Πλειστηριασμοί μέσα στο τρίτο κύμα, ανένδοτοι οι Θεσμοί για 120 δόσεις στα κορονοχρέη

Πλειστηριασμοί μέσα στο τρίτο κύμα, ανένδοτοι οι Θεσμοί για 120 δόσεις στα κορονοχρέη

Στις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα το θέμα των πλειστηριασμών. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε στους δανειστές πως οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι» έως τα μέσα Μαρτίου, μια περίοδο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος πτωχευτικός νόμος για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνέχεια αναμένεται να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο νόμο, αλλά και για εκείνες που έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση.

  • Για τα φυσικά πρόσωπα οι πλειστηριασμοί θα παραμείνουν «παγωμένοι», σύμφωνα με την εισήγηση της κυβέρνησης, έως το τέλος Ιουνίου, όταν και θα εφαρμοστεί ο Πτωχευτικός για τα φυσικά πρόσωπα.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης με τους θεσμούς βρέθηκαν και μια σειρά από μέτρα στήριξης, όπως είναι η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, το «μέλλον» των ηλεκτρονικών αποδείξεων, τα τεκμήρια, αλλά και η ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές λένε «όχι» σε μια γενναία ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις για τα κορωνοχρέη, καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια απόφαση θα αλλάξει την «κουλτούρα» πληρωμών.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να επεκτείνει το μέτρο της κλιμακωτής μείωσης της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, όπως συνέβη και πέρυσι. Σε περίπτωση που δεν το πράξει, τα νομικά πρόσωπα θα κληθούν να καταβάλουν τεράστιους φόρους στην εφορία, οδηγώντας τους στην οικονομική εξόντωση.

Στο τραπέζι βρίσκεται το «πάγωμα» των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί από την κρίση, με τη διάρκεια του μέτρου να περιορίζεται μόνο στο τρέχον έτος.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την κατάργηση του προστίμου 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Υπενθυμίζεται πως κάθε φορολογούμενους θα πρέπει να έχει ηλεκτρονικές δαπάνες για το 30% του εισοδήματός του και για κάθε ευρώ που λείπει θα καταβάλει φόρο 22%.

Σχετικά Άρθρα