Στον αναπνευστήρα τα νοσοκομεία: Δυσαναπλήρωτα κενά στο ΕΣΥ – Ξεκινά η επιστράτευση των ιδιωτών – Καταγγελίες γιατρών
Μεγάλες δυσλειτουργίες παρατηρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν περιστατικά covid και non covid εξαιτίας της καραντίνας των εργαζομένων που νοσούν.
Χιλιάδες υγειονομικοί νοσούν σε όλη τη χώρα και καλούνται να επανέλθουν στα νοσοκομεία έπειτα από πενθήμερη καραντίνα, για να διαχειριστούν εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά.
Την ίδια στιγμή, για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στο σύστημα υγείας τόσο από την αναστολή εργασίας των χιλιάδων ανεμβολίαστων εργαζομένων όσο και από την απουσία των νοσούντων υγειονομικών η κυβέρνηση προχωρά σε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών η οποία είναι αμφίβολο αν θα φέρει αποτελέσματα.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει πρόβλημα τόσο στις απλές κλίνες covid λόγω της παραλλαγής Όμικρον και στις κλίνες ΜΕΘ λόγω της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ τη στιγμή που 2.500 υγειονομικοί έχουν τεθεί εκτός μάχης.
Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί είναι οργισμένοι καθώς ακόμα και σε αυτή την πολεμική κατάσταση που αντιμετωπίζουν, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν εκτός της μάχης κατά του κορωνοϊού.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, «θέλω να είμαι κατηγορηματικός δεν μας βοηθάει η κυβέρνηση».
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γ. Μπουλμπασάκος επεσήμανε ότι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και μάλιστα με μειωμένο ωράριο δεν βοηθάει τα νοσοκομεία. «Οι συνάδελφοι ιδιώτες δεν μπορούν να συμβάλλουν είναι χρήσιμοι κάπου αλλού, όπως στα εμβολιαστικά κέντρα και κυρίως στην πρωτοβάθμια υγεία», είπε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει βάλει ακόμα στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα ιδιωτικά και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Όπως είπε ο κ. Μπουλμπασάκος, «περιμένουμε από την κυβέρνηση να βάλει στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Όχι, όμως, όπως έκανε στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας όπου τα ιδιωτικά νοσοκομεία έδωσαν 200 κρεβάτια για αποθεραπεία από τον κορωνοϊό, γεγονός που ήταν απαράδεκτο».
«Αυτή τη στιγμή η πίεση είναι στις απλές κλίνες covid και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να μπει ολοκληρωτικά στη μάχη. Δεν μπορεί στην μεγαλύτερη υγειονομική κρίση του πλανήτη να υπάρχουν ιδιωτικές δομές υγείας που δεν συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας» επεσήμανε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού.
Αναφερόμενος στον Ευαγγελισμό ο κ. Μπουλμπασάκος επεσήμανε ότι από τις 180 απλές κλίνες covid οι 160 είναι γεμάτες όπως και όλες οι κλίνες ΜΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό της πολεμικής κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας ότι μέσα σε 24 ώρες εισήχθησαν για νοσηλεία 652 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ τις τελευταίες 7 ημέρες εισήχθησαν για νοσηλεία 3.404 νέοι ασθενείς.
Επίταξη ιδιωτών
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα ξεκινήσει η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% για να μπορούν να κρατήσουν και τα ιατρεία τους.
«Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται, εκτός από τα Τμήματα, είναι πάρα πολύ όλα τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, άρα προχωράμε έτσι για να καλυφθούν τα κενά αυτά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή της “Ομικρον” που είναι σημαντικές», ανέφερε ενώ γνωστοποίησε πως μέχρι τη Δευτέρα θα δοθούν φύλλα πορείας στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να απασχοληθούν και εργαζόμενοι των ιδιωτικών κλινικών, ενώ είναι αμφίβολο αν οι ιδιώτες γιατροί θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι για να επιφορτιστούν με το βάρος που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα δημόσια νοσοκομεία.
Το πρωτόκολλο της πενθήμερης καραντίνας -που αναθεώρησε το αμερικανικό CDC, συνιστώντας πλέον απαραίτητα αρνητικό τεστ για την επιστροφή στην εργασία των ασυμπτωματικών εργαζομένων μετά το πέρας των πέντε ημερών- εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα μας, καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ. Κάνοντας λόγο για «οδηγία αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη», η Ομοσπονδία τονίζει: «Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι αποδεκατισμένα από προσωπικό και η ενδονοσοκομειακή διασπορά αυξάνεται, την ώρα που μεγάλοι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων, η κυβέρνηση αντί για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέτρα προστασίας μειώνει την καραντίνα των υγειονομικών».
Τη διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υπερδιπλασιασμό των εισαγωγών στα εφημερεύοντα νοσοκομεία: «Στο “Λαϊκό Νοσοκομείο”, από 22 εισαγωγές που γίνονταν σε προηγούμενες εφημερίες, χθες (σ.σ. προχθές) έως σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί εισήχθησαν 52 ασθενείς με κορονοϊό. Στο “Κρατικό” της Νίκαιας εισήχθησαν περί τους 35 ασθενείς με κορονοϊό, γέμισαν τα κρεβάτια και έστελνε τους ασθενείς σε άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Στο “Παπαγεωργίου” εισήχθησαν 41 ασθενείς με κορονοϊό. Γεμάτες οι ΜΕΘ κορονοϊού 25 κλινών και 10 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό βρίσκονται στη ΜΑΦ. Και σήμερα δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σε θαλάμους ή αυτοσχέδιες ΜΕΘ».
Οι ειδικότητες που επιτάσσονται
Η επίταξη αναμένεται να αφορά γιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, που είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr η επίταξη ήταν το τρίτο και τελευταίο μέτρο που θα χρησιμοποιούσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην περίπτωση που αυξανόταν ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν από κορονοϊό, με αποτέλεσμα να αδειάζουν καθημερινά θέσεις στα νοσοκομεία.
Η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον όμως αιφνιδίασε το σύστημα υγείας, αφού οι υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων μολύνονται από κορονοϊό και αποχωρούν έστω και για 5 ημέρες εάν τα συμπτώματα είναι ήπια.
Παρότι το συνολικό ποσοστό όσων είναι θετικοί στον κορονοϊό και απουσιάζουν δεν είναι υψηλό (εκτιμάται ότι φθάνει στο 4%), καθημερινά παρατηρούνται δυσλειτουργίες στα τμήματα που εξυπηρετούν περιστατικά covid και non covid ακριβώς εξαιτίας της καραντίνας των εργαζομένων που νοσούν.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται για την επίταξη των υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, εκδίδεται το «Φύλλο Επίταξης» που είναι γνωστό και σαν «φύλλο πορείας», ενώ διανέμεται από τις οικείες αστυνομικές αρχές. Οι ιατροί που θα λάβουν φύλλα επίταξης θα πρέπει να εμφανιστούν στα νοσοκομεία ή τα θεραπευτήρια που ορίζονται συνήθως την επόμενη ημέρα από την επίδοση.
Κατά το χρονικό διάστημα της επίταξης των υπηρεσιών τους υποχρεούνται να τηρούν το ωράριο και το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσονται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του.
Κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα
Στο μεταξύ το πρόβλημα με την πληρότητα στο ΕΣΥ καλύπτεται πλέον με τον ιδιωτικό τομέα. Στόχος να μη χρειασθεί μετατροπή χειρουργείων σε κλίνες ΜΕΘ παρότι ήδη σε κάποια νοσοκομεία λόγω της μεγάλης διασποράς του κορονοϊού, ξεκινά η μείωση των τακτικών χειρουργείων.
Πάντως το υπουργείο Υγείας λόγω του φόβου για τη Μετάλλαξη Όμικρον, αύξησε τις κλίνες covid που θα διατίθενται από τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα περνούν στο ΕΣΥ αφού μπορούν να αξιοποιηθούν εάν παραστεί ανάγκη.
Μετά τη συμφωνία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές, πλέον το 10-15% των απλών κλινών του ιδιωτικού τομέα θα διατίθενται για περιστατικά covid.
Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη Θεσσαλία θα διατίθενται άνω των 800 απλών κλινών σε covid περιστατικά και άνω των 700 απλών κλινών σε non covid περιστατικά.
Σε ό,τι αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, το σύνολο των εντατικών του ιδιωτικού τομέα που ξεπερνούν τις 200 κλίνες, διατίθενται στο ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο της Επικράτειας ο ιδιωτικός τομές θα συμμετάσχει με άνω των 2000 κλινών σε covid και non covid περιστατικά και με το σύνολο των κλινών ΜΕΘ.