Παρασκήνιο: Ολικό lockdown η επόμενη απόφαση – Η θυελλώδης σύσκεψη της επιτροπής, τα στρατόπεδα και οι κόντρες
Εκρηκτικό ήταν το κλίμα που επικράτησε στην 9ωρη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων καθώς οι διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν οδήγησαν αρχικά σε αδιέξοδο την συζήτηση. Άλλωστε οι ειδικοί είχαν δείξει τις προθέσεις τους από τις προηγούμενες ημέρες καθώς φαίνονταν από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της έξαρσης της πανδημίας.
Του Σωτήρη Ευσταθίου
Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη κόντρα που υπήρξε ήταν για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ ενός σκληρού lockdown τύπου Μαρτίου διάρκειας ακόμη και τριών εβδομάδων.
- Με μια μεσοβέζικη λύση οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν lockdown δύο διαφορετικών ταχυτήτων. Σκληρά μέτρα το Σαββατοκύριακο και πιο ήπια τις καθημερινές και με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουν πως θα φρενάρουν την διασπορά του Κοροναϊού.
Σε διαφορετική περίπτωση θα ανασταλούν όλες οι δραστηριότητες όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο κατά την διάρκεια του πρώτου κύματος της νόσου.
Το μεγαλύτερο διάστημα της μαραθώνιας συνεδρίασης αναλώθηκε στην κατάσταση και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την Αττική καθώς για την Πάτρα και την Χαλκίδα οι αποφάσεις ήταν σχεδόν ειλημμένες , ενώ η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική θα ακολουθούσαν τα μέτρα που θα λαμβάνονταν για την Αθήνα.
- Οι λοιμωξιολόγοι είχαν χωριστεί σε στρατόπεδα. Ορισμένοι τάσσονταν υπέρ μιας καθολικής καραντίνας προκειμένου να σταματήσει άμεσα η μετάδοση των μεταλλάξεων. Άλλοι υποστήριξαν πως θα πρέπει να κλείσουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης τονίζοντας πως αυξήθηκε η κινητικότητα.
Παράλληλα σημείωσαν πως από την στιγμή που υπάρχει η τηλεκπαίδευση θα μπορούσαν οι μαθητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συνεχίσουν με αυτό το σύστημα μέχρι να μειωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες. Με αυτό το σκεπτικό διαφώνησαν αρκετοί ειδικοί σημειώνοντας πως τα στοιχεία διασποράς της νόσου δεν είναι υψηλά και τόνισαν πως ο συγχρωτισμός προκλήθηκε στους εμπορικούς δρόμους των αστικών κέντρων με το άνοιγμα των καταστημάτων.
Πιθανότατα το συγκεκριμένο μοντέλο θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς φαίνεται απίθανο μέσα στις επόμενες ημέρες να έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.
Μάλιστα ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως τα επόμενα 24ωρα η κατάσταση θα επιδεινωθεί, ενώ θα αυξηθεί και η πίεση στα νοσοκομεία. Επισήμως εκείνο που τονίζεται είναι πως η κατάσταση θα αξιολογηθεί την επόμενη Παρασκευή ωστόσο φαίνεται πως τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Η ένταση που επικράτησε στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων επιβεβαιώνει το οριακό σημείο που βρίσκεται η πορεία της πανδημίας στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας που εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα μισά κρούσματα από όσα καταγράφονται στο σύνολο της χώρας. Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να έχει την αρνητική πρωτιά στην Αττική φτάνοντας τα 138 κρούσματα.
Οι ειδικοί επιχείρησαν να κρατήσουν έστω και με την μορφή του «click away» ανοιχτή την αγορά που βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στην εντατική προσπαθώντας να κρατηθεί ζωντανή από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται. Ουσιαστικά όμως πρόκειται και για μια τελευταία ευκαιρία των λοιμωξιολόγων προς την κοινωνία την οποία καλούν να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα για το σύντομο διάστημα που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός.
Σε διαφορετική περίπτωση το καθολικό lockdown, θα είναι η επόμενη κίνηση των λοιμωξιολόγων κάτι που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία.