Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα χρησιμοποιήσουμε 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Θα χρησιμοποιήσουμε 12-14 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουμε ανάγκη περί τα 12-14 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ, εξηγώντας πως η χρήση τους αρχίζει σιγά – σιγά από αυτόν τον μήνα και θα είναι μαζική από τον Μάιο.

Σύμφωνα με το capital.gr που επικαλείται τις ίδιες πηγές, οι συνολικές αντοχές των ταμείων, χωρίς να πειραχθεί το “μαξιλάρι” των 15,7 δισ. ευρώ, φθάνουν έως και τον Ιούλιο, (σ.σ. συνολικά τα διαθέσιμα είναι 20 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις φορέων και επιπλέον 15,7 δισ. ευρώ από το “μαξιλάρι” που δημιούργησαν κυρίως οι δόσεις από τον ESM).

Και τούτο παρά την καλύτερη της αναμενόμενης πορείας των εσόδων τον Μάρτιο την οποία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Συκλακάκης και δείχνει πως μόνο 200 εκατ. ευρώ ήταν τελικά η καθαρή απώλεια φορολογικών εσόδων. Για τις προοπτικές της οικονομίας πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως πολύ κρίσιμο είναι το πότε θα “ανοίξει” καθώς η κάθε ημέρα κοστίζει.

Τα διαθέσιμα

Αναλυτικά, πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως από τον Απρίλιο αρχίζει η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των 20 δισ. ευρώ. Από τον Μάιο αρχίζει η μεγάλη χρήση του εν λόγω ποσού. Πρόκειται για τα ταμειακά διαθέσιμα που περιλαμβάνουν και όλα τα αποθεματικά όλων των φορέων.

Δυνητικά αξιοποιήσιμο είναι στο σύνολό του. “Αλλά πάντα θέλεις να αφήσεις ένα απόθεμα” επισήμαιναν αφού υπάρχουν οι έκτακτες ανάγκες, η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ (1-2 δισ. ευρώ) αλλά και χρήματα που πρέπει να οδεύσουν σε άλλες χρήσεις.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου εκτιμάται πως θα έχουμε ανάγκη περί τα 12-14 δισ. ευρώ του εν λόγω αποθέματος των 20 δις. ευρώ Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης που θα ακολουθήσουν αλλά και οι απώλειες εσόδων κάθε μήνα. Αφαιρείται και η χρηματοδότηση από την ΕΕ που μπορεί να έχει χρονική απόκλιση (πχ 2 μηνών).

Στα 12-14 δισ. των χρηματοδοτικών αναγκών υπολογίζονται και τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Και οι κλαδικές παρεμβάσεις.

Σημειώνεται από πηγές του ΥΠΟΙΚ πως υπάρχει έγκριση από το Eurogroup για τη χρήση του. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός περιορισμός, λόγω της ρήτρας διαφυγής. Επίσης υπάρχουν οι λεγόμενες “προσαρμογές” και η κυκλική προσαρμογή στον υπολογισμό των πλεονασμάτων (διαφυγόντα έσοδα, προβλέψεις για επιδόματα ανεργίας κλπ). Με αυτές τις προσαρμογές “μπορεί και να πετύχουμε το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ” πλεονάσματος φέτος επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Εξηγούν επίσης πως αυτό που κυρίως θα χτυπήσει στο χρέος το οποίο θα αυξηθεί πολύ είναι η μείωση του ΑΕΠ. Η άνοδος δεν θα προέλθει από τον πρόσθετο δανεισμό που θα είναι περιορισμένος.

“Μέχρι και τον Ιούλιο τα βγάζουμε κανονικά πέρα” ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξήγησαν πως το τι θα γίνει από εκεί και πέρα είναι συνάρτηση του πότε θα ανοίξει η αγορά. “Κάθε ημέρα έχει τεράστια δημοσιονομική σημασία”. Αλλάζει την ύφεση μαζί με την πορεία του Τουρισμού.

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα