Ρεπορτάζ – Βρυξέλλες: Ο Ερντογάν “ξανασυστήθηκε” στον Μητσοτάκη – Παρασκήνιο και εκτιμήσεις για το νέο τουρκικό προφίλ
Ως ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός ήσυχου καλοκαιριού αποκωδικοποιούν στην κυβέρνηση το πενηνταλεπτο τετ α τετ του Κυριακού Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ρεπορτάζ από Βρυξέλλες Στεφανία Μουρελάτου
Έπειτα από δεκαέξι μήνες ακραίων προκλήσεων και κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι δύο ηγέτες… ξανασυστηθηκαν δια ζώσης και με εμφανή πρόθεση αμφότερων να δείξουν ότι μπορούν να συζητούν.
- Με φόντο την ανάγκη Ερντογάν να επανατοποθετηθεί απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εγκαινιάσει το προφίλ του διαλλακτικού, ακόμη και μορατόριουμ έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συμφωνήθηκε. Με ερωτηματικό βέβαια αν αυτό θα περιλαμβάνει και την κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε στον συνομιλητή του ότι πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια για αποφυγή προκλήσεων, που νομοτελειακά οδηγούν σε δύσκολα διαχειριστικά καταστάσεις όπως εκείνες του περσινού καλοκαιριού με τις έρευνες του Ορουτς Ρέις σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Τόπο λοιπόν… στη θετική ατζέντα με παρούσες όμως τις πολύ σοβαρές ελληνοτουρκικές διαφορές, με μείζον αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Η συζήτηση για το προσφυγικό, σύμφωνα με πληροφορίες έφερε και την αξίωση από ελληνικής πλευράς για μια κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας και την επιστροφή των 1450 μεταναστών, των οποίων απορρίφθηκαν τελεσίδικα οι αιτήσεις ασύλου τους στη χώρα μας.
- Στην αρχή της συνάντησης ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να αιφνιδιάσει ζητώντας χρέη διερμηνέα να κάνει ο στενός συνεργάτης του, Ιμπραήμ Καλιν. Ο πρωθυπουργός παρενέβη ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή την περίπτωση θα παρίσταται στην συνάντηση και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Πολιτικοί παρατηρητές δεν έβγαζαν από το μεγάλο κάδρο το απρόβλεπτο, που χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατώντας ως αστερίσκο αν ο πάγος που έσπασε, θα λιώσει κιόλας και με περαιτέρω κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας ή θα αποδειχθεί άλλη μια στρατηγική του Τούρκου Προέδρου να κερδίσει χρόνο και να διαβεί αλώβητος την προσεχή σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνεδρίαση με τίτλο «Συμβολή στη Σταθερότητα» του Φόρουμ Βρυξελλών που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ τόνισε:
«Πιστεύω πως η αναζωογόνηση του διαλόγου με την γείτονα και σύμμαχο μας Ελλάδα υπηρετεί εκτός από την επίλυση των διμερών ζητημάτων και την σταθερότητα και ευημερία της περιοχής μας».
Και πρόσθεσε:
- “Δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό. Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.
Ο Τούρκος πρόεδρος, επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία στις σχέσεις της με τους γείτονες της σέβεται το δίκαιο, τη δικαιοσύνη, τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα.
«Γνωρίζουμε πως έχουμε αναλάβει μια σημαντική ευθύνη όχι μονάχα για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, αλλά και για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας της διατλαντικής γεωγραφικής περιοχής, κάνουμε τα βήματα μας με αυτή την συνείδηση», είπε ακόμη ο Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η η Τουρκία πρωτοστατεί, συμβάλλει σε όλες τις πρωτοβουλίες με στόχο την οικοδόμηση της σταθερότητας από το Ιράκ στο Αφγανιστάν, από το Καύκασο στα Βαλκάνια, από την Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Εν συνεχεία στη συνέντευξή Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο τετ α τετ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Υποστήριξε ότι “αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας”, ενώ εν συνεχεία έπειτα από σχετική ερώτηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων: “Ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων”.