Παρασκήνιο: Γιατί υπουργοί τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους

Παρασκήνιο: Γιατί υπουργοί τηλεφωνούν σε δημοσιογράφους

Σε αναμμένα κάρβουνα θα κάθονται στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 11 το πρωί πολλοί Υπουργοί καθώς η παρατεταμένη φιλολογία γύρω από τον επικείμενο ανασχηματισμό σε συνδυασμό με την σιγή ασυρμάτου από τους στενούς συνομιλητές του Πρωθυπουργού που έχουν γνώση των σκέψεων του, επιτείνουν την παραλυτική εικόνα. Ενδεικτική της αμηχανίας πολλών υπουργών για το μέλλον τους είναι η αγωνιώδης προσπάθεια τους να διοχετεύσουν τις επιθυμίες τους ή ακόμη και τα περιθώρια ενός πρόθυμου συμβιβασμού στους δημοσιογράφους ώστε δια της πλαγίας να φτάσουν στα αυτιά που πρέπει.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Αν δεν υπάρξει πρωινός αιφνιδιασμός (φαντάζει δύσκολο και άκομψο, ακόμη και αν προλάβουν την ορκωμοσία, να καθίσουν χωρίς παράδοση-παραλαβή στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου), το απόγευμα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης φαίνεται ότι αποκτούν μια σχετική δυναμική για να αποκαλυφθούν οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Κατά κάποιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει χαράξει το περίγραμμα των παρεμβάσεων του αλλά θα ήθελε να συνομιλήσει με τα πρόσωπα, που προορίζει σε ιδιαίτερους ρόλους, πριν δώσει την λίστα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να δημοσιοποιήσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Στις νέες δομές υπουργείων που θα προκύψουν, θεωρείται στο Μαξίμου ότι θα κερδηθεί το στοίχημα του ανασχηματισμού και πρωτίστως θα σηματοδοτηθεί ότι οι πυρκαγιές που «γρατζούνισαν» το προσωπικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ελήφθησαν σοβαρά υπόψη και γίνονται προτεραιότητες. Συνεπώς, έχουν έδαφος εισηγήσεις για δημιουργία ενός ενισχυμένου υπουργείου Περιβάλλοντος  με κύριο αντικείμενο την κλιματική αλλαγή ή μια επικαιροποιημένη εκδοχή της πολιτικής προστασίας.

  • Στο ιδιότυπο «χρηματιστήριο αξιών» Υπουργών και υφυπουργών που διαμορφώνεται, Νίκος Δένδιας, Κώστας Καραμανλής, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης και  Σπήλιος Λιβανός προβάλουν ως οι σταθερές αυτού του ανασχηματισμού.
  • Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνης Γεωργιάδης αν και εφόσον αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, θα κατευθυνθούν προς ρόλο, που θα απηχεί απόλυτα το θετικό πρόσημο που έχει βάλει ο Πρωθυπουργός στο έργο τους.
  • Στα Υπουργεία Παιδείας ή Πολιτικής Προστασίας που οι πληροφορίες θέλουν αλλαγή φρουράς, ξεκαθαρίζεται ότι η κεντρική γραμμή πλεύσης που είχε χαράξει η Κυβέρνηση θα μείνει ίδια. Πέρα από τους προφανείς λόγους που χρεώνονται στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην περίπτωση της Νίκης Κεραμέως περισσότερο βαραίνει η δυστοκία να πείσει το κοινωνικό ακροατήριο για την χρησιμότητα των παρεμβάσεων της στα ΑΕΙ.
  • Το υπουργείο Υγείας τείνει να γίνει ο καταλύτης των αλλαγών καθώς τόσο ο διάδοχος του Βασίλη Κικίλια (Θεοδωρικάκος ή για κάποιους ακόμη μία δύσκολη αποστολή για τον Μάκη Βορίδη), όσο και το που θα καταλήξει ο ίδιος (Ναυτιλίας είναι το επικρατέστερο και θα το επιθυμούσε) θα πυροδοτήσουν αλλεπάλληλες καραμπόλες.
  • Η προοπτική να μείνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στην κυβέρνηση αλλά σε άλλο πόστο, δεν είναι αμελητέα. Όμως θα πρέπει να εξηγηθεί πολιτικά πώς του απονέμονται ευθύνες αλλά φαντάζει τόσο δύσκολο να τον αποχωριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι δυσεξήγητο και για πολλούς γαλάζιους βουλευτές.
  • Όσο, δε, για το πολυθρύλητο άνοιγμα στο κέντρο και στην κεντροαριστερά, δεν μπορεί να περιοριστεί σε στελέχη «μεσαίας επετηρίδας» αλλά χρειάζεται μεταγραφή που θα είναι «από την Α Εθνική» όπως έλεγε πρόσωπο που έχει συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό κατά την κυοφορία των αλλαγών στις ΗΠΑ.​

Σχετικά Άρθρα