Σάμος, ένα χρόνο μετά τον σεισμό: Καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στη βοήθεια των σεισμόπληκτων

Σάμος, ένα χρόνο μετά τον σεισμό: Καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στη βοήθεια των σεισμόπληκτων

Τις τεράστιες καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στη συνδρομή των σεισμόπληκτων της Σάμου αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Όπως τονίζει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης:

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον καταστροφικό, φονικό σεισμό που έπληξε κυρίως τη Σάμο στις 30 Οκτωβρίου 2020. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την έκδοση Αποφάσεων, η εν γένει συνδρομή που οφείλει η Πολιτεία έναντι των σεισμόπληκτων κατοίκων είναι δραματικά κατώτερη των αναγκών, παρουσιάζοντας σημαντικές δυσλειτουργίες στην ολοκλήρωση και τον συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά και όντας εξαιρετικά καθυστερημένη ως προς την υλοποίηση και εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης.

Λιμάνι: Μαζική η συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας – Νέα 48ωρη απεργία

Ως προς τις αρμοδιότητες του Υπουργείου σας, εντοπίζονται σοβαρότατες αδυναμίες και καθυστερήσεις αναφορικά με την επιδότηση ενοικίου των δικαιούχων σεισμόπληκτων, τις εκδοθείσες άδειες επισκευής και τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων. Ειδικότερα, οι πληρωμές ακόμα και των λίγων εκείνων (151) δικαιούχων επιδότησης ενοικίου είναι εξαιρετικά χαμηλές, αφήνοντας ουσιαστικά χωρίς στήριξη εκατοντάδες οικογένειες. Επιπλέον, έως πρόσφατα είχαν εκδοθεί μόλις 3 άδειες επισκευής, και μόλις 7 βεβαιώσεις Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής Κτιρίου. Κοινώς, από τα 328 κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπα έχει προχωρήσει η κατεδάφιση ελάχιστων ή και κανενός.

Είναι προφανές ότι, πέραν άλλων παραγόντων, οι τεράστιες αυτές ανεπάρκειες και καθυστερήσεις έχουν βαθύτερες, δομικές και πολιτικές, ρίζες: τη δραματική υποστελέχωση της ΔΑΕΦΚ, την αδυναμία του Υπουργείου να δώσει λύση στο πρόβλημα του σύνθετου ιδιοκτησιακού καθεστώτος πολλών σεισμόπληκτων κτιρίων, την επιλογή του να μην επιδοτήσει την κατεδάφιση επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων, κατά το πρότυπο της Απόφασης επιδότησης στην περίπτωση του σεισμού της Βρίσας (ΦΕΚ 3490/Β΄/5-10-2017), αλλά και να μην ενισχύσει τους Δήμους της Σάμου προκειμένου να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιο είναι το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στους δικαιούχους επιδότησης ενοικίου και το ύψος των πληρωμών που πραγματικά έχει γίνει και ποιος ο αριθμός των κτιρίων που έχει κατεδαφιστεί;

-Τι θα πράξει για την επιτάχυνση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης των σεισμόπληκτων, όπως η διευθέτηση ζητημάτων ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η στελέχωση της ΔΑΕΦΚ, η ενίσχυση ιδιοκτητών και Δήμων για την κατεδάφιση επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτιρίων;

Σχετικά Άρθρα