Ανατροπές στο σχέδιο για τον εμβολιασμό – Μειώνονται οι παρτίδες, ασαφές πότε θα ξεκινήσει και πως θα εξελιχθεί

Ανατροπές στο σχέδιο για τον εμβολιασμό – Μειώνονται οι παρτίδες, ασαφές πότε θα ξεκινήσει και πως θα εξελιχθεί

Παρά τις εξαγγελίες, της κυβέρνησης δια του αρμόδιου υπουργού για τα κέντρα εμβολιασμού, τη διαδικασία κ.α. η κυβέρνηση αρχίζει να «μαζεύει» τις δεσμεύσεις, κυρίως εξαιτίας των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις λιγότερες δόσεις που αναμένεται να φθάσουν στα κράτη μέλη.

Και φυσικά, παράταση στη διαδικασία εμβολιασμού θα σημάνει και παράταση των αυστηρών μέτρων περιορισμού, των lockdown με όλες τις επιπτώσεις που φέρουν αυτά σε οικονομία και κοινωνία.

Τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ήρθε, εμμέσως, να συμπληρώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, με τον υπουργό Υγείας να δίνει… διευκρινίσεις με μισόλογα.

Ο υπουργός υποστήριξε μεν ότι η έγκριση (έπειτα από αυστηρές ευρωπαϊκές πιέσεις) ενδέχεται να έρθει νωρίτερα, όμως δεν θα ισχύσει το ίδιο με τις παρτίδες του εμβολίου που ανέμενε η κυβέρνηση. Ο Βασίλης Κικίλιας απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς τόσο για το ποσό των εμβολίων που θα πάρει η χώρα μας όσο και για το πότε θα ξεκινήσει, τελικά, ο εμβολιασμός.

Περιορίστηκε στο να πει ότι

  • «δεν πρόκειται για ένα εμβόλιο, αλλά πολλά εμβόλια αρκετά εκ των οποίων είναι ήδη σε προσυμφωνίες αγοράς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινής προμήθειας στα κράτη-μέλη. Σύντομα έγκριση από τον ΕΜΑ θα πάρουν άλλα δύο εμβόλια μετά από αυτό της Pfizer και άρα οι δόσεις είναι η μία πίσω από την άλλη, σύμφωνα με τα συμβόλαια προαγοράς, τόνισε ο υπουργός. Προσέθεσε ότι σταδιακά η προμήθεια των εμβολίων θα αυξάνεται και η βεντάλια θα ανοίγει, δίνοντας την δυνατότητα με πολλά εμβόλια να εμβολιάζονται περισσότεροι άνθρωποι».

«Θα τηρηθεί επακριβώς ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει ως χώρα και θαεμβολιαστούν πρώτα οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός» υπογράμμισε ο υπουργός σχετικά με την σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι από τα μέσα Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, μία ημέρα μετά τα κυβερνητικά αίσχη για το Πολυτεχνείο, βγήκε να παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, χωρίς να υπάρχει (τότε) εμβόλιο κάνοντας λόγο για 2.1 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών τον μήνα κλπ.

Για τα «κακά νέα», όπως ο ίδιος τα ονόμασε, είχε μιλήσει από το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (Ρ/Σ «Παραπολιτικά») ψαλιδίζοντας τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το εμβόλιο.

Ο κ. Πέτσας κρύφτηκε πίσω από τις ανακοινώσεις των Βρυξελλών και υποστήριξε πως «υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα».

«Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει, ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο» είπε, αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το πρωί ότι «εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως»

Μάλιστα, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα εμβολιαστικά κέντρα: «Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου. Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια.

«Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά. Και από τον Φεβρουάριο και μετά, να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς» ανέφερε ο ίδιος.

Στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, αντέδρασε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η είδηση ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο, δηλαδή θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 πολίτες, επιβεβαιώνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φωνάζει από την πρώτη στιγμή: ότι το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πανάκεια για να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική του ανακοίνωση.

Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων, όπως είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, η συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ, καθώς και η επίταξη των ιδιωτικών κλινών.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των εμβολίων κατά της πανδημίας

Η είδηση ότι η χώρα μας θα προμηθευτεί μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου τον Ιανουάριο, δηλαδή θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 πολίτες, επιβεβαιώνει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία φωνάζει από την πρώτη στιγμή:

Ότι το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε πανάκεια για να δικαιολογήσει την αδράνειά της στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού, οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν εκτεθειμένοι σε μία πανδημία εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση, που ψήφισε έναν προϋπολογισμό με μείωση κατά 580 εκατ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία εν μέσω πανδημίας, οφείλει να σοβαρευτεί επιτέλους. Έστω και τώρα να προχωρήσει:

στη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ ώστε να γίνονται μαζικά και δωρεάν στους πολίτες, για να έχουμε έγκυρη και έγκαιρη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.
σε ενίσχυση του ΕΣΥ με κίνητρα και σχέδιο για μόνιμες προσλήψεις γιατρών, που απουσιάζει εντελώς από οποιαδήποτε αναφορά της Κυβέρνησης
σε επίταξη, όπου χρειάζεται, των ιδιωτικών κλινών, ώστε να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχιστεί. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη

Σχετικά Άρθρα