Τα “παλικάρια” της Χρυσής Αυγής εκλιπαρούν να μην μπουν φυλακή – Παρέλαση εγκληματιών, φθηνές δικαιολογίες – Πριν και σήμερα (εικόνες)
Η παρέλαση των πρωτοπαλίκαρων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται στο δικαστήριο το οποίο έξαφνα το θυμήθηκαν προκειμένου να προβάλλουν απίστευτες δικαιολογίες ώστε να γλιτώσουν την άμεση φυλάκιση. Η έδρα εξετάζει τα αιτήματα αναστολής και με μάρτυρες, των καταδικασθέντων, μέχρι να γίνει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Με επίκληση στο συναίσθημα και με μάρτυρες γονείς, αδελφούς, ανίψια, φίλους και γείτονες, ακόμα και μια έγκυο γυναίκα, αρραβωνιαστικιά καταδικασμένου, προσπάθησαν να πείσουν πως εάν βρεθούν πίσω από τα κάγκελα, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα υποστούν «ανεπανόρθωτη και υπέρμετρη βλάβη».
Το «παρών» δίνουν και σήμερα οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος ενώ λίγο μετά τις 12 έφτασε στο δικαστήριο ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Κασιδιάρης: Θα υποστώ ανεπανόρθωτη βλάβη
Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε εξοντωτική την απόφαση σε «ηθικό, πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο» καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων του.
«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζα πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος είμαι αθώος και ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν πάρω αναστολή δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να ξεκινήσει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή» ανέφερε.
Ακόμη, ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν πάει φυλακή τονίζοντας «ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμός …
Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.
Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος».
Ο Γρέγος ζήτησε βραχιολάκι
-
Γρέγος πριν -
Γρέγος σήμερα
Η υπεράσπιση του Αντώνη Γρέγου ζήτησε «βραχιολάκι», με δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, στην περίπτωση που δεν του χορηγηθεί αναστολή. Και αυτός επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθεί στη φυλακή.
Ελένη Ζαρούλια… “Προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα του κατηγορούμενου”
Η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της. Υποστήριξε η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου υπήρξε σε κατ οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγο της και στο φαρμακείο. Αργότερα της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές αυτό το μήνα.
«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια και προσέθεσε:
«Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείτε βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση».
Ρατσιστικό παραλήρημα
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιάννη και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο (επίθεση σε βάρος Αιγύπτιων αλιεργατών) επιχειρηματολογώντας για το θεμα της αναστολής υποστήριξε:
«Πως είναι δυνατόν σε αλλοδαπούς με μεγαλύτερη ποινή να δίνεται αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά χρόνια…».
Πρόσθεσε πως «Η Χρυση Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».
Στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα προκειμένου να έχει η έφεση αναστέλλουσα δύναμη των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών, Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Μιχάλη Αρβανίτη.
Επισημαίνοντας πως «η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει ο Στάθης Μπούκουρας είναι να φτιάχνει πίτσες και πεϊνιρλί» η δικηγόρος του ζήτησε να έχει η έφεση του αναστέλλουσα δύναμη και να μην οδηγηθεί στις φυλακές.
«Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του», ανέφερε η κα Πανταζή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας Μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Στάθης Μπούκουρας.
Η συνήγορος που εκπροσωπεί και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο επικαλέστηκε και για τους δύο οικογενειακους λόγους επισημαίνοντας πως έχουν αποχωρήσει από την Χρυσή Αυγή και δεν είναι ούτε επικίνδυνοι ούτε ύποπτοι διάπραξης νέων αδικημάτων.
Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχάλη Αρβανίτη υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.
Π. Ηλιόπουλος: Σας παρακαλώ να μου δώσετε μια ευκαιρία
-
Ηλιόπουλος… πριν -
Ηλιόπουλος… σήμερα
«Θα παραβλέψω την πικρία μου για την καταδίκη μου και θα ήθελα να μου δώσετε το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο ουσιαστικά για να βγάλω αυτό το στίγμα από πάνω μου», ξεκίνησε να καταθέτει ο πρώην βουλευτής και αναφέρθηκε στο 18μηνο που έχει ήδη εκτίσει λέγοντας ότι «έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν στο επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό».
«Θα ήθελα να μου δώσετε μια ευκαιρία να ζήσω με την οικογένειά μου, σας παρακαλώ για αυτό», είπε στους δικαστές.
Στη συνέχεια κατέθεσε ο αδερφός του, ο οποίος περιέγραψε ότι ο Π. Ηλιόπουλος κατοικεί μόνιμα στη Ραφήνα με την οικογένειά του και «θα ήθελα να σας πω ότι έξω είναι χρήσιμος· βοηθάει και την Εκκλησία, και στις φωτιές και στις πλημμύρες βοήθησε. Μέσα θα είναι καταστροφικό για την οικογένειά του και την οικονομική επιβίωσή της».
Πρόσθεσε ότι τώρα ο αδερφός του ασχολείται με εταιρεία φυσικών καλλυντικών.
Γερμενής: Είμαι υπάλληλος του Λαγού με μισθό 525 ευρώ
«Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο». Στον Γιώργο Γερμενή ανήκουν τα παραπάνω λόγια, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι είναι… υπάλληλος του Γιάννη Λαγού.
Εκανε λόγο για στιγματισμό του, υποστηρίζοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα. «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού του ευρωβουλευτή με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».
Στο δικαστήριο κατέθεσε και μητέρα του Γιώργου Γερμενή. «Πρέπει να εργασθεί για να δίνει διατροφή για τα παιδιά του. Δεν τον παίρνουν πουθενά να εργασθεί γιατί είναι υπόδικος. Για λόγους οικονομικούς πρέπει να μην μπει στην φυλακή. Ξέρω ότι βοηθάει τον Λαγό, όχι πολιτικά, αλλά κάπως σαν γραμματειακή υποστήριξη. Ο πατέρας του είναι 74 χρόνων χρειάζεται βοήθεια, εγώ έχω κάνει άλλο γάμο κι έχω και αλλά παιδιά».
Δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής ο Λαγός και νέο παραλήρημα
Μέσω του συνηγόρου του ο Γιάννης Λαγός ενημέρωσε το δικαστήριο, ότι θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καταγγέλλοντας ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων λειτούργησε μεροληπτικά. Μάλιστα, ενημέρωσε ότι δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής της ποινής του.
«Το δικαστήριο σας ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου. Με καταδίκασε βάσει εντολών. Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία. Θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα. 5,5 χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές και ενώ όφειλε να είναι τυφλή, λειτουργούσε κατόπιν εντολών» είπε, σύμφωνα με το ethnos.gr.
O Γ. Λαγός έκανε και ανάρτηση στο twitter με την οποία ο καταδικασθέντας Γιάννης Λαγός, δηλώνει και πάλι αμετανόητος. «Δεν σας φοβάμαι. Δεν προσκυνώ».
Τι έγινε χθες
Παρόμοια τακτική ακολούθησαν και οι συνήγοροι του Ηλία Παναγιώταρου, του Νίκου Κούζηλου και του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, ο οποίος μάλιστα έφερε υποβασταζόμενο στο δικαστήριο τον υπέργηρο, τυφλό πατέρα του να υποστηρίξει ότι ο γιος του δεν πρέπει να φυλακιστεί.
-
Μπαρμπαρούσης… πριν -
Ο Μπαρμπαρούσης επιστρατεύει τον άρωστο πατέρα του για να γλιτώσει τη φυλακή
Ο δικηγόρος του ζήτησε να του χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την έφεση, λέγοντας πως οι γονείς του καταδικασθέντος βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του.
Στην κατάθεσή του ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση είπε: «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα, ηλικίας 10, 9 και 8 ετών. Βοηθάμε και εμείς με καμιά κότα, κανένα αυγό η γιαγιά….».
Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του, τι θα αλλάξει;
Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα.
Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;
Μάρτυρας: Από τον Μάιο του 2017 έχω πρόβλημα όρασης και η γυναίκα μου παίρνει σύνταξη για 60% αναπηρία.
Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο υποβασταζόμενος με τη βοήθεια του γιου του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση. Ο Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη του απάντησε:
«Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».
Οι δικαιολογίες Κούζηλου – Παναγιώταρου
-
Παναγιώταρος… πριν -
Παναγιώταρος… σήμερα
Παρόμοιες δικαιολογίες είπε και ο ανιψιός του πρώην βουλευτή Νίκου Κούζηλου, που αντιμετωπίζει το φάσμα της κάθειρξης 7 ετών. Υποστήριξε ότι ο θείος του «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής. Υπάρχουν λόγοι να παραμείνει κοντά στην οικογένειά του. Έχει ένα ανήλικο παιδί. Το μόνο εισόδημα που έχει η οικογένειά του είναι από την εργασία του».
Ο συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, τον οποίο η δικαστική απόφαση έχει τοποθετήσει στο λεγόμενο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης, ζήτησε να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αναφέροντας πως η οικογένεια του εντολέα του στηρίζεται αποκλειστικά σε εκείνον.
Οι συνήγοροι και των υπολοίπων καταδικασθέντων επικαλέστηκαν την «υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη» που θα υποστούν οι εντολείς τους και οι οικογένειές τους εφόσον οδηγηθούν στη φυλακή, και επιστράτευσαν κάθε λογής επιχειρήματα προκειμένου να πείσουν για την αναγκαιότητα να μείνουν ελεύθεροι μέχρι τον δεύτερο βαθμό.
Ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος, Αν. Πανταζής, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο εντολέας του «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Είναι μία συνεισφορά στην κοινωνία. Εάν πράγματι μπει στη φυλακή, θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για κοινωνία».
Να μην οδηγηθούν ξανά στη φυλακή οι δύο νεαροί που είχαν αποφυλακιστεί πρόσφατα για τη δολοφονία του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα ποινή κάθειρξης 6 ετών, ζήτησαν οι συνήγοροί τους. Μάλιστα ο ένας χαρακτήρισε… περιπέτεια τον ξυλοδαρμό Πακιστανού.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο εντολέας του «ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό. Το ΜΟΕ αναγνώρισε ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και μειώθηκε η ποινή από τα ισόβια στα 20 χρόνια, εργαζόταν στη φυλακή, εξέτισε, και αφέθηκε ελεύθερος».
Ο Πατέλης έγραψε τραγούδι κατά της… βίας
Κλαίγοντας η αρραβωνιαστικιά του καταδικασμένου σε 10 χρόνια και 2 μήνες ως άμεσου συνεργού του Γ. Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο πως χρειάζεται τη στήριξή του για να μεγαλώσει τα παιδιά της και παρακάλεσε να μην οδηγηθεί στη φυλακή ο σύντροφός της.
Γειτόνισσα του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη κατέθεσε ότι ο καταδικασθείς τους πρόσφερε βοήθεια όταν η ίδια και ο σύζυγός της ήταν άνεργοι και δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ υποστήριξε ότι έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του bullying.
Δεν υπέβαλε αίτημα αναστολής ο Ρουπακιάς
Ο Γιώργος Ρουπακιάς με τη βαρύτερη καταδίκη όλων, ισόβια συν 14 έτη κάθειρξη, ήταν ο μόνος που μέσω του συνηγόρου του δήλωσε πως δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτημα αναστολής, κάτι που έτσι κι αλλιώς πολύ δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό λόγω του ύψους της ποινής, αλλά και της βαρύτητας της κατηγορίας για ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Όταν ολοκληρωθεί η υποβολή όλων των αιτημάτων τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, για να προτείνει για το ανασταλτικό αποτέλεσμα των εφέσεων. Θα ακολουθήσουν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια η τελική απόφαση του δικαστηρίου για το ποιοι εκ των καταδικασθέντων θα εκτίσουν τις ποινές τους και ποιοι παρά την καταδίκη τους θα παραμείνουν ελεύθεροι. Η απόφαση αναμένεται πλέον στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.