Βουλή: Σύγκρουση για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στη σκιά… Σαμαρά και των “λόμπι κατευνασμού”
Το σκληρό ροκ της πολιτικής αντιπαράθεσης αύριο θα μετατεθεί από το πεδίο της πραγματικής οικονομίας στο πεδίο των εθνικών ζητημάτων, με φόντο την ψήφιση στην Βουλή, της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, παρουσία του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Της Άννας Καραβοκύρη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού όχι μόνο για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής αλλά για τα «εσωτερικά ρήγματα» που αρχίζουν να δημιουργούνται στην παράταξη μετά το Συνέδριο της ΝΔ και μετά την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά επί εθνικών θεμάτων.
Με αφορμή την συγκεκριμένη συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας φαίνεται πως «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, περί «λόμπι του κατευνασμού» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας πως «γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει και κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ζωτικής σημασίας για το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός να μεταβεί στην Ουάσινγκτον σε λίγες ημέρες έχοντας «ανα χείρας» την νέα τροποποιημένη και διευρυμένη αμυντική συμφωνία των δύο χωρών. Και αυτό διότι αναμφισβήτητα η επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον θα εξελιχθεί σε ένα μπρα ντε φερ Αθήνας – Άγκυρας στον Λευκό Οίκο και η ελληνική πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη συμφωνία ως διαπραγματευτικό χαρτί.
- Στο Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει επί τάπητος το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ όπως είναι φυσικό θα συζητηθεί και το ενεργειακό ζήτημα που έχει προκύψει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ισχυροποιήσει την θέση της και επιδιώκει να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος και πύλη εισόδου φυσικού αερίου αφήνοντας έξω από την νέες ενεργειακές συμμαχίες την Τουρκία. «Όσοι δεν σέβονται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το διεθνές και το θαλάσσιο δίκαιο δεν μπορούν να συμμετέχουν στις νέες συμφωνίες» υπογραμμίζουν στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών φωτογραφίζοντας σαφώς την Τουρκία και τις νέες συμμαχίες που είναι σε εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Την ίδια στιγμή η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, και κατηγορεί την Ελλάδα για «επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές» ενώ επιδιώκει να περάσει τις θέσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν δεν θα έχει ετήσια ισχύ, όπως στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον πενταετή διάρκεια. Το στίγμα των ελληνικών προθέσεων έδωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της δεκαετούς ισχύος της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αλλά και ο πρωθυπουργός από το βήμα του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, που ανέφερε ότι κατά ότι «την Πέμπτη στη Βουλή όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πώς αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας μας».
- Αύριο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής θα απαντήσει στις αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την συγκεκριμένη συμφωνία «θέτει επ’ αόριστο τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα» και εκφράζει πλειοδοσία πίστης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τέλος, οι κυριότερες προβλέψεις της συμφωνίας αφορούν την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις: α) στο στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, β) στο πεδίο Βολής Λιτόχωρου Πιερίας, γ) στο στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη και δ) στη Ναυτική Βάση Σούδας. Επίσης προβλέπει ότι επιτρέπεται για τουλάχιστον μια πενταετία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου Μαγνησίας καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που θα συμφωνηθούν διμερώς.