Πώς τοποθετείται το ΚΙΝΑΛ στο “κάλεσμα” Τσίπρα για νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία
Τα τρία… βήματα για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού περιέγραφε ο Αλέξης Τσίπρας (στο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»):
Του Νίκου Παπαδημητρίου
- Δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία
- Νίκη απέναντι «στη Δεξιά του αυταρχισμού και της ταξικής μεροληψίας»
- Και, νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα «με ασφάλεια στο δρόμο της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Υπάρχουν όντως, όμως, οι προϋποθέσεις για συνεννόηση (κάποιων) κομμάτων της μεγάλης Κεντροαριστεράς – Αριστεράς, ποια τα μηνύματα που στέλνονται ένθεν κακείθεν;
Κατά πρώτον, τα μηνύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι αντιφατικά το λιγότερο. Σήμερα για παράδειγμα, ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Τζανακόπουλος σημειώνει σε συνέντευξή του στην Real News και τον Φοίβο Κλαυδιανό:
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική δύναμη που και θέλει και μπορεί να εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». Και η λέξη «μοναδική» σίγουρα ηχεί κάπως την ώρα που αναζητάς διαύλους συνεννόησης ή/και συνεργασίας με άλλα κόμματα χωρίς ηγεμονισμούς.
Με αφορμή, εξάλλου, και την παρέμβαση Παπανδρέου για την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης, το θέμα συζητήθηκε εντόνως εντός των τειχών της Κουμουνδούρου με τον Νίκο Φίλη να προτάσσει τον πολιτικό στόχο:
- «Η Δεξιά πρέπει να φύγει το γρηγορότερο δυνατό». Και για την επίτευξη του στόχου, πρέπει να πληρούνται τέσσερις προϋποθέσεις, σημείωσε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας: Πρόγραμμα – στρατηγικός στόχος – επιστροφή στα κινήματα – πολιτικές συμμαχίες. Για το πρόγραμμα ειδικότερα, ο Ν. Φίλης θεωρεί ότι εκεί θα κριθεί η σύγκλιση αριστερών, οικολογικών και κεντροαριστερών δυνάμεων και προσωπικοτήτων.
Με το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Νίκο Μπίστη να επισημαίνει πως «το τελευταίο που χρειάζεται ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος είναι νέες διασπάσεις και αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπα που υπονομεύουν την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης» (από άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»).
Πώς όμως τοποθετείται στη συζήτηση η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, μετά και την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου; Η Φώφη Γεννηματά που καλείται στην τρέχουσα συγκυρία αφενός να κρατηθεί στο τιμόνι του Κινήματος, αφετέρου να κρατήσει ενωμένο το κόμμα της (χωρίς διαρροές – αποχωρήσεις προς την ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ) φαίνεται πως απαντά, «ευχαριστώ, δεν θα πάρουμε». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαριτίνας Ζαφειριάδου (στην Real), στο Κίνημα Αλλαγής λένε πως «δεν υπάρχει καμία πόρτα διαπραγμάτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Στρατηγικός στόχος για το Κίνημα Αλλαγής παραμένει, έτσι, η αλλαγή συσχετισμών στη μεγάλη κεντροαριστερή πολυκατοικία κρατώντας ανοιχτό το βασικό μέτωπο προς την κυβέρνηση και τις πολιτικές της σε υγεία και οικονομία, κρατώντας όμως και… αποστάσεις ασφαλείας από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Το 2021 ουδείς μπορεί να προδικάσει αν θα είναι εκλογικό, προοιωνίζεται ωστόσο ιδιαίτερα δύσκολο για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση (για διαφορετικούς λόγους) και προφανώς αυτό θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί η Φ. Γεννηματά.