Σταϊκούρας: Βυθιζόμαστε σε νέα κρίση – Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη

Σταϊκούρας: Βυθιζόμαστε σε νέα κρίση – Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη

Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, σε ποσοστό άνω του 3% για φέτος, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι αλλά και η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι μερικοί από τους στόχους της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα σύμφωνα με όσα είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας  μιλώντας σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη.

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι καμία χώρα συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας δεν θα βγει αλώβητη από την οικονομική κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά συμπεράσματα από την επίσκεψη Τσίπρα στην Κρήτη – Αντίρροπες δυνάμεις στο ΚΙΝΑΛ αποτρέπουν τη συνεργασία

«Οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και το καταναλωτικό συναίσθημα. Βυθιζόμαστε, όλο και περισσότερο, στην κινούμενη άμμο της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται. Ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα. Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση και φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι οι ενέργειες που λαμβάνουν τα κράτη σε εθνικό επίπεδο δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών αλλά χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

·         Οι εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να συνάδουν με τις πραγματικές διαταραχές στον εφοδιασμό. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για παρεμβάσεις για τη μείωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων και των αποσταθεροποιητικών κερδοσκοπικών πιέσεων.

·        Πρέπει να δούμε πώς θα αποσυνδεθούν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το αν παράγεται από φθηνότερες πηγές ενέργειας.

·        Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση επαρκούς αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να συμπληρωθούν με κοινές αγορές, ώστε να αξιοποιηθεί η ισχύς στην αγορά που μπορεί να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως μεμονωμένος αγοραστής.

·        Πρέπει να οικοδομηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως συνέβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί και οι οποίοι αφορούν:

·        Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά  8,3% το 2021, η Αθήνα προσβλέπει σε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2022 και σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023 και μετά. Σημαντικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου αυτού θα παίξουν οι μεταρρυθμίσεις, που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, που περιλαμβάνονται επίσης στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

·        Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ΑΕΠ μέσω αύξηση των επενδύσεων και εξαγωγών

·        Έξοδος από τον Μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας.

·        Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, το συνολικό απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 18,4 δις. ευρώ και ο λόγος NPEs μειώθηκε στο 12,8%, τις χαμηλότερες αναγνώσεις από τον Ιούνιο του 2010.

·        Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.

·        Δημοσιονομική ισορροπία.

·        Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί από οίκους αξιολόγησης 8 φορές.

Σχετικά Άρθρα