ΣΥΡΙΖΑ: Στις 15 Μαϊου ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο – Αυξάνεται η πολιτική πίεση σε Ανδρουλάκη
Με το Συνέδριο να σκοντάφτει στις τελευταίες διαδικαστικές αποφάσεις από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει να γίνεται ο πρώτος απολογισμός των κεκτημένων μιας πορείας δυόμιση μηνών κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στήσει δυο φορές κάλπες και οδεύει για τις τρίτες. Στο τέλος αυτής της διαδρομής στις 15 Μάη θα γίνει και το ταμείο και για τα στελέχη της πρώτης γραμμής και ιδιαίτερα για την Ομπρέλα.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ο συσχετισμός δύναμης και επιρροής στο κόμμα έχει καταγραφεί. Το κόμμα θα ανοίξει κι άλλο και η Ομπρέλα καλείται τώρα να αντιστοιχηθεί με τη δυναμική όχι των 45 χιλιάδων μελών του κόμματος που ψήφισαν στις προσυνεδριακές κάλπες, αλλά με το σύνολο των εγγεγραμμένων δηλαδή τους 61.600 που βρίσκονται στο μητρώο.
Σε εκείνες τις κάλπες πολλοί μιλούσαν για μια αναλογία 80-20 υπέρ των προεδρικών (όλες οι τάσεις που στήριξαν την απευθείας εκλογή από τη βάση), στις κάλπες του Συνεδρίου το ποσοστό αυτό ανέβηκε οριακά στο ένα τέταρτο, όμως στις κάλπες στα μέσα Μαΐου πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.
Για μια θέση στην ΚΕ
Έχουμε γράψει ήδη από την πρώτη ημέρα που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας την πρότασή του για την απευθείας εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των 300 μελών της ΚΕ έχει χαρακτήρα πρόβας εθνικών εκλογών και αυτό είναι που καθιστά τη μάχη εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επίφοβη για τα προβεβλημένα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Η μάχη είναι δύσκολη για την Ομπρέλα η οποία όμως τώρα εκκινεί από μια εντελώς διαφορετική αφετηρία.
Τα κορυφαία και προβεβλημένα στελέχη της θα κατέλθουν στην τελική μάχη για το κόμμα έχοντας χρεωθεί για μια ακόμη φορά το γκρέμισμα όλων όσων έχτισε συνολικά το κόμμα στις τέσσερις ημέρες ενός από τα μαζικότερα και πιο παραγωγικά όπως σημειώνουν κομματικές πηγές Συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Επι τέσσερις ημέρες το κόμμα γέμισε την καρδάρα, η Ομπρέλα με την τελευταία κίνησή της την άδειασε και αυτό ίσως αποδειχθεί μοιραίο.
Η μάχη για μια θέση στην ΚΕ θα είναι όπως όλα δείχνουν σκληρή για την εσωκομματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς να υποκύπτει στις φωνές και τις προτροπές για διαγραφές με αφορμή συμπεριφορές και τρικλοποδιές που έμπαιναν στον ίδιο και στο κόμμα κάθε φορά που σήκωνε κεφάλι στις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, φέρνει άπαντες ενώπιον των οργάνων αλλά και τώρα πια και στην κρίση της ίδιας της βάσης του κόμματος.
10.000 πέρασαν από το Ταε Κβο Ντο
Μια ισχυρή παρακαταθήκη και ταυτόχρονα σαφής ένδειξη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η καταγραφή του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται πλέον για τα κομματικά πράγματα. Η προσέλευση στο Συνέδριο ξεπέρασε τα καθιερωμένα με κομματικές πηγές να μιλούν για συνολικά έναν όγκο 10.000 μελών που πέρασαν από το γήπεδο του ταε κβο, ισχυρή ένδειξη όπως εκτιμάται για το επίπεδο συμμετοχής που φιλοδοξούν να επιτευχθεί στις κάλπες της 15ης Μαΐου για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα.
Προσυνεδριακά ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε εκτιμήσει ότι ακόμη κι αν είχε πραγματοποιηθεί ήδη από το 2019 το συνέδριο για τον απολογισμό των πεπραγμένων θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί και τέταρτο σε αυτή ακριβώς τη συγκυρία.
Αυτό επιμένουν πολλοί σήμερα ότι επιβεβαιώθηκε από τον παλμό και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου που γεννήθηκε μέσα από τις πολλαπλές κρίσεις που γέννησαν με τη σειρά τους νέες ανάγκες στην κοινωνία και νέα πολιτικά δεδομένα εξαιτίας και της ελεύθερης πτώσης στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση και η ΝΔ.
Ανοιχτό βιβλίο
Το 3ο Συνέδριο ήταν αναμφίβολα εκλογικό και στο επίπεδο που μια κορυφαία κομματική διαδικασία απευθύνεται και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις πέτυχε ένα κύριο στόχο του. Να παραδώσει τη Βίβλο του για την επόμενη κυβέρνηση στο φόντο των αναγκαίων συνεργασιών για να συγκροτηθεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική. «Εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο» είπε ο κ. Τσίπρας στην εναρκτήρια ομιλία του απευθυνόμενος αναμφίβολα στη Χαριλάου Τρικούπη με το μίνιμουμ της δέσμης των 5+1 δεσμεύσεων για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση για να είναι το δικό προγραμματικό πλαίσιο για τη συνεργασία.
Κι αυτή ήταν μια κίνηση που υπαγορεύει η πολιτική συγκυρία την ώρα που αντίστοιχες φωνές αρθρώνονται και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ. Φωνές που καλούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στο επικείμενο συνέδριο να καταρτιστεί το προγραμματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα μπορεί να καλέσει τα δυο μεγαλύτερα κόμματα να τοποθετηθούν.
Πίεση
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ανδρουλάκης μέχρι αυτή την ώρα έχει μιλήσει μόνο για κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό και κατεύθυνση, όμως στο μείζον της κατάθεσης της δικής πρότασης συνεργασίας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.
Οι επόμενες εκλογές δεν θα είναι όπως εκείνες του 2019 και αυτό είναι θεσμικά κατοχυρωμένο. Η απλή αναλογική και η εγκατάλειψη του στόχου της αυτοδυναμίας από τον κ. Μητσοτάκη έχει αλλάξει δραματικά το σκηνικό. Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι όσο θα βαθαίνει η κρίση το ερώτημα πλέον θα τίθεται από τους ίδιους του πολίτες όλο και πιο έντονα.
Η πίεση έχει αρχίσει να γίνεται αφόρητη εκατέρωθεν στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον κάλεσε και εκείνος με τη σειρά του να «μας πει τι θέλει» και η επιλογή της αυτόνομης πορείας, των ίσων αποστάσεων και του ρυθμιστή των εξελίξεων θα ατονούν όσο θα πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
«Τουλάχιστον… να ζητήσει εκλογές» κάλεσε από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας τώρα πριν προστεθούν και νέα δεινά στην οικονομία επιχειρώντας να εκθέσει περισσότερο στην κοινή γνώμη και το προοδευτικό ακροατήριο τα κίνητρα του κ. Ανδρουλάκη.