Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών – Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού σε εκδήλωση μνήμης του Γ. Κεφαλογιάννη

Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή εν μέσω του σκανδάλου των υποκλοπών – Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού σε εκδήλωση μνήμης του Γ. Κεφαλογιάννη

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την παράταξη αλλά και για τα εθνικά ζητήματα.

Η σημερινή παρέμβαση του Κ. Καραμανλή πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που πλήττεται από την υπόθεση των υποκλοπών.

Της Άννας Καραβοκύρη

Το κύριο ενδιαφέρον της σημερινής ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού έγκειται στο κατά πόσο θα μείνει πιστός στην γραμμή ενότητας του κόμματος ή θα «μπει στον πειρασμό» να μιλήσει για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα των υποκλοπών καθώς επί κυβερνήσεως του είχε καταγγείλει αμερικανικούς «κοριούς».

  • Όσοι γνωρίζουν καλά την ιδιοσυγκρασία του Κ. Καραμανλή εκτιμούν πως αν αυτή την φορά αποφασίσει να απευθυνθεί στο εσωτερικό της παράταξης τότε δεν θα είναι για καλό, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα των υποκλοπών.

Μάλιστα, ορισμένα γαλάζια στελέχη ερμήνευσαν την απουσία του Κ. Καραμανλή από την προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για τις υποκλοπές, ως «ηχηρό μήνυμα» υποστηρίζοντας ότι διαφωνεί με την στρατηγική και τον χειρισμό του ζητήματος που ανέπτυξε το Μέγαρο Μαξίμου.  

  • Είναι γεγονός πάντως ότι η υπόθεση της επισύνδεσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε «αρρυθμίες» στην κοινοβουλευτική ομάδα και παρατηρήθηκαν φαινόμενα διχογνωμίας βουλευτών.  

Επίσης, είναι γνωστή η «ευαισθησία» του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα και μάλιστα ο ίδιος είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις διεθνείς εξελίξεις, την κλιμακούμενη ένταση της Τουρκίας και το μεταναστευτικό κατά την πρόσφατη ομιλία που είχε απευθύνει τον Μάιο στην εκδήλωση της «Παναθηναικής».   

  • Στο επίκεντρο της παρέμβασης του θα βρεθεί προφανώς η προκλητική στάση της Τουρκίας  απέναντι στη χώρας μας αλλά και οι σοβαρές κρίσεις σε πολλαπλά επίπεδα που επιφέρει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός πολλές φορές έχει χαρακτηρίσει δημόσια ως «εθνικό καθήκον» τη σύγκλιση απόψεων και τη διαμόρφωση συνθηκών εθνικής συνεννόησης ειδικά στα εθνικά θέματα, επικρίνοντας την στάση της Ευρώπη και υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται υπό την απειλή εδαφικής ακεραιότητας από την Τουρκία.

Παρότι έχουν περάσει μόλις τρείς μήνες από την παρέμβαση του την εκδήλωση της «Παναθηναϊκής» ο λόγος του φαίνεται να ήταν άκρως προφητικός καθώς οι προβλέψεις του επιβεβαιώνονται κατά γράμμα.

Τότε ο πρώην πρωθυπουργός είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία καθιστά σχεδόν αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων που χρήζουν επείγουσας συνεννόησης και συνεργασίας, πρωτίστως της κλιματικής αλλαγής.

  • «Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα είναι ζοφερές και οι επιπτώσεις σε περίπτωση μακράς διαρκείας του πολέμου, χειρότερες. Το σοκ όμως στον ενεργειακό τομέα, στην ενέργεια κι η αλυσίδα, στις τιμές, στο εμπόριο, προμηνύουν δύσκολες μέρες. Στη χειρότερη εκδοχή, επισιτιστική κρίση σε περιοχές του πλανήτη, πολιτική αστάθεια και αυξημένες προσφυγικές ροές και προπάντων για την Ευρώπη στασιμότητα, πληθωρισμό, ανεπαρκή αγαθών, συνεπώς και διογκούμενη δυσαρέσκεια και αντίδραση. Στον δε ενεργειακό τομέα, αρκεί η υπόμνηση ότι η προσπάθεια απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες της Ρωσίας θα είναι μακροπρόθεσμη και πολύ πιο ακριβή, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις κοινωνίες που πλήττονται» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα