Σφοδρές αντιδράσεις -και …εκ των έσω- για τα “6 μίλια” του Γεραπετρίτη- Άμεση διόρθωση ζητά η Γεννηματά- Αιφνιδιάστηκε και το ΥΠΕΞ

Σφοδρές αντιδράσεις -και …εκ των έσω- για τα “6 μίλια” του Γεραπετρίτη- Άμεση διόρθωση ζητά η Γεννηματά- Αιφνιδιάστηκε και το ΥΠΕΞ

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια», προκάλεσε αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες έντονες είναι οι αντιδράσεις, αν και δεν εκδηλώνονται δημοσίως, και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η δήλωση Γεραπετρίτη εγείρει σοβαρό θέμα καθώς το να δηλώνεται από ελληνικής πλευράς πως η “κόκκινη γραμμή” είναι τα έξι μίλια είναι σαν να…προσκαλεί το Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ έξι και δώδεκα μιλίων και δημιουργεί εύλογα το ερώτημα εάν η Ελλάδα απεμπολεί το μονομερές της δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Αναμφίβολα το “σήμα” που εξέπεμψε η συγκεκριμένη δήλωση δεν ενισχύει την εθνική θέση και προκάλεσε σύγχυση ακόμα και σε κύκλους του υπουργείου Άμυνας καθώς αμφισβητεί έμμεσα το δόγμα αποτροπής. Φυσικά δεν ήταν αυτή η πρόθεση του υπουργού Επικρατείας, όμως προκάλεσε αμφιβολίες που δεν αποσαφηνίστηκαν.

Είναι δε χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την χθεσινή ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων, όχι μόνο δεν συμμερίστηκε την άποψη αυτή αλλά τόνισε πως η γραμμή μας είναι τα 12 μίλια. Την θέση αυτή Δένδια υπονόησε εμμέσως και ο Ανδρέας Λοβέρδος που ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει πως καμία τέτοια ένδειξη δεν είχε κατά την ενημέρωσή του από τον Νίκο Δένδια.

Το θέμα “ανέβασε” η Φώφη Γεννηματά αλλά αρνητικά σχόλια διατυπώθηκαν και από βουλευτές της Ν.Δ σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους. Το ερώτημα είναι εάν αυτό επιβεβαιώνει φήμες περί διαφορετικών κέντρων σε Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών ή είναι μόνο μια ατυχής δήλωση του υπουργού Επικρατείας που δεν διορθώθηκε για να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο θέμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προσπάθησε να αποσαφηνίσει πως η Ελλάδα διατηρεί το μονομερές της δικαίωμα, το οποίο, όπως αναφέρει η κυβερνητική γραμμή, θα ασκήσει στον κατάλληλο χρόνο, απαντώντας, έτσι, και στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια άμεσα.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε, με αφορμή και τις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, που προσδιόρισε ως «κόκκινη γραμμή» τα 6 ναυτικά μίλια, ποια είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι αυτά βρίσκονται ελάχιστα εκτός της Navtex της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η “κόκκινη” γραμμή είναι απλή. Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το απέδειξε πάρα πολλές φορές και στο πρόσφατο παρελθόν. Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Ερωτηματικά, πάντως, δημιουργεί και το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε έντονα -όπως θα αναμενόταν- στη δήλωση Γεραπετρίτη, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε σχετική επισήμανση προς το επικοινωνιακό επιτελείο και το γραφείο Τύπου του κόμματος. Οι πληροφορίες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτεται από τη σαφή δήλωση Τσίπρα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Η σφοδρότερη αντίδραση ήρθε από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στον Alpha ήταν σαφής:

«Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα», επανέλαβε η κα Γεννηματά καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη να ανακαλέσουν δηλώσεις τους για χωρικά ύδατα στα 6 μίλια.

Η κα Γεννηματά επισήμανε πως «δηλώσεις υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «η γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Σαφής ήταν η διαφωνία και του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλου, ο οποίος ας σημειωθεί εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν αποκάλυψε πως το Oruc Reis κατά την προηγούμενη έξοδό του εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έκανε κανονικά έρευνες με ποντισμένα καλώδια.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Open και τη Νίκη Λυμπεράκη για το Oruc Reis και την αναφορά του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για τα 6,5 ναυτικά μίλια.
«Δεν θέλω να κρίνω τις δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη. Για εμένα κόκκινη γραμμή είναι, χωρίς συζήτηση, τα 12νμ. Ακόμα και στα 6,5 μίλια να φτάσει το Oruc Reis είναι δυνητική παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας, είπε ο ίδιος. Τα 12 μίλια είναι η δυνητική μας αιγιαλίτιδα ζώνη, έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και όποτε θέλει η χώρα μπορεί να την εφαρμόσει όποτε η ίδια κρίνει. Για μένα τα 12 μίλια είναι η κόκκινη γραμμή», τόνισε.

Σκληρή ήταν και η κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου.

«Καλύτερα κανείς να σιωπά, άμα δεν γνωρίζει», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
«Μετά την ενημέρωση που είχαμε το πρωί οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, αιφνιδιαστήκαμε με την επιπόλαιη δήλωση του υπουργού Επικρατείας του κ. Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής των 6 ναυτικών μιλίων. Καλύτερα κανείς να σιωπά, άμα δεν γνωρίζει. ‘Αμα δεν γνωρίζει, πως μιλά για θέματα εξωτερικής πολιτικής; Θεωρώ ότι ήταν ατόπημα αυτό που έγινε σήμερα. Ατόπημα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής σε παρέμβαση του στην ολομέλεια και πρόσθεσε:

«Δεν εξετάζω την ουσία της θέσης. Εξετάζω την εκφορά του λόγου σε αυτό το επίπεδο. Δεν θέλω να μιλήσω πιο αυστηρά γι’ αυτό που έκανε ο υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, παρότι αισθάνομαι την ανάγκη να μιλήσω πιο αυστηρά. Θα τονίσω όμως εδώ και θα υπογραμμίσω ότι η ενημέρωση το πρωί σε μένα αλλά, στον κ. Κατρούγκαλο και σε εκπροσώπους των άλλων κομμάτων, φαντάζομαι, δεν ήταν αυτή».

Σκληρή κριτική και από Αλ. Μαλλιά

Eιδικότερα, ο πρέσβης επιί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σχολίασε:

«Η Δήλωση αυτή καλον είναι να διορθωθεί. Προτιμότερο για τα ζητήματα να ομιλεί πρώτος ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών .Καμιά ελληνική κυβέρνηση μετά το 1974 δεν ταύτισε δημόσια τις εθνικές κόκκινες γραμμές με τα 6 ναυτικά μίλια . Κρίμα.»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας του King’s College London και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης, έγραψε «Αν είναι αυτή η εθνική κόκκινη γραμμή τότε υπάρχει σοβαρή υποχώρηση. Μήπως να το ξανασκεφτείτε;».

Σχετικά Άρθρα