Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε ανακοινώνεται, τι ισχύει στην Ευρώπη (vid)

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας: Πότε ανακοινώνεται, τι ισχύει στην Ευρώπη (vid)

Από τις 00:30 μετά τα μεσάνυχτα έως και τις 5 το πρωί, η μετακίνηση επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και ατομικής κίνησης με κατοικίδιο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύσει κανονικά παρότι έχουν καταργηθεί σειρά άλλων περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως το «απαγορευτικό» για το ταξίδι από νομό σε νομό αλλά και τα SMS.

Η μετακίνηση για λόγους εργασίας γίνεται με τα ίδια έγγραφα που γίνονταν ως σήμερα, ενώ για τις άλλες δύο περιπτώσεις ο πολίτης πρέπει να έχει μαζί του βεβαίωση κίνησης που να περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του, καθώς και το συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησής του, τη λεγόμενη βεβαίωση Τύπου Β’, συν ταυτότητα.

  • Επισημαίνεται πως σε όλη την Ευρώπη το εν λόγω μέτρο είτε περιορίζεται – χρονικά ή γεωγραφικά – είτε αίρεται εξολοκλήρου, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού επιταχύνονται ενώ και τα κρούσματα πέφτουν, στις περισσότερες χώρες (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ανάλογες σκέψεις, όμως, φαίνεται πως πλέον συζητούνται και από τις ελληνικές αρχές, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης. Μιλώντας για το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε (ΑΝΤ1) ότι από τις αρχές Ιουνίου μπορεί να εξεταστεί παράταση της καταληκτικής ώρας από τις 00:30 που είναι σήμερα αλλά και ότι – καλώς εχόντων των πραγμάτων – μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει κατάργηση αυτού του μέτρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε εξέλιξη βρίσκεται και η συζήτηση για το «τέλος» της μάσκας, για τους εμβολιασμένους σε πρώτη φάση, με αφορμή και τη σχετική σύσταση του CDC στις ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό εμβολιασμού που ενδεχομένως θα επέτρεπε μία τέτοια «ανάσα» η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Μην περιμένετε να σας πούμε ένα νούμερο για το πόσο τοις εκατό. Μιλάμε για την κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο. Δεν υπάρχει ένα ακριβές ποσοστό και πάλι έχουμε αρχίσει να μετακινούμαστε από τα προνόμια των εμβολιασθέντων. Το βασικότερο προνόμιο των εμβολιασθέντων είναι ότι έχουν προστατεύσει τον εαυτό τους».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε η καθηγήτρια, «δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για κάποιες παραπάνω ελευθερίες. Νομίζω ότι το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι εμβολιασμένοι) δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο συχνά self-test. Γιατί οι εμβολιασμένοι έχουν μικρότερη πιθανότητα σαφώς να μολυνθούν και να μολύνουν τους γύρω τους». Ωστόσο, «οι συζητήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει χαλαρά μέσα στην Επιτροπή μας, τα συζητάμε».

  • Φυσικά, «πρέπει πρώτα να δώσουμε το δικαίωμα σε όλους να εμβολιαστούν και μετά να αρχίσουμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα», η οποία, άλλωστε, εξαρτάται από το «πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εμβολιασμοί». Η ίδια τοποθέτησε, δε, την εξέταση του ζητήματος «στα μέσα καλοκαιριού ίσως», με δεδομένο πως η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 πάει «πολύ καλά».

«Σχετικά με τη μάσκα, το είδαμε στο Ισραήλ όταν έφτασε σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. Τώρα αυτή τη στιγμή δεν είμαστε κοντά σε αυτό το ποσοστό», είπε από την πλευρά του ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. «Όταν φτάσουμε, όταν πλησιάσουμε, λογικά εγώ πιστεύω στα μέσα καλοκαιριού ίσως και να έχουμε. Αλλά θα είναι μία συζήτηση που θα γίνει πρώτα στην Επιτροπή. Δεν είναι κάτι το οποίο θα πούμε τώρα, ένα ποσοστό μαγικό, όπως είπε και η κυρία καθηγήτρια, και μετά από αυτό το ποσοστό θα αλλάξει η κατάσταση», κατέληξε ο επιδημιολόγος.

Σχετικά Άρθρα