Ζαχαριάδης στο libre: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές αλλά δεν θα τις αποφύγει

Ζαχαριάδης στο libre: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει εκλογές αλλά δεν θα τις αποφύγει

Στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο libre ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης. Η χώρα έχει την ισχυρότερη αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία δέκα χρόνια απαντά ο κ. Ζαχαριάδης όταν ερωτάται γιατί δεν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης μιλά για τα ίδιες συντηρητικές δυνάμεις και κέντρα που «συνεχίζουν τη χωρίς όρους  επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ».  

Συνέντευξη στον Σωτήρη Μπολάκη

Ο κ. Ζαχαριάδης παραπέμπει μάλιστα τον Μάκη Βορίδη στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο για μαθήματα σύνθεσης και συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλά για κραυγές και κόλπα του Υπουργού Εσωτερικών με στόχο να εργαλειοποιήσει την ψήφο των ομογενών από την οποία ωστόσο δεν σώζεται εκλογικά η ΝΔ, όπως σημειώνει.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Σας αιφνιδίασε στο ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να φέρει τροπολογία με την οποία καταργεί δυο βασικές προϋποθέσεις τις οποίες είχατε συμφωνήσει τα κόμματα, ώστε η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών;

Καθόλου. Στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παρακολουθούμε τις δηλώσεις και τη δραστηριότητα του Πρωθυπουργού. Γνωρίζαμε ότι από τα τέλη Μαρτίου μιλώντας σε ομογενείς στη Λατινική Αμερική είχε προαναγγείλει αυτή την πρωτοβουλία.

  • Ο κ. Βορίδης δεν παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό; Δεν είναι σε συνεννόηση; Ανακοινώνει ατζέντα ο Πρωθυπουργός χωρίς να την έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Υπουργό; Είναι Πρωθυπουργός και πανυπουργός ο κ. Μητσοτάκης; ρωτάω γιατί ο κ.Βορίδης επιμένει ότι η ιδέα για τον νόμο του ήρθε από δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Απρίλη. 

Η Νέα Δημοκρατία ήθελε να εμφανιστεί ως υπερ-προστάτης των αποδήμων. Να κάνει σόου. Το πυροτέχνημα του Υπουργού Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το κόμμα που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Η πρόταση του κ.Βορίδη προωθεί μια πρακτική η οποία δεν συναντάται σε κάνενα από τα 61 κράτη που έχουν ομογένεια.

Ήρθε ο κ.Βορίδης στο Κοινοβούλιο με επιθετική διάθεση να υπονομεύσει την συναίνεση του 2019, η οποία ήταν πρωτοφανής για τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το Δεκέμβρη του 2019, αποφασίσαμε 288 βουλεύτριες και βουλευτές για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Αποδήμων. Δεν ξέρω πως έχει και αν έχει στο μυαλό του τις συναινέσεις ο κ. Βόρίδης… Πάντως με κραυγές, ψέματα και κόλπα δεν γίνεται. Ας ρωτήσει τον κ. Θεοδωρικάκο…

Ποιοι ήταν τελικά εκείνοι οι περιορισμοί στους οποίους αναφερόταν η κα Τζάκρη στη συνέντευξή της, που έδωσαν «πάσα» ουσιαστικά στον μεν κ. Βορίδη να αιφνιδιάσει με την τροπολογία του, στο δε ΚΚΕ να χαρακτηρίζει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λαγό;

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στη θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, πριν τον διακομματικό συμβιβασμό του 2019. Δηλαδή την ιστορική θέση που είχαν ο ΣΥΝ και το ΠΑΣΟΚ για το θέμα εδώ και δεκαετίες. 

Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες: Ευρώπης, Βόρειας – Κεντρικής – Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας – Άπω Ανατολής και Υπολοίπων χωρών. Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε καθεμία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και τη μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή.

Σήμερα όμως δεν είμαστε εκεί. Έχουμε μια διακομματική κατάκτηση με το νόμο Θεοδωρικάκου που ο κ. Βορίδης την υπονομεύει. Εμείς είμαστε περήφανοι για την ψήφο μας, κάναμε εξαντλητική διαβούλευση εβδομάδων για να καταλήξουμε στην ψήφιση του νόμου.

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το Δίκαιο του αίματος;

Νομίζω ότι ο πυρήνας της συζήτησης είναι ακριβώς εδώ. Άκουσα μια εξαιρετική τοποθέτηση από τον συνάδελφό του ΚΚΕ τον κ. Γκιόκα και δεν σας κρύβω συμφωνώ σε πάρα πολλά.

  • Πόσοι είναι οι απόδημοι;
  • Τι ακριβώς σημαίνει ομογένεια σήμερα σε ένα παγκοσμιοποιημένο ως προς την πληροφόρηση τουλάχιστον κόσμο;
  • Έχουμε την πλήρη εικόνα της Ελλάδας που ζει εκτός Ελλάδας και αγαπάει και θέλει να βοηθήσει την πατρίδα;
  • Με ποιο τρόπο έχουμε οργανωθεί;

Δυστυχώς σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις. Η ΝΔ διαχρονικά αντιμετώπιζε εκλογοθηρικά την ομογένεια, την εργαλειοποιουσε για κομματικές σκοπιμότητες. Και η ΝΔ είχε την ευθύνη για τον αποκλεισμό των αποδήμων εδώ και δεκαετίες.

Δεν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ πρώτη φορά στις 7 Ιουλίου του 2019. Και το 2012-2015 και το 2004-2009 και το 1991-1993 η ΝΔ κυβερνούσε. Τι έκανε τότε; Τίποτα.

Μετά κι απ’ αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης βλέπετε τις εκλογές να πλησιάζουν και πόσο μπορεί να επηρεάσει μια τέτοια διάταξη για την ψήφο των αποδήμων το αποτέλεσμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Η δεξιά κάνει για άλλη μία φορά σχέδια και όνειρα εκλογικής σκοπιμότητας. Λες και έχει τους αποδήμους στο τσεπάκι της. Η ψήφος των αποδήμων δεν μπορεί να εργαλειοποιείται από τον κ. Βορίδη και τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση, βλέποντας τη φθορά και την πτώση της προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την ομογένεια. Θεωρούμε ότι η ομογένεια -που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι σύγχρονοι πολίτες του κόσμου- θέλουν να μετέχουν στις εκλογές, πράγμα που και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ψήφισε και θέλει.

  • Το αποτέλεσμα δεν θα είναι σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπερ του. Εμείς χρεοκοπήσαμε τη χώρα το 2009; Εμείς είμαστε η παράταξη που είχαμε καταδικάσει την πατρίδα στην φτώχεια, την πεινά, την εξαθλίωση τις δεκαετίες του 1950-60-70; Θεωρούν στη ΝΔ ότι οι απόδημοι έχουν μνήμη χρυσόψαρου… Απόδημοι δεν είναι μόνο ο κ. Διαματάρης της fake αριστείας και των πλαστών πτυχίων, ούτε η οικτρή μειοψηφία που μαζί με τον κ. Πατούλη μας έλεγαν προδότες για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση της βρίσκονται αντιμέτωποι με πραγματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν. Τελείωσε ο παρατεταμένος «μήνας του μέλιτος»  πρέπει να κυβερνήσουν και αδυνατούν.  Θεωρώ ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό εκλογές εν μέσω πανδημίας ή σε κάποιο παράθυρο της πανδημίας. Τυχοδιωκτικό και να τις κάνεις, τυχοδιωκτικό και να τις να τις προετοιμάζεις εν κρυπτώ ως πόρτα εξόδου ευκαιρίας.

Ξέρω ότι ο κ. Μητσοτάκης δέχεται από πέρσι το καλοκαίρι τέτοιες εισηγήσεις, αντιλαμβάνομαι ότι δεν θέλει εκλογές αλλά δεν ξέρω αν θα μπορεί να τις αποφύγει σε λίγο καιρό καθώς η διακυβέρνηση του πηγαίνει από την μια αποτυχία στην άλλη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να δώσει λύσεις δεν είναι καν μέρος της λύσης , παράγει και αναπαράγει αδιέξοδα, φαίνεται καθαρά πλέον ότι είναι μέρος του προβλήματος.

Τι στοιχίζει τελικά περισσότερο στο κόμμα και δεν εισπράττει δημοσκοπικά παρά την κυβερνητική φθορά; Η στήριξη στο αίτημα Κουφοντίνα; Το κάλεσμα στη διαδήλωση της Νέας Σμύρνης; Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον Τσίπρα ή ο «Πολακισμός», όπως σας κατηγορούν και από το χώρο της κεντροαριστεράς;

Οι εκλογές έγιναν πριν από μόλις 21 μήνες. Η Νέα Δημοκρατία τις κέρδισε με διαφορά και αυτοδυναμία. Η πανδημία ήρθε να «παγώσει», εκτός των άλλων, και σημαντικές πολιτικές διεργασίες. Το ότι η φθορά της Κυβέρνησης είναι ταχύτερη από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ , είναι πραγματικά ένα υπαρκτό θέμα.

Οι προσπάθειες όλων μας πάντως δεν είναι η άνοδος μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά στην δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και δικτύωσης με όλους τους Έλληνες προοδευτικούς πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε  είναι απεικονίσεις του παρελθόντος. Δεν μπορούν να απεικονίσουν την ρευστότητα του παρόντος, δεν μπορούν να προβλέψουν τις δυναμικές του μέλλοντος.

Δείτε όμως τις δημοσκοπήσεις προσεκτικά. Συγκρίνετε τις με αυτές 3-6-9-12 μήνες πριν. Να προσθέσω ακόμη ότι παρά τους σχεδιασμούς των συντηρητικών δυνάμεων στην Ελλάδα όλοι έχουν καταλάβει πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην πολιτική ζωή της χώρας για να μείνει και να την αλλάξει. Έγινε κυβέρνηση, είναι το πιο ισχυρό κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 10 χρόνια στη χώρα και το πιο μεγάλο σε ποσοστιαίο επίπεδό προοδευτικό κόμμα στην ΕΕ.

Όλοι ξέρουν ότι η επόμενη μέρα της καταστροφικής διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά στο κάδρο αλλά στο επίκεντρο, της νέας μεγάλης προσπάθειας για προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Γι΄ αυτό συνεχίζεται η χωρίς όρους επίθεση εναντίον του από τα ίδια κέντρα.

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την πρότασή του για την οικονομία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων ενός έτους πανδημικής κρίσης η κυβέρνηση εκτός απο τους χαρακτηρισμούς περι «προγράμματος Θεσσαλονίκης» φέρνει με τον κ. Χατζηδάκη ένα νομοσχέδιο το οποίο χαρακτηρίζετε έκτρωμα. Αυτή τη φορά θα απευθύνετε κάλεσμα στους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά στις ανατροπές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας;

Προκαλώ αυτούς που μας ασκούν καλόπιστη κριτική να κάνουν ένα μικρό τεστ. Να πάρουν το video της παρουσίασης, να κόψουν και να αφαιρέσουν τις τοποθετήσεις του Προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και να ακούσουν τη φωνή μόνο των τεχνοκρατών και των ανθρώπων της αγοράς. Και να έρθουν να συζητήσουμε ξανά, τους καλώ να δουν τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που οι οικονομίες τους πάνε καλύτερα και να δουν γιατί πάνε καλύτερα.

  • Αυτό που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης είναι απόλυτη ελαστικοποίηση και ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ετεροβαρής ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων υπερ της εργοδοσίας. Η απάντηση της κοινωνίας θα είναι ηχηρή.

Στη ΝΔ δεν έχουν συνειδητοποιήσει την οργή και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί στην κοινωνία για τις πολιτικές τους και για την αλαζονική τους και άκρως ταξική  συμπεριφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα είναι παρών στους κοινωνικούς αγώνες δεν είναι απλώς το καθήκον του είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στον πυρήνα  της πολιτικής του ταυτότητας.

Πέρα απο την ουσία των όσων απάντησε ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με δεδομένο οτι πέρασαν κάποιες ημέρες από τα ταξίδι στην Άγκυρα, μήπως η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών θα πρέπει να ερμηνεύεται πλέον και με όρους εσωτερικής πολιτικής ακόμη και εσωκομματικών ισορροπιών;

Αλλοίμονο αν είναι έτσι. Δεν είμαι ειδικός στα εσωτερικά της ΝΔ, αλλά ελπίζω τα  εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ να μην γίνουν προβλήματα της χώρας. Αρκετά τα έχουμε πληρώσει αυτά στο παρελθόν ήδη από την δεκαετία του 1990.

  • Μου προκάλεσε όμως μεγάλη εντύπωση η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου. Οι κυβερνητικές πηγές διέδιδαν «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Και αυτό με εντολή Μητσοτάκη έγινε; Δηλαδή θα μπορούσε να υπάρξει σκέψη αν προκληθεί να κάτσει στα αυγά του; Για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε σ΄ απευθείας μετάδοση την αγωνιώδη προσπάθεια του κ Μητσοτάκη να είναι στο «κάδρο», όπως συνέβη και με την επίσκεψή του στην Λιβύη. 

Είναι ενδιαφέρον και θετικός ο τρόπος που έθεσε δημοσίως τα προβλήματα ο Έλληνας Υπουργός. Το επόμενο βήμα όμως ποιο είναι;

Η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο.

  • Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό.

Σε αντίθεση με το αντιπολιτευτικό παραλήρημα του 2015-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αυτονόητο να αναγνωρίσει την ορθή στάση Δένδια όταν προκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του. Μακάρι σε αντίστοιχες περιστάσεις στο μέλλον και η ΝΔ ως αντιπολίτευση να μην συμπεριφέρεται μικροκομματικά.

Σχετικά Άρθρα