Στα ύψη η διπλωματική ένταση – Δυο διαβήματα της Αθήνας για τις τουρκικές παραβιάσεις με “πάγωμα” των ΜΟΕ – Η απάντηση της Άγκυρας
Κορυφώνεται η διπλωματική ένταση της Ελλάδας με την Τουρκία με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε δυο διαβήματα διαμαρτυρίας και ανέστηλε τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά το άνευ προηγουμένου μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε την Τετάρτη πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.
H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως δείχνουν οι κινήσεις της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, επιθυμεί να διατηρήσει την ένταση σε χαμηλό επίπεδο και να συντηρεί το εθνικιστικό αίσθημα στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο όσο χρειάζεται ενόψει της επετείου της Μικρασιατικής Καταστροφής, αλλά και των εκλογών το 2023.
Η τουρκική διπλωματία θεωρεί άλλωστε πως οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο δεν είναι ικανές να σταματήσουν τον διάλογο ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και επιχειρεί να στείλει εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή τα δικά της μηνύματα.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κλιμάκωση της ένταση τα τελευταία 24ωρα στο Αιγαίο είναι πρωτοφανής με το μορατόριουμ… ηρεμίας που συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πηγαίνει στον κάλαθο… των αχρήστων με ευθύνη του τελευταίου.
- Είναι ενδεικτικό πως μόνο χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 168 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά όπως Ρόδος, Κως, Σάμος, Κάλυμνος, Καστελόριζο, Νίσυρος, Σύμη και Κάρπαθος!
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε χθες είναι πως ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε στις 19:37 υπέρπτηση στη νήσο Ρω στα 25.000 πόδια, στις 19:38 πέταξε πάνω από τη Μεγίστη στα 25.000 πόδια και στις 19:40 ξανά πάνω από τη Ρω στα 24.000 πόδια. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπερπτήση στις 19:58 στην Καλόλιμνο και τα Ίμια, στις 20:05 ξανά πάνω από την Καλόλιμνο, στις 20:08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20:09 πάνω από τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια. Στη συνέχεια έκανε νέα υπερπτήση στις 20:18 στο Αγαθονήσι στα 20.000 πόδια, στις 20:19 στους Αρκιούς, στις 20:20 στα 24.000 πόδια στους Λειψούς.
Ακολούθησαν υπερπτήσεις σε Tέλενδο και Κάλυμνο στις 20:28 και στις 20:29 ξανά πάνω από τα Ίμια στα 23.000 πόδια!
Στη συνέχεια, πέμπτος σχηματισμός τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 20:52 πάνω από τη Σάμο, στις 20:57 από τη Λέρο, στις 20:59 πάνω από την Κω, στις 21:00 άνωθεν της Στρογγύλης, στις 21:01 πάνω από τη Νίσυρο, στις 21:04 πάνω από τη Χάλκη στα 25.000 πόδια. Eπιπρόσθετα το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 21:07 πάνω από το Πρασονήσι και από τις 21:14 έως τις 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια!
Η επιλογή της Άγκυρας να προβαίνει σε καθημερινές μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε πριν από λίγο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις σημερινές υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
Ο πρέσβης Δεμίρης τόνισε επίσης ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.
Η απάντηση της Τουρκίας
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε πως οι τουρκικές υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές.
«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 27 Απριλίου σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», δήλωσε ο Μπιλγκίτς.
«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:
«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.»
«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».