To Spiegel κατηγορεί τον Μητσοτάκη για αυταρχισμό- Επικριτικό άρθρο για μεταναστευτικό και υποκλοπές- Ζητά παρέμβαση Βρυξελλών
Συνέχεια στην αντιπαράθεση του ρεπόρτερ του έγκυρου γερμανικού περιοδικού Γ. Χρηστίδη με την κυβέρνηση, με αφορμή το περιστατικό στον Έβρο και την διαμάχη σχετικά με τον θάνατο 5χρονου κοριτσιού.
Σε αναβαθμισμένο επίπεδο, με άρθρο που υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του, το Spiegel κατηγορεί τον πρωθυπουργό για αυταρχισμό και ζητά την παρέμβαση της Κομισιόν.
“Μην ξεχνάτε ότι οι γείτονές μας παραμένουν απρόβλεπτοι. Στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη ένα νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο. Δεν γίνεται να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. Ντροπή να λέγονται τέτοια πράγματα”, είχε πει ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων, κατά τη πρωτολογία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η απάντηση ήρθε από τον ρεπόρτερ του Spiegel, Γιώργο Χρηστίδη, ο οποίος έκανε λόγο για “ντροπή” και πως ο ίδιος γνώρισε προσωπικά τους γονείς του άτυχου κοριτσιού και πως αυτό πράγματι ονομαζόταν Μαρία.
Τώρα, το Spiegel επανέρχεται στη κριτική που ασκεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, με άρθρο που υπογράφεται από το Maximilian Popp, με τίτλο “ο δρόμος της Ελλάδας προς την απολυταρχία”.
Όπως αναφέρει το γερμανικό portal στο άρθρο του, “η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη, κάτι που είδαν και φέτος το καλοκαίρι εκατομμύρια Ευρωπαίοι”. “Η φωτεινή πλευρά της Ελλάδας είναι ο ήλιος, οι παραλίες, η φιλοξενία”, αναφέρει το γερμανικό Μέσο. Και συνεχίζει: “Ίσως γι’ αυτό οι κυβερνήσεις στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι πιο πρόθυμες να παραβλέψουν τη σκοτεινή πλευρά του εταίρου τους στην ΕΕ. Η διάλυση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία και την Πολωνία απασχολεί τα δικαστήρια και την Επιτροπή της ΕΕ. Το γεγονός ότι η Ελλάδα, υπό τον δεξιό συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διολισθαίνει ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας, φαίνεται ότι δεν ενόχλησε σχεδόν κανέναν στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι”.
“Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο μεταρρυθμιστή που έχει αποκαταστήσει την υπόληψη της χώρας. Αυτό για το οποίο δεν του αρέσει να μιλάει είναι οι αμέτρητες πλέον νομικές παραβιάσεις που διαπράττουν Έλληνες αξιωματούχοι υπό την ηγεσία του”, συνεχίζει το άρθρο, σε ιδιαίτερα επικριτικό τόνο.
Ειδική αναφορά, γίνεται εκ νέου στο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής. “Ειδικά στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση έχει de facto παύσει το διεθνές και ευρωπαϊκό Δίκαιο. Οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν απελάσει βίαια χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια”, λέει το Spiegel σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις ανθρώπων που έχουν φτάσει στη χώρα μας έχοντας γίνει νωρίτερα θύματα διακινητών από τη πλευρά της Τουρκίας.
Κάνει δε λόγο, για εργαλειοποίηση του προσφυγικού και από την ελληνική πλευρά. “Απήγαγαν ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία στα ελληνικά νησιά και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα”, αναφέρει ενδεικτικά. “Σχεδόν ποτέ δεν καλούνται Έλληνες αξιωματούχοι να δικαιολογήσουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα σύνορα. Από την άλλη, αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά είναι ότι οι άνθρωποι που τεκμηριώνουν αυτά τα εγκλήματα, να υφίστανται πιέσεις”, αναφέρει ο Γερμανός δημοσιογράφος.
Το Spiegel στέκεται στην αναστολή λειτουργίας της ΜΚΟ Josoor, “μετά από παρενόχληση από τις ελληνικές αρχές, επί μήνες”. “Υπάλληλοι ανθρωπιστικών οργανώσεων διώκονται ως λαθρέμποροι. Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, δυσφημήθηκε ως Τούρκος πράκτορας στα φιλοκυβερνητικά ελληνικά μέσα ενημέρωσης”, σημειώνεται, με αναφορά σε όσα γράψαμε παραπάνω.
“Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε αυτοκριτική αλλά δυσφήμησε τον Χριστίδη επειδή φέρεται να απέκτησε παράνομη πρόσβαση στους γονείς του θύματος. Είναι ακριβώς η μορφή αντιστροφής ενοχής που πλέον έχουμε συνηθίσει από την Αθήνα”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Και καταλήγει:
Εναπόκειται πρώτα και κύρια στους Έλληνες να σταματήσουν την αυταρχική τάση στη χώρα τους. Το αργότερο τον επόμενο χρόνο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, οι πολίτες εκεί μπορούν να αποφασίσουν σε τι είδους χώρα θέλουν να ζήσουν και ποια μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνησή τους.
Καλείται όμως και η ΕΕ. Έχει αποδεχτεί τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του Μητσοτάκη για πάρα πολύ καιρό, και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τις καλωσόρισε. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στον Έβρο το 2020, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε την Ελλάδα ως «ασπίδα της Ευρώπης». Και στα κράτη μέλη, οι άνθρωποι κρυφά χαίρονται που οι Έλληνες συνοριοφύλακες αποκρούουν τους πρόσφυγες – ανεξάρτητα από το μέσο.
Όταν η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock ήταν στην Αθήνα τον Ιούλιο, ζήτησε από τους οικοδεσπότες της να διευκρινίσουν τις καταγγελίες για απώθηση. Αυτό ακουγόταν αποφασιστικό, αλλά είναι φθηνό. Γιατί το θέμα έχει προ πολλού ξεκαθαριστεί. Εάν η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρά τα δικά της πρότυπα, θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας.