Το Μαξίμου σταθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών – Γιατί απορρίπτει νέο εκλογικό νόμο

Το Μαξίμου σταθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών – Γιατί απορρίπτει νέο εκλογικό νόμο

Το προφανές ερώτημα, που κυριαρχεί εσχάτως στα πολιτικά πηγαδάκια, είναι αν οι κάλπες θα στηθούν το 2023 ή εντός της τρέχουσας χρονιάς. Mάλιστα η ανακοίνωση της διεξαγωγής του συνεδρίου της ΝΔ στις 6-8 Μαϊου ειδώθηκε από κάποιους πολιτικούς αναλυτές ως ένα πρόσφορο πολιτικό φόρουμ για την ενίσχυση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος και την διαμόρφωση των πολιτικών διακυβευμάτων και διλημμάτων που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον μεσαίο χώρο αλλά και τα δεξιά της ΝΔ προκειμένου να επανεμπνεύσει το όλον της παράταξης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Όσο και αν τα επικοινωνιακά ορόσημα φαντάζουν ευνοϊκά, συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη επιμένουν στην εξάντληση της τετραετίας ώστε να κεφαλαιοποιήσει τότε την πορεία της οικονομίας και τις συμφωνίες που θα έχουν προκύψει για το χρέος και το έλλειμμα.

  • Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν αποτυπώσει πτώση στο ποσοστό της ΝΔ το οποίο με την αναγωγή κινείται πέριξ του 32% , όταν η αυτοδυναμία με τον πλειοψηφικό νόμο των δεύτερων εκλογών επιτυγχάνεται με ποσοστό +37,7% εφόσον τα κόμματα εκτός Βουλής κινηθούν γύρω στο 9-10%.

Οι διαρροές περί επικείμενης αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος να γίνει ακόμη ευνοϊκότερη διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και οι σχετικές εισηγήσεις υπήρξαν αλλά δεν παραγνωρίζεται ότι θα ισοδυναμούσαν με ισχυρή υποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την γραμμή της αυτοπεποίθησης και της αυτοδυναμίας, που έχει χαράξει.

  • Θα ήταν ομολογία ηττοπάθειας και μια λαϊκιστική προσέγγιση, κάτι που διόλου προκρίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξάλλου θα προσέφερε ένα ανέλπιστο πολιτικό δώρο προς το Νίκο Ανδρουλάκη να αναδειχθεί έτι περαιτέρω ως διεκδικητής του κέντρου αλλά και να αποκρούσει την πίεση που τότε θα του ασκείται για τις πιθανές συμμαχίες.

Βαθιά γνώστες, δε, του συνταγματικού δικαίου εξηγούσαν ότι τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είχε συνταγματικά κωλύματα να εφαρμοστεί αμέσως μετά την αναμέτρηση της απλής αναλογικής, καθώς νομικές ερμηνείες σημειώνουν ότι τυχόν νέος νόμος θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις τρίτες κάλπες.

Η γραμμή του Μαξίμου πάντως -όπως διαχέεται προς βουλευτές και στελέχη- είναι η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου με έμφαση στην παλέτα των φορελαφρύνσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του ΕΝΦΙΑ κλπ.

Σχετικά Άρθρα