Επιδεινώνεται η κατάσταση στα νησιά με την έξαρση των κρουσμάτων – Αδυναμία κάλυψης σε νοσούντες
Άσχημη τροπή πήρε το τέλος των διακοπών μιας οικογένειας στην Αλόννησο, καθώς η μητέρα υποβλήθηκε σε rapid test προκειμένου να επιβιβαστεί στο πλοίο της επιστροφής και βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.
Η υπόθεση πήρε δυσάρεστη εξέλιξη όταν διαπιστώθηκε ότι στο νησί δεν έχει οριστεί ξενοδοχείο καραντίνας για θετικά περιστατικά κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάρος: 18χρονοι θετικοί στον κοροναϊό παρέμειναν 16 ώρες σε υπαίθριο πάρκινγκ
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και στην Πάρο, όπου μία παρέα έξι νεαρών, βρέθηκαν θετικοί στον ιό με τους τέσσερις να παραμένουν στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης του Κέντρου Υγείας του νησιού για περισσότερο από 16 ώρες αφού δεν υπήρχε ξενοδοχείο καραντίνας για να τους φιλοξενήσει. Ένας πατέρας ανέλαβε τη μεταφορά των δύο παιδιών που είχαν πυρετό και περίμεναν επί ώρες στον χώρο στάθμευσης, ενώ οι άλλοι τέσσερις παρέμειναν να αναμένουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά το lockdown, αναζητείται το plan b για τη διαχείριση της έξαρσης κρουσμάτων στα νησιά – Η απάντηση Χαρδαλιά στο libre
Οργισμένη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Σε μία οργισμένη δήλωση προέβησαν η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή το περιστατικό, όπου επισημαίνεται, ότι σε ολόκληρη την χώρα έχουν συναφθεί συμβάσεις μόνο με 40 ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον αρχικό σχεδιασμό για μεταφορά των κρουσμάτων σε μεγάλα νησιά, δεν έχει υπάρξει κανένας σχετικός σχεδιασμός με πραγματικούς όρους.
Η κοινή δήλωση Νοτοπούλου και Μεΐκόπουλου, παρατίθεται:
Μόνο ντροπή προκαλούν τα όσα εκτυλίσσονται από χθες στην Αλόννησο με οικογένεια πολιτών από το Βόλο με μικρό παιδί να περιφέρεται στην Αλόννησο χωρίς να έχει πού να μείνει, έπειτα από τεστ που έδειξε τη μητέρα θετική πριν την αναχώρηση από το νησί.
Μετά τα περιστατικά ντροπής στη Μύκονο που έκαναν το γύρο του κόσμου, η ανασφάλεια σε τουρίστες και κατοίκους στην Αλόννησο κυριαρχεί. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο καραντίνας στην Αλόννησο, καθώς μόνο 40 ξενοδοχεία υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, πολύ λιγότερα από τις πραγματικές ανάγκες όπως ήδη αποδείχθηκε. Ο αρμόδιος Υπουργός Τουρισμού αυτοθαυμαζόταν γιατί έκανε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό για ξενοδοχεία καραντίνας ενώ το μόνο που εξασφάλισε ήταν η επανάληψη της περσινής αποτυχίας. Η δε Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Υγείας άφησαν την πρόσκληση ενδιαφέροντος για ορισμό ξενοδοχείων καραντίνας στη μέση.
Η Πολιτική Προστασία ισχυρίζεται ότι δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τα μικρά νησιά, γιατί ο στόχος είναι τα κρούσματα να μεταφέρονται στα μεγάλα, δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση στη Σκιάθο.
Από τον «άριστο» σχεδιασμό τους, όμως, φαίνεται ότι διέφυγε το πώς θα διακομίζονται τα κρούσματα και οι κοντινές επαφές στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ δεν επιτρέπει μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, ούτε υπάρχει πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος.
Υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά η οικογένεια, μάλιστα, τους προέτρεψε να τηλεφωνήσουν Σάββατο βράδυ στο Υπουργείο Τουρισμού για να τους κλείσει δωμάτιο!
Αυτή τη στιγμή η οικογένεια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους, αφού κανένα ξενοδοχείο δε δέχεται να τους φιλοξενήσει, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και να τους επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση περιοριστικών μέτρων. Μεταξύ σφύρας και άκμονος παραμένουν «παρατημένοι» και παγιδευμένοι σε ένα ατελείωτο πινγκ – πονγκ αρμοδιοτήτων και ευθυνών που δεν αναλαμβάνει μέχρι στιγμής ούτε ο ΕΟΔΥ ούτε η Πολιτική Προστασία.
Η Κυβέρνηση είναι άφαντη και επιδεικνύει για άλλη μια φορά πρωτοφανή αδιαφορία τόσο για την ασφάλεια της οικογένειας όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αλόννησο.
Ανεπανόρθωτη η ζημία για την κοινωνία και την οικονομία της Αλοννήσου και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη σφυρίζει αδιάφορα.
Αυτή είναι η θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία; Αυτή είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης για ασφαλή και καθαρό τουρισμό; Αυτή είναι η εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού;
Η προφητική ερώτηση του Libre στον Χαρδαλιά
Σχετικά με το θέμα αυτό, το libre, στο περιθώριο της ενημέρωσης της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, είχε προφητικά ρωτήσει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για το σχέδιο διαχείρισης των Covid ασθενών στα μικρά νησιά, που δεν έχουν μεγάλες (ούτε καν μικρές) και οργανωμένες δομές Υγείας ή φιλοξενίας. Η ερώτηση αφορούσε το σενάριο να νοσήσουν πολλά άτομα ταυτόχρονα και να χρειαστούν νοσηλεία. Το θέμα της καραντίνας είναι μεν άβολο αλλά διαχειρίσιμο. Η νοσηλεία όμως για πολλά άτομα, όταν δεν υπάρχει νοσοκομείο εξοπλισμένο, πώς αντιμετωπίζεται;
- «Υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση βαριάς νόσου υπάρχει πρόβλεψη για αεροδιακομιδές ασθενών. «Ο μηχανισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαγρύπνιση», ενώ διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «υπάρχει plan b για την περίπτωση που τα κρούσματα είναι περισσότερα».
Πάντως, σε περίπτωση ανάγκης πολλών αεροδιακομιδών, ταυτόχρονα, γεννάται το ερώτημα εάν έχουμε τα επαρκή εναέρια μέσα και τη δυνατότητα ανάλογων βαρδιών για αντικατάσταση των πιλότων, τον απαιτούμενο χρόνο για απολυμάνσεις κλπ. Και το κόστος όλων αυτών ποιο είναι; Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αναλυτικά ποιο είναι αυτό το plan b διαχείρισης της πανδημίας στα νησιά μας.