Ύστατο χαίρε στον Μανώλη Γλέζο – Πιο φτωχή η Ελλάδα χωρίς τον μεγάλο αγωνιστή
Βαρύ το κλίμα στους Άγιους Θεόδωρους, για το τελευταίο αντίο στον μεγάλο έλληνα παρτιζάνο Μανώλη Γλέζο που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 98 ετών. Η κηδεία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο και με λίγους πολίτες που βρέθηκαν εκεί για να πουν το ύστατο χαίρε.
Η κηδεία του Μανώλη Γλέζου έγινε δημοσία δαπάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «τελευταίο παρτιζάνο της Ευρώπης», ενώ ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων. Η σημαία στην Ακρόπολη κυμάτιζε μεσίστια την ώρα της κηδείας του.
Οι φωτογραφίες είναι από την αναγνώστρια του libre.gr Σοφία Ευαγγελάτου:
Τέλος, η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ’ Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).»
Η πορεία του Μανώλη Γλέζου
Ο Μανώλης Γλέζος μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές.
Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).
Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.