“Σφήνα” Βρετανών κερδίζει τον ΟΗΕ – Βάζει από το παράθυρο συνομοσπονδία κρατών στο Κυπριακό – Η αντίδραση της Αθήνας
Τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου – σε κάθε περίπτωση πριν την Σύνοδο Κορυφής οπότε θα επαναξιολογηθεί η θετική ατζέντα προς την Τουρκία- «βλέπει» το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να έρχεται η πρόσκληση από την Άγκυρα για επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών. Η συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου σε συνέχεια της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Έλληνας Υπουργός να έρθει στην Αθήνα, ακόμη δεν έχει προγραμματιστεί, ενώ και στην Διάσκεψη της Γενεύης οι δυο απέφυγαν ένα τετ-α-τετ.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Όμως διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Τουρκία θα ορίσει τον 63ο γύρο διερευνητικών συνομιλιών για να δείξει θετικά δείγματα γραφής και να υποστηρίξει το αφήγημα ότι δεν αρνείται τον διάλογο αφενός προς τους Ευρωπαίους και αφετέρου προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, που θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Το πεδίο, που προβληματίζει ιδιαίτερα την ελληνική διπλωματία, είναι το Κυπριακό.
Αν και εκτιμούν ότι η Τουρκία εκτέθηκε με την αδιάλλακτη συμπεριφορά της και την επιμονή της να διχοτομηθεί σε δυο κράτη η Κύπρος, στις συζητήσεις που γίνονται σε Μαξίμου και Βασιλίσσης Σοφίας δεν εκφεύγει το σενάριο της άσκησης πιέσεων προς την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια «μεσοβέζικη» λύση στην επόμενη Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Η αμερικανική υποστήριξη στην λύση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ένα σημαντικό κρατούμενο αυτή την στιγμή, όπως σημειώνουν καλά γνωρίζοντες.
- Είναι ενδεικτικό του έντονου διπλωματικού παρασκηνίου, δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ότι ο γραμματέας του ΟΗΕ έχει αρχίσει να αποτιμά ως δελεαστική την πρόταση των Βρετανών το κράτος να έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά, σε μια ελεύθερη μετάφραση της κοινής δήλωσης Αναστασιάδη- Έρογλου του 2014. Κάτι που από το παράθυρο θα έβαζε στο τραπέζι τις θέσεις των τουρκοκυπρίων για κυριαρχική ισότητα.
Από την μεγάλη εικόνα δεν λείπει η επισταμένη προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να ρίξει γέφυρες σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία, αν και διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι τα κέρδη για την Άγκυρα θα είναι φτωχά. Ιδίως αν προσδοκά γρήγορα κέρδη εδώ και τώρα.
Σήμερα Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου μεταξύ άλλων θα συζητήσουν και τα θέματα της Λιβύης. Ο Έλληνας υπουργός κατά πληροφορίες αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη απόσυρσης όλων των ξένων στρατευμάτων από την βορειο-αφρικανική χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών που βρίσκονται εκεί υπό το κέλυφος του τουρκολιβυκού μνημονίου.