Υποκλοπές-Αναπάντητα ερωτήματα: Πώς από τις… γενικές καταγγελίες φθάσαμε στην εισαγγελική έρευνα για την ΕΥΠ – Τι ακριβώς θα διερευνήσει ο Άρειος Πάγος

Υποκλοπές-Αναπάντητα ερωτήματα: Πώς από τις… γενικές καταγγελίες φθάσαμε στην εισαγγελική έρευνα για την ΕΥΠ – Τι ακριβώς θα διερευνήσει ο Άρειος Πάγος

Η εισαγγελική έρευνα θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, όχι για την ουσία της υπόθεση υποκλοπών αλλά για να αποκαλυφθεί πως διέρρευσε εκτός ΕΥΠ το υλικό των παρακολουθήσεων που φέρεται ότι έγιναν τόσο στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, που άπτεται, όπως διευκρίνιζαν ανώτατες εισαγγελικές πηγές, θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Εκτός, του Νίκου Ανδρουλάκη καταγγελίες για παρακολούθηση έχουν υποβληθεί και από τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, οι οποίες επίσης θα ερευνηθούν για τη διαρροή των στοιχείων σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Τέλος, έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων ήδη διενεργούνται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Το μείζον θέμα σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε «ντόμινο» εξελίξεων μετά και τις αιφνιδιαστικές παραιτήσεις του Γ.Γ. Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και ιδίως αυτή του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ο οποίος χρεώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου με την ευθύνη της εξέλιξης στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ αναμένεται άμεσα να κληθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα καταθέσεις, αναφέρεται πως το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, μία διαδικασία που, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «για να είναι νόμιμη δεν είναι απλή. Απαιτείται εισαγγελική έγκριση για την παρακολούθηση, η οποία προφανώς υπήρξε». Σημειώνεται επίσης ότι η εν λόγω παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμικό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη λειτούργησε ως καταλύτης, αναφέρουν πηγές από το Μαξίμου, οι οποίες επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός δεν είχε ενημέρωση για τους χειρισμούς της ΕΥΠ και όταν κατέστη σαφές τι συμβαίνει, δεν επέτρεψε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεών του. «Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δια της παραίτησης Δημητριάδη, αλλά πλέον τον λόγο έχει η δικαιοσύνη», επισημαίνουν. Η κλήση του Νίκου Ανδρουλάκη θα γίνει από τον νέο αρχηγό της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη ο οποίος ορίστηκε αντικαταστάτης του Παναγιώτη Κοντολέων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις του ζήτησε μετ’ επιτάσεως τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη από την πλευρά της σχολιάζοντας τις κυβερνητικές διαρροές περί τηλεφωνήματος Γεραπετρίτη, σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρουλάκη αλλά εκείνος δεν ανταποκρίθηκε, τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή λειτούργησε απόλυτα θεσμικά και με σεβασμό στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Κοντολέων βρέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και δεν είπαν την αλήθεια. Καλούμε την Κυβέρνηση θεσμικά να ενημερώσει άμεσα την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ολα στο φως».

Στο αίτημα Ανδρουλάκη για εξεταστική επιτροπή η κυβέρνηση απάντησε άμεσα θετικά διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, που ανέφερε σε σχετική του δήλωση. «Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία. Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ:

Παράλληλα πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα:

  • Εύλογα μπορεί να διερωτηθεί κάποιος πόσοι άλλοι παρακολουθούνται και ποιοί;
  • Υπάρχουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα στις λίστες της ΕΥΠ;
  • Πώς γίνεται να είναι νόμιμες οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων;
  • Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του/της εισαγγελέως που εποπτεύει την ΕΥΠ;
  • Τι σχέση είχαν οι τυχόν επαφές του κ. Αδρουλάκη ως ευρωβουλευτή με Κινέζους, με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ;
  • Ποιος ζήτησε, ποιος ενέκρινε και για ποιόν λόγο την παρακολούθησή του;
  • Ενημερώθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Οι μέχρι στιγμής εξηγήσεις μπερδεύουν παρά εξηγούν τα πράγματα και η επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας δεν πείθει. Το μόνο που είναι καθαρό είναι ότι με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία συναινεί η κυβέρνηση αλλά η αντιπολίτευση μπορεί να την επιβάλλει μόνο με τις δικές της ψήφους, και με την συνεχή αναμόχλευση της υπόθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, οι υποκλοπές θα γίνουν ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.

Σχετικά Άρθρα