Το φιάσκο με την προληπτική καραντίνα για τους Έλληνες εξωτερικού- Αναστάτωση στις πρεσβείες από την οργή των “εγκλωβισμένων”

Το φιάσκο με την προληπτική καραντίνα για τους Έλληνες εξωτερικού- Αναστάτωση στις πρεσβείες από την οργή των “εγκλωβισμένων”

Σε προληπτική καραντίνα θα μπαίνουν όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό. Αυτό ισχύει από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών.

Επίσης, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο, και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα όπως προαναφέρθηκε.

Η ανακοίνωση του κ. Πέτσα προκάλεσε αναστάτωση και πολλά ερωτηματικά καθώς σήμερα ισχύει το ίδιο καθεστώς (PLF, τεστ 72 ωρών και επιπλέον δειγματοληπτικά τεστ στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη) για όσους έρχονται από το εξωτερικό. Και αυτό συμβαίνει καθώς χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού (φοιτητές, ομογενείς και εργαζόμενοι σε άλλες χώρες) σκόπευαν να έρθουν στην Ελλάδα για να περάσουν τις γιορτές με τις οικογένειές τους. Αυτό τώρα δεν είναι επί της ουσίας εφικτό καθώς καλούνται να μπουν σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών, άρα να βρεθούν έγκλειστοι για τις λίγες ημέρες που θα περάσουν στην πατρίδα τους.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου εισόδου στη χώρα δεν εξηγήθηκε από την κυβέρνηση και, σύμφωνα με πληροφορίες του libre, ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, κυρίως αυτή του Λονδίνου, δέχθηκαν βομβαρδισμό τηλεφωνημάτων από Έλληνες που αιφνιδιάστηκαν. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα είχαν κλείσει και πληρώσει εισιτήρια προς και από την Ελλάδα και τώρα αναγκάζονται να ματαιώσουν τις εορταστικές διακοπές τους στη χώρα μας.

Μεταξύ αυτών είναι και πολλοί φοιτητές, τα μαθήματα των οποίων σε ξένα πανεπιστήμια λήγουν μεταξύ 10-17 Δεκεμβρίου και είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στις 18 Δεκεμβρίου ή και λίγο μετά ώστε να προλάβουν να περάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους. Η απόφαση είναι ακόμα περισσότερο ανεξήγητη καθώς όλοι οι παραπάνω επιδεικνύουν τεστ 72 ωρών από αξιόπιστα ευρωπαϊκά εργαστήρια ή ακόμα και από τεστ που διεξάγουν τα πανεπιστήμια (όπως στη Βρετανία), όπου αναγράφονται πιστά όλα τα στοιχεία τους, ακόμα και ο αριθμός διαβατηρίου, κάτι που επιτρέπει την εύκολη ταυτοποίηση στις αρχές των αεροδρομίων.

Η πρεσβεία στο Λονδίνο έπαψε να απαντά στα τηλεφωνήματα από χθες το απόγευμα, υπό την πίεση εξαγριωμένων Ελλήνων που φοιτούν ή εργάζονται στη Βρετανία και ο πρέσβης μάταια ζητούσε οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο δεν ήξερε τι να απαντήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, υπήρξε μικρή ένταση μεταξύ ΥΠΕΞ και Μεγάρου Μαξίμου και υπήρξε εισήγηση να ακυρωθεί η σχετική απόφαση.

Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση όχι με εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων (γιατί άραγε να αυστηροποιηθεί το υφιστάμενο καθεστώς;) αλλά ως πολιτική απόφαση επειδή οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν πρακτικά το ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από μερικές ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει αυστηροποίηση των μέτρων κατά την είσοδο στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Εκτός του τεστ 72 ωρών ανακοινώθηκε πως όποιος διαπιστώνεται (από τα τεστ στους τελωνειακούς σταθμούς) θετικός στον κοροναϊό δεν θα του επιτρέπεται να εισέλθει στην Ελλάδα και να τεθεί σε περιορισμό αλλά θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα προέλευσης (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία κ.ά). Το μέτρο αυτό ελήφθη αφενός για να αποτρέψει τις εισόδους από χώρες των Βαλκανίων με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, αφετέρου, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές στο libre, για να μπει εμπόδιο σε όσους κατοίκους νομών της Μακεδονίας συνηθίζουν να επισκέπτονται καζίνο και εμπορικά κέντρα στη Βόρεια Μακεδονία.

Ένας δεύτερος λόγος που αφήνεται να εννοηθεί πως βρίσκεται πίσω από την απόφαση περί προληπτικής καραντίνας 10 ημερών αφορά την προσπάθεια να δράσει αποτρεπτικά και να μην επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού επειδή αξιολογήθηκε ως δύσκολη η διαχείριση των μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα προκύψουν. Για παράδειγμα, γονείς φοιτητών από νομούς εκτός Αττικής ή Θεσσαλονίκης θα αναγκαστούν να σπεύσουν αν υποδεχθούν τα παιδιά τους από τα αεροδρόμιο, άρα να μετακινηθούν εκτός του νομού όπου κατοικούν και μετά να επιστρέψουν σε αυτόν. Με την απαγόρευση μετακινήσεων κάτι τέτοιο κρίθηκε επικίνδυνο, αν και είναι σαφές πως θα μπορούσαν να ζητήσουν ειδική άδεια από την αστυνομία και να μπορέσουν να μετακινηθούν κατ’ εξαίρεση. Πρόκειται, άλλωστε, για μερικές μόνο χιλιάδες πολίτες.

Όμως και αυτό το επιχείρημα καταρρίπτεται από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που είπε σήμερα πως θα υπάρξουν εξαιρέσεις για μετακίνηση από νομό σε νομό και πρόβλεψη για την επανένωση οικογενειών με επιστροφή φοιτητών στους τόπους κατοικίας τους.

Με αυτό τον τρόπο, πάντως, πολλοί Έλληνες θα εγκλωβισθούν στους τόπους διαμονής τους για τις γιορτές αφού δεν θα σταθεί εφικτό να επιστρέψουν για τις γιορτές στην Ελλάδα και αυτό προκαλεί τεράστια αναστάτωση σε χιλιάδες οικογένειες.

Σχετικά Άρθρα