Πολύ χαμηλή προσέλευση για την τρίτη δόση – Πόσο προβληματίζει τους ειδικούς
Μέσα στο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε η χορήγηση της 3ης συμπληρωματικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, στις ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί ο εμβολιασμός στις δομές των ηλικιωμένων, στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σκεπτικό της γνωμοδότησης για τον εμβολιασμό, στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, που παρατηρείται στα εμβολιασμένα άτομα μετά τους 6 μήνες.
- Ένα ζήτημα που διαπιστώνεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι η πολύ χαμηλή προσέλευση των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων για την λήψη της 3ης δόσης. Ο στόχος ήταν να λάβουν την 3η δόση 280.000 ευπαθή άτομα, αλλά είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός των δόσεων που έχουν γίνει έως τώρα.
Σχετικά με τη διστακτικότητα της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας και το αν αυτή προβληματίζει τους ειδικούς για τον έλεγχο της επιδημίας, την πιθανότητα να νοσήσουν οι ευπαθείς αυτοί συνάνθρωποί μας και το κατά πόσο επηρεάζει γενικότερα την ανοσία του πληθυσμού ο μη εμβολιασμός τους, ρωτήθηκαν, κατά τη χτεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19 από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί 25.000 άτομα από αυτή την ομάδα», επεσήμανε ο κ. Μ. Θεμιστοκλέους.
«Είναι κάτι που παρατηρήσαμε όταν ανοίξαμε τους ευπαθείς Α για τον πρώτο εμβολιασμό. Αυτή η ομάδα έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δοσολογίας φαρμάκων, γίνεται μια συζήτηση και προγραμματισμός με τους θεράποντες ιατρούς γιατί η βασικότερη δικαιολογία είναι αυτό, το πότε ακριβώς να εμβολιαστούν. Το παρακολουθούμε αυτό. Είναι κάτι το οποίο είχαμε δει και όταν άνοιξε η ομάδα για τις ευπαθείς Α που και εκεί υπήρχε, δεν κινήθηκε όπως κινείται ο υπόλοιπος πληθυσμός να καλύψουν τις θέσεις, αλλά πήγε πιο αργά γιατί είναι άτομα τα οποία λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και θα πρέπει να ρυθμιστεί και στα μεσοδιαστήματα συνήθως των δόσεων της φαρμακευτικής αγωγής να γίνει η δόση του εμβολίου», πρόσθεσε ο Γ.Γρ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
- «Χρειάζεται η συμβουλή του θεράποντος γιατρού, γιατί ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι η ετερογένεια», τόνισε, απαντώντας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα Μαρία Θεοδωρίδου.
«Δηλαδή, υπάρχουν άτομα μεταμοσχευμένα, υπάρχουν άτομα τα οποία παίρνουν υψηλή δόση κορτιζόνης. Δεν είναι στο ίδιο ανοσολογικό υπόστρωμα τα δυο αυτά άτομα για να έχουν αυξημένο κίνδυνο και να τρέξουν άμεσα να κάνουν όλα αυτά, που παίρνουν θεραπείες σε σχέση με τους μεταμοσχευμένους», εξήγησε καταλήγοντας η κα Θεοδωρίδου.