Σύνοδος Κορυφής: Καμία διάθεση κυρώσεων για την τουρκική παραβατικότητα – Νέος χρονικός ορίζοντας ο Δεκέμβριος
Δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μέσα σε ένα μήνα είναι οι Βρυξέλλες, με ψηλά στις συζητήσεις να βρίσκονται η τουρκική παραβατικότητα μετά τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας. Ωστόσο όπως αποκαλύψαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές η Ελλάδα δεν έχει θέσει επίσημα θέμα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών).
Γερμανικές κυβερνητικές πηγές: Δεν έχει τεθεί από την Ελλάδα θέμα κυρώσεων στην Τουρκία – Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».
Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης .
Μετά το προηγούμενο Συμβούλιο, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν όσο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχαν σημειώσει ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της «εργαλειοθήκη», την οποία θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες.
«Οι κινήσεις της Τουρκίας αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως -προς το παρόν- η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».
Το παρασκήνιο
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτες τις Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, δεν επιθυμούν για τους δικούς τους λόγους να ληφθούν μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.
Η Ελλάδα θα ζητήσει, μαζί με την Κύπρο, να συζητηθεί το θέμα, αν και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ρεαλιστικά δεν είναι πιθανό σήμερα και αύριο να ληφθούν αποφάσεις και ως εκ τούτου πρακτικά θα επιδιωχθεί να υπάρξει έστω χρονοδιάγραμμα κυρώσεων, με ορίζοντα το Δεκέμβριο, καθώς την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους είχε θέσει το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως ορόσημο για να αποφασίσει η Τουρκία εάν επιθυμεί διάλογο ή κυρώσεις.
Και παρά τη διπλή πρόκληση στην οποία προέβη η Άγκυρα λίγες μόνο ημέρες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι βασικοί παίκτες της ΕΕ με πρώτο το Βερολίνο εξακολουθούν να προκρίνουν ήπια στρατηγική έναντι της Τουρκίας.
“Σαφώς κατά των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας η Γερμανία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει αυτομάτως να επιβάλλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση” έλεγε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το Reuters, ενώ σύμφωνα και με τη Deutsche Welle η Αθήνα δεν είχε θέσει επισήμως μέχρι χθες το αίτημα να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία στη Σύνοδο.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα τεθεί, επιμένουν κυβερνητικά στελέχη, συνιστώντας υπομονή, καθώς οι διπλωματικές διεργασίες συνεχίζονται. Πιθανόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε να έχει σειρά διμερών επαφών πριν τη Σύνοδο και στο περιθώριο αυτής, όπως συνηθίζεται και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα είχε φυσικά μία συνάντηση του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
Brexit και κοροναϊός στο τραπέζι
Το ΒREXIT είναι στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν όπως και η επιδημία του κοροναϊού καθώς τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη. Τόσο ο συντονισμός των δράσεων όσο και η δημιουργία και διανομή εμβολίου αναμένεται να απασχολήσει μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων.
«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσον αφορά στο BREXIT στην επιστολή πρόσκληση προς τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, το μήνυμα των υπουργών μετά το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Τρίτη, ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.
Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.