Απάντηση Αθήνας στις εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: “Είναι εκτός απλής λογικής”
Σκληρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έπειτα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του τελευταίου περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, δήλωσε τα εξής:
«Αναφορικά με τις πλέον πρόσφατες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
Η Ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια. Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού.
Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο “μνημόνιο”.
Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».
“Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία νησιών”
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι αν Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους. «Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας».
“Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία νησιών”
«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται… Τί λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».
Για το Κυπριακό
Για το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο ελληνοκυπριακός τομέας τα «άλλαξε όλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο Τσαβούσογλου αντέδρασε και στη δημοσιογράφο του HALK TV, Αϊσενούρ Αρσλάν, η οποία πρόσβαλε την Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης. «Η Οργάνωση Αντίστασης Τουρκικών Κύπρου ήταν μια παράνομη, ημιεπίσημη οργάνωση γνωστή για τις δολοφονίες στο νησί και στην κοντινή ενδοχώρα». Το τουρκικό ΕΣΡ ξεκίνησε έρευνα για τις δηλώσεις της Αρσλάν.
Τσαβούσογλου και σχέσεις με Ισραήλ – «Δεν εγκαταλείπουμε το Παλαιστινιακό»
«Ως έθνος, ακολουθούμε μια πολιτική αρχών σε όλα τα θέματα. Λέμε ανοιχτά αυτό που βλέπουμε λάθος. Η διαφορά απόψεων δεν αποτελεί λόγο να μη συνομιλούμε με άλλες χώρες. Η προσέγγιση των δύο πλευρών μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των ζητημάτων.
Ξεκίνησε επίσης ένας διάλογος με το Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση. Με το Ισραήλ, ο πρόεδρός μας συνομίλησε με τον Χέρτζογκ, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, εγώ με τον υπουργό Εξωτερικών. Η εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις βασικές μας θέσεις. Δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης. Το ξέρει και το Ισραήλ. Μπορούμε τώρα να πούμε ναι στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών εκεί; Η πολιτική μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Έτσι διατηρούμε τις σχέσεις μας και με τη Ρωσία».