Το BBC στη δίνη μέγα σκανδάλου για την πριγκίπισσα Νταϊάνα – Ο Μπασίρ είχε εξασφαλίσει τη συνέντευξη με ψευδή στοιχεία
H αποκάλυψη ότι εν γνώσει του το BBC πήρε συνέντευξη το 1995 από την πριγκίπισσα Νταϊάνα χρησιμοποιώντας παραποιημένα έγγραφα και στοιχεία, έχει προκαλέσει “σεισμό” στη Βρετανία.
Η συνέντευξη τότε είχε πλήξει τόσο τη σχέση της Νταϊάνα με τον πρίγκιπα Κάρολο όσο και την εικόνα της βασιλικής οικογένειας εν γένει. Δημοσκόπηση την ίδια ώρα δείχνει καταβαράθρωση της δημοφιλίας του θεσμού της βασιλείας μεταξύ των νέων.
Η συνέντευξη της Νταϊάνα του δημοσιογράφου Μάρτιν Μπασίρ (ενώ είχε ήδη χωρίσει από τον Κάρολο) είχε συνταράξει και τον βασιλικό οίκο και την κοινωνία η οποία άκουσε τη δημοφιλέστατη πριγκίπισσα να δηλώνει ότι «στον γάμο αυτόν ήμαστε τρεις».
Η συνέντευξη εκείνη είχε αντίστοιχο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και τους Ουίνδσορ με τη φετινή συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην αμερικανική τηλεόραση, αλλά χάρισε στον Μπασίρ σειρά βραβείων, διεθνή φήμη και εφ’ όρου ζωής αναγνωρισιμότητα στη Βρετανία.
Όλα αυτά όμως μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, όταν ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου επιβεβαίωσε αυτό που εδώ και καιρό φημολογείτο, ότι δηλαδή ο Μπασίρ προσέγγισε τον αδελφό της Νταϊάνα για να εξασφαλίσει τη συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία και έγγραφα προς ίδιον όφελος, και το ΒΒC όχι μόνο έμαθε για την εξαπάτηση του κου Σπένσερ αλλά και το συγκάλυπτε επί σειρά ετών.
- Το πόρισμα της επιτροπής ανέφερε ότι ο Μπασίρ δεν τήρησε τον κώδικα δεοντολογίας του άλλοτε αδιάβλητου ΒΒC, και κυρίως ότι η μια μετά την άλλη οι διοικήσεις του ραδιοτηλεοπτικού γίγαντα της Βρετανίας γνώριζαν το σκάνδαλο και το συγκάλυπταν.
Η δημοσίευση του πορίσματος προκάλεσε άμεση αντίδραση των τέκνων της Νταϊάνα, Ουίλιαμ και Χάρι, που σε ξεχωριστές (λόγω ψυχρότητας μεταξύ τους) δηλώσεις κατακεραύνωσαν το BBC, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες και για άλλους κύκλους που δεν ήθελαν το καλό της μητέρας τους.
Δεν παρέλειψαν μάλιστα να συνδέσουν την τραυματική για την Νταϊάνα εμπειρία αυτής της συνέντευξης και των συνεπειών της με τη μετέπειτα ψυχολογική κατάστασή της που την οδήγησε τελικά σε συμπεριφορές που συνετέλεσαν στον θάνατό της, ακριβώς δύο χρόνια μετά την πρώτη επαφή του Μπασίρ με τον κο Σπένσερ, τον αδελφό της, στις 31 Αυγούστου 1995.
Στη Βρετανία πλέον γίνεται συζήτηση εάν πρέπει να συνεχίσουν οι πολίτες να στηρίζουν οικονομικά το BBC, που αντλεί απ’ ευθείας από κάθε ιδιοκτήτη τηλεόρασης περί τα 180 ευρώ κάθε χρόνο.
Ο Μάρτιν Μπασίρ έγινε διάσημος για μια συνέντευξη που είχε εξασφαλίσει διά της απάτης και έβλαψε σημαντικά τον βασιλικό οίκο και την πριγκίπισσα Νταϊάνα (φωτ. Reuters).
Πλέον τόσο ο Μπασίρ όσο και το BBC υποχρεώνονται να επιστρέψουν τα πολυάριθμα βραβεία που εξασφάλισαν χάρη στη συνέντευξη εκείνη.
Την ίδια ώρα οι νέοι στην Βρετανία δηλώνουν πως θέλουν να καταργηθεί η μοναρχία και ολοένα και περισσότεροι ζητούν ο επικεφαλής του κράτους να εκλέγεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Σύμφωνα με έρευνα του YouGov, το 41% όσων είναι 18 με 24 ετών δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει να έχει εκλεγμένο επικεφαλής της χώρας, έναντι του 31% που επιθυμούν να έχουν βασιλιά ή βασίλισσα. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή στη στάση των νέων Βρετανών σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα, όταν το 46% είχε δηλώσει ότι προτιμά τη μοναρχία και μόνο το 26% επιθυμούσε την κατάργησή της.
Ωστόσο η δημοσκόπηση αυτή είχε και καλά νέα για την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια, με το 61% του συνόλου των ερωτηθέντων να στηρίζει τη μοναρχία και λίγο λιγότερο από το 25% να επιθυμεί την κατάργησή της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian