Φήμες και σύγχυση με το αντιγριπικό- Γιατί δεν πρέπει να το κάνουν οι νοσούντες με Covid- Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Φήμες και σύγχυση με το αντιγριπικό- Γιατί δεν πρέπει να το κάνουν οι νοσούντες με Covid- Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ethnos.gr, η απόφαση αναφέρει ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν όσοι υπάρχει πιθανότητα να έχουν κορονοϊό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αναταραχή στα φαρμακεία όλης της χώρας. Και τούτο διότι οι πολίτες θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε τεστ για τον κορονοϊό προτού εμβολιαστούν για τη γρίπη. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα ακόμα κύμα φημών καθώς με το αντιγριπικό ισχύει ο κανόνας που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια: δεν πρέπει, δηλαδή, να εμβολιάζεται κάποιος που έχει συμπτώματα κρυολογήματος, γρίπης ή άλλη εποχική ασθένεια επειδή είναι πιθανό να υπάρξουν παρενέργειες.

Γι αυτό και οι γιατροί και φαρμακοποιοί μας προτρέπουν να προσέχουμε μην αρρωστήσουμε για μία έως δύο εβομάδες μετά το αντιγριπικό εμβόλιο. Οι νοσούντες με κοροναϊό εντάσσονται προφανώς στους ασθενείς εκείνους που δεν πρέπει να κάνουν αντιγριπικό. Τα περί υποχρεωτικού τεστ διαψεύδονται από γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες που απεστάλησαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας:

«Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να αναβάλλεται σε άτομα που υπάρχει πιθανότητα να νοσούν από COVID-19, ανεξάρτητα από την ένταση των συμπτωμάτων, έως την πλήρη αποθεραπεία τους (αρνητικοποίηση του τεστ PCR). Μολονότι η οποιαδήποτε ήπια ασθένεια δεν αποτελεί αντένδειξη στον αντιγριπικό εμβολιασμό, ο εμβολιασμός των πασχόντων θα πρέπει να αναβάλλεται για να αποφευχθεί η έκθεση του προσωπικού του φαρμακείου αλλά και άλλων ασθενών/επισκεπτών στον ιό. Πριν τον εμβολιασμό, θα πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται διεξοδικά εάν οι εμβολιαζόμενοι παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19».

Μάλιστα, διευκρινίζεται προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με την ορθή πρακτική για τον ασφαλή αντιγριπικό εμβολιασμό ότι θα πρέπει να γίνεται: «Ενδελεχής διερεύνηση της πιθανότητας νόσησης με συμπτώματα της νόσου COVID-19 των εμβολιαζόμενων. Εάν σε περίπτωση παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα ο ασθενής οφείλει να απομονώνεται ταχύτατα προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν μετάδοση σε άλλα άτομα επισκέπτες ή προσωπικό του φαρμακείου».

Στο μεταξύ, όμως, λόγω των φετινών περίεργων συνθηκών με τον κορονοϊό, φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που επιδιώκουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν έναντι των λοιμώξεων. Γι’ αυτό ήδη σε πολλά φαρμακεία ανά τη χώρα έχουν αρχίσει οι προ- παραγγελίες για το εμβόλιο, ενώ οι φαρμακοποιοί ανησυχούν ότι μπορεί να μην επαρκούν οι ποσότητες.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνει ότι φέτος εξασφαλίστηκαν περισσότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι δόσεις θα ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου (15 του μήνα) όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, στηριζόμενο στις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινά τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται και φέτος δωρεάν, αρκεί όμως να υπάρχει συνταγή γιατρού και να ανήκει κανείς στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, και φέτος θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που είναι μεταξύ άλλων ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, έγκυες, υγειονομικοί κ.λπ.

Σχετικά Άρθρα