“Θερμό” καλοκαίρι ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο – Οι μεγάλοι πονοκέφαλοι του Μαξίμου
Καύσιμη ύλη, αρκετή να «κάψει» Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή και τον… ενδιάμεσο Εθνικό Κήπο έχει συσσωρευθεί τις τελευταίες ημέρες στην πολιτική ζωή του τόπου.
Και πρώτα, το θέμα με τις ηχογραφήσεις, συνομιλίες κ.λ.π. Ο πρωθυπουργός προτίμησε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο να κάνει μια θεσμική τοποθέτηση, δεσμευόμενος για «δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα» και σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει, «εγώ είμαι ο στόχος». Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει για την κυβέρνηση (που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων): θα συνεχίζει να επενδύει στα σκάνδαλα και τη σκανδαλολογία ή θα… διαβάσει το σημερινό κύριο της «Καθημερινής» και την έκκλησή της, «η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν αντιμετωπίζεται με ποινικοποίηση»;
Δεύτερο καυτό θέμα, η οικονομία που κρέμεται από μία κλωστή: έγιναν λάθη, ως φαίνεται, στο τουριστικό άνοιγμα, κρατήσεις και κίνηση είναι ακόμη σε θερμοκρασίες…Σιβηρίας, ενώ και θεσμικοί παράγοντες κάνουν πλέον λόγο για «χαμένη χρονιά». Και μόνο στο πλαίσιο αυτό, ισχύει και το «όσοι έρθουν, καλά είναι». Με αυτό το δεδομένο όμως, η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο φθινόπωρο – χειμώνα, χειρότερο και από εκείνους των μνημονιακών χρόνων. Η κυβέρνηση που κρατά εφεδρείες μέτρων και περιμένει, από του χρόνου, την ενίσχυση εκ Βρυξελλών, δεν έχει μιλήσει ως τώρα τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχει προετοιμάσει τους πολίτες για αυτά που έρχονται. Ως εκ τούτου, η σεζόν προμηνύεται ιδιαιτέρως θερμή όσον αφορά τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Κάπου εδώ έρχεται και κουμπώνει το τρίτο θέμα, το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις πορείες. Εδώ προμηνύονται τραγελαφικές καταστάσεις στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων: για παράδειγμα δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ερώτημα, τι να κάνουν ο κατά νόμο υπεύθυνος και η περιφρούρηση μιας πορείας όταν παρεισφρέουν σε αυτήν οι… γνωστοί άγνωστοι (ή και όσοι βολεύονται από την παρουσία τους);
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι καθέτως και οριζοντίως αντίθετοι στο νομοσχέδιο, παρά τα κυβερνητικά μηνύματα με αποδέκτη τον Περισσό, ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τις συντεταγμένες διαδηλώσεις του ΚΚΕ.
Τέταρτο και τελευταίο θέμα, εκτός των συνόρων αυτό, ο απρόβλεπτος γείτονάς μας. Η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν απολύτως χρήσιμη και αναγκαία, πλην όμως οι συνεργάτες του Τούρκου Προέδρου (αλλά όχι ο ίδιος προς το παρόν) συνεχίζουν με τη γνωστή ρητορική στα ίδια, ευαίσθητα θέματα του Αιγαίου. Το πρώτο test όμως δεν είναι άλλο από την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την Αγιά Σοφιά.
Το θέμα τέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνομιλία τους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, ενώ στο θέμα παρενέβη χθες και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Και μπορεί αρκετοί στη χώρα μας να έμειναν στο πρώτο επίπεδο ανάγνωσης της δήλωσης («ηχηρή παρέμβαση» κ.λ.π.), ωστόσο μάλλον θα πρέπει να εστιάσει κανείς και στο σημείο, στο οποίο ο Πατριάρχης χαρακτηρίζει το μνημείο ως τόπο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, διαλόγου, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.
Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνουμε έκτακτα, απευκταία δε, γεγονότα, όπως έξαρση κοροναϊού, πυρκαγιές κ.ο.κ.
Καυτό καλοκαίρι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του…
Νίκος Παπαδημητρίου