“Θεσμικό πρέσινγκ”: Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το ΕΣΡ στη Βουλή – Στοιχεία για την πολυφωνία στα δελτία ειδήσεων
«Δεν μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 16 μήνες κυβερνά τη χώρα από το control room ενός καλοταϊσμένου μηχανισμού προπαγάνδας…». Με τα λόγια αυτά ξεκινούσε την ομιλία του την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ομιλία με την οποία κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. Το υπόβαθρο της συγκεκριμένης αναφοράς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωστό:
οι θέσεις, οι προτάσεις, η κριτική του κόμματός του κομμένα από τη μεγάλη πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, από αυτόν τον «αόρατο αρχισυντάκτη», όπως χαρακτηριστικά είχε πει -και η συζήτηση για τον πτωχευτικό κώδικα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, βέβαια…
Όμως, και η κατάθεση της πρότασης μομφής δεν έτυχε καλύτερης μεταχείρισης: «κάπου μεταξύ καιρού και αθλητικών», έλεγε στο libre, με μια -μικρή- δόση υπερβολής στέλεχος της Κουμουνδούρου που παρακολουθεί καθημερινά τα ΜΜΕ. «Είναι ζήτημα Δημοκρατίας», τόνιζε εξάλλου. Κάτι που είχαν την ευκαιρία να επισημάνουν στις ομιλίες του κατά την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, μεταξύ άλλων, και οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Βούτσης, Ε. Τσακαλώτος. Εικόνα που ανατράπηκε, ασφαλώς, την τελευταία ημέρα με τις ομιλίες των κ. Μητσοτάκη, Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Ερωτηθείς μάλιστα από το libre, για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΜΜΕ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωνε στη συνέντευξή του: «Όμως αυτή η στάση των ΜΜΕ δεν είναι κάτι καινούριο. Βέβαια έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι που δεν αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο που ήταν κυβέρνηση αλλά και πριν».
Σε μια προσπάθεια ερμηνείας, αυτά ήταν τα ΜΜΕ και το 2015, τα ίδια είναι και τώρα, τούτο όμως δεν εμπόδισε τον ΣΥΡΙΖΑ από το να κερδίσει τις εκλογές. Όντας η βασική επιλογή του πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος αλλά και με την αξιοποίηση λιγότερο παραδοσιακών μέσων επικοινωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να γίνει κυβέρνηση.
Κάπως έτσι σκέφτονται και σήμερα στην Κουμουνδούρου, ότι η πραγματικότητα, όσο κι αν την κρύψεις ή την διαστρεβλώσεις, θα βρει διαύλους να βγει στην επιφάνεια, είναι κάτι, άλλωστε, που την ζουν καθημερινά οι πολίτες στο «πετσί» τους. Και η πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολη στις μέρες μας…
Όπως μάλιστα έλεγε στο libre στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που εντυπωσίασε το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όταν επισκέφθηκε τους πλημμυροπαθείς στην Καρδίτσα, η οργή των κατοίκων απευθυνόταν πρωτίστως κατά των μέσων ενημέρωσης και λιγότερο κατά των υπευθύνων.
«Στην κριτική τους πρώτα έρχονταν τα ΜΜΕ, μετά ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, και μετά ο Μητσοτάκης», σημείωνε το ίδιο στέλεχος.
Πάντως το 2020 δεν είναι 2015 και, όπως μας έλεγε ο συνομιλητής μας, «πριν πέντε χρόνια τα ΜΜΕ είχαν χάσει εντελώς την αξιοπιστία τους. Αλλά και τώρα ‘καίνε’ το απόθεμα της αξιοπιστίας που είχαν εν τω μεταξύ μαζέψει –και το καίνε πολύ γρήγορα. Η ζωή θα το ανατρέψει το σκηνικό αυτό», εκτιμά.
Την ίδια στιγμή, στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τρόπους να σπάσουν την κυβερνητική μονοφωνία –δεν μπορείς, και να ήθελες, να καταθέτεις μια πρόταση μομφής το μήνα… Δεν λείπουν δε, και εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που θα ήθελαν «πιο σκληρό ροκ» έναντι των ΜΜΕ. Ανεξαρτήτως αυτού, ένα από τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη έμφαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι το «θεσμικό πρέσινγκ», κατά τη διατύπωση του συνομιλητή μας.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η επίσκεψη, μια βδομάδα πριν, του Νάσου Ηλιόπουλου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ θα ακολουθήσει πρόσκληση, σύντομα, του πρόεδρου του Ε.Σ.Ρ., Αθανάσιου Κουτρουμάνου στη Βουλή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αίτημα που έχει ήδη γίνει δεκτό κατά πληροφορίες.
Στη συνάντηση που είχαν οι κ. Ηλιόπουλος και Κουτρουμάνος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει, μάλιστα, το ζήτημα της καταγραφής της πολυφωνίας στα δελτία ειδήσεων που άπτεται και σχετικής καταγγελίας που είχε κατατεθεί στα μέσα Απριλίου. (Το Ε.Σ.Ρ. έχει, δηλαδή, τα εργαλεία να μετρήσει το χώρο που καταλαμβάνει σε ένα δελτίο ειδήσεων το ‘Χ’ κόμμα, πρόκειται προφανώς για ποσοτικό κριτήριο, και όχι ποιοτικό, τι λέει ένας ρεπόρτερ ή σχολιαστής για τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου κόμματος).
Το Ε.Σ.Ρ. έχει ζητήσει τα σχετικά στοιχεία από τα κανάλια, τα περισσότερα από τα οποία (κανάλια) έχουν ήδη ανταποκριθεί (μεταξύ εκείνων που δεν έχουν στείλει στοιχεία είναι η ΕΡΤ, υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου).
Και, το τεράστιο αυτό υλικό είναι τη στιγμή αυτή υπό επεξεργασία από το ολιγοπρόσωπο στελεχιακό δυναμικό του Ε.Σ.Ρ. Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της καταγραφής από το Ε.Σ.Ρ., της πίτας που καταλαμβάνει κάθε κόμμα, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αρκεί να μην περάσουν… χρόνια!
Νίκος Παπαδημητρίου