Υποχρεωτικότητα και πρόστιμα: Απόφαση στην κόψη του ξυραφιού- Θα έχει αποτέλεσμα;
Προ δύσκολων διλημμάτων θέτει η μετάλλαξη Ο την κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό να αλλάξει στόχευση και να δυσαρεστήσει ευθέως κοινωνικές ομάδες. Έτσι, ενώ στις αρχές Νοεμβρίου αντιμετωπίζονταν με διαλλακτικότητα οι ανάγκες των ανεμβολιαστων άνω των 60 ετών πχ για εκκλησιασμό χωρίς περιορισμούς, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας ότι τα νοσοκομεία δύσκολα θα αντέξουν χωρίς σοβαρή θωράκιση των πιο ευάλωτων, των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων, πήρε την αντιδημοφιλή απόφαση της θέσπισης υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης μετά τις 16 Ιανουαρίου, την επιβολή μηνιαίου προστίμου εκατό ευρώ.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Πρόστιμο που εφόσον δεν εξοφληθεί, θα ακολουθεί όλα τα προβλεπόμενα στην εφορία όπως προσαυξήσεις, αδυναμία χορήγησης ενημερότητας, κατάσχεση από τον δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό κλπ.
Κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρηματολογούν ότι η πειθώ είχε εξαντληθεί για τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών. Μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Νοέμβριο , ποσοστό μόλις 3%, εν αντιθέσει με ρυθμούς 6-15% που σημειώθηκαν στους ανεμβολιαστους μικρότερων ηλικιών.
“Και την ίδια στιγμή 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60 ετών και άνω, 7 στους 10 διασωληνωμενους ασθενείς είναι 60 ετών και άνω, 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολιαστοι” συμπλήρωνε συνομιλητής του πρωθυπουργού για να καταδείξει ότι είχε φτάσει η ώρα να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο.
“Το κράτος θα βρεθεί δίπλα και στον πιο απομακρυσμένο συμπολίτη μας που θέλει να εμβολιαστεί, ήδη με το πρόγραμμα κατ’ οικον εμβολιασμού κατάκοιτων ηλικιωμένων από το καλοκαίρι έχουν εμβολιαστεί 19.000 άτομα” αντέτεινε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας στο ερώτημα τι θα γίνει με τους άρρωστους κατάκοιτους και τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι σε απομακρυσμένα χωριά.
Η κυβέρνηση τώρα δείχνει την βουλή και πετά το γάντι στην αξιωματική αντιπολίτευση ” να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η προαιρετική υποχρεωτικότητα”.
Πέρα όμως από το Κίνημα Αλλαγής, που στην δήλωση του γραμματέα του Μανώλη Χριστοδουλάκη, δήλωσε δικαιωμένο αν και με καθυστέρηση, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις ηταν κάθετα αντίθετες.
“Να πείσουμε για να σώσουν τη ζωή τους, όχι για να μην χάσουν το μισό της σύνταξής” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μεμφθηκε ως σαμποτέρ των εμβολιασμών τον πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει αποσπασματικότητα και πανικό στην κυβέρνηση που ακροβατεί ανάμεσα στην ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και τα νοσοκομεία στο κόκκινο, και την ανεμπόδιστη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.