Παρασκήνιο: Οι διάλογοι Πολάκη με στελέχη στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ – Το “φρένο” Τσίπρα και η ανησυχία για πανδημία και σχολεία
Mετά τη σύγκρουση στη Βουλή η επόμενη περίοδος προεξοφλείται ως “εποχή” πόλωσης. Το 4ο κύμα της πανδημίας αναμένεται καταστροφικό και ο Αλέξης Τσίπρας από το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε φρένο στον Παύλο Πολάκη και τις επιστημονικές θεωρίες για να μη δίνονται πλέον λαβές στην κυβέρνηση να απευθύνει κατηγορίες για υγειονομικό σαμποτάζ. Οι τόνοι μπορεί να μην ανέβηκαν και υψώθηκαν στη συνεδρίαση του κορυφαίου κομματικού οργάνου, αλλά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας φαίνεται ότι βρέθηκε απομονωμένος στην κομματική συνεδρίαση – μόνος με τις δικές του επιστημονικές του απόψεις.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παύλος Πολάκης ήταν ουσιαστικά ο αποδέκτης των παρατηρήσεων και των παραινέσεων που εκφράστηκαν από όλους σχεδόν του ομιλητές να πάψουν όλες οι δηλώσεις και οι ενέργειες που εντείνουν το κλίμα αμφισβήτησης της αναγκαιότητας των εμβολίων στην πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας και της εθνικής προσπάθειας εμβολιασμού για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Κυρίως όμως γιατί αυτές οι τοποθετήσεις του στο facebook δίνουν λαβές στην κυβέρνηση να εξαπολύει επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες που φτάνουν μέχρι τον καταλογισμό στην αξιωματική αντιπολίτευση πρόθεση για σαμποτάζ στη δημόσια υγεία. Κι αυτά σε μια περίοδο μεγάλης πόλωσης του πολιτικού συστήματος που ξεκινά.
- Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πολάκης αφού ανέπτυξε τις θέσεις του για τα εμβόλια που «δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί αλλά θα πρέπει να χορηγούνται στους άνω των 60 ετών» ξαφνικά βρέθηκε στο επίκεντρο καταιγιστικών ερωτημάτων τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις κατέληξαν και σε διάλογο με κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Ο Νίκος Βούτσης φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες να έθεσε το απλό ερώτημα στον Κ. Πολάκη γιατί «πάει απέναντι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στις επιστημονικές του απόψεις και να αμφισβητεί την αμεροληψία τους θυμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «και το 2009 είχαν κάνει λάθος με το εμβόλιο της γρίπης».
Ένας άτυπος διάλογος φαίνεται να άνοιξε και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος λένε οι ίδιες πληροφορίες με τον κ. Ηλιόπουλο να του επισημαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη που αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν τις θέσεις του κόμματος δημοσίως όταν να καλούνται να απαντήσουν στις αντιφάσεις που γεννούν οι αναρτήσεις του και τις οποίες εκμεταλλεύεται ο αντίπαλος για χτυπήσει το κόμμα.
Η παρέμβαση Τσίπρα
Χρειάστηκε ακόμη και η νουθεσία του ίδιου του κ. Τσίπρα προς τον αψύ Κρητικό βουλευτή για να πειστεί ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να νερώσει καλά το κρασί του και να απέχει από το πληκτρολόγιο για ένα διάστημα ειδικά για τα θέματα των εμβολιασμών.
Η αποστροφή στο λόγο του προέδρου ότι τα πολιτικά στελέχη πρέπει να εκφράζονται ενιαία μέσα από την καθαρή θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των μαζικών εμβολιασμών με την επισήμανση μάλιστα ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις προσωπικές του θέσεις και επιστημονικές απόψεις, ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι για τον Βουλευτή Χανίων.
Ο κ. Πολάκης βρισκόμενος απελπιστικά μόνος να υπερασπίζεται τις θέσεις του φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε συνθηκολόγηση ξεκαθαρίζοντας στα μέλη του πολιτικού Κέντρου ότι δεν θα βγει ξανά με διαφορετική γραμμή από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζοφερή εικόνα
Ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και αρμόδιος τομεάρχης σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σαφής στην εισήγησή του. «Η κατάσταση είναι άσχημη και δεν υπάρχει από την κυβέρνηση κανένα σοβαρό σχέδιο».
Αυτό αποτυπώθηκε και στο κείμενο της απόφασης που ακολούθησε.
«Η ελληνική κοινωνία είναι για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με ένα σφοδρό πανδημικό κύμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ… Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει το πιο κρίσιμο στοιχείο : Την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πείσει κανέναν» αναφέρεται στο κείμενο με την Κουμουνδούρου να δηλώνει ομόφωνα πλέον:
- ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις και ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.
Καμπάνια
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανίζεται μετά από αυτή τη συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου του ως δύναμη λογικής και ασπίδα στον κοινωνικό αυτοματισμό που προσπαθεί να εδραιώσει στην κοινωνία η κυβέρνηση.
- «Έχουμε μπροστά μας μια διπλή μάχη ενάντια σε μια δολοφονική πανδημία και σε μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Όσο και να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να διχάσει την κοινωνία, αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε με αλληλεγγύη» καταλήγει η απόφαση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει και εμβολιαστική καμπάνια την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης όπως σημειώνουν επιλέγει και πάλι τη λογική του διαίρει και βασίλευε για να αποτινάξει από πάνω του για μια ακόμη φορά την ευθύνη της διαφαινόμενης αποτυχίας του στους εμβολιασμούς και στην αντιμετώπιση του 4ου κύματος που επελαύνει.
Αναστολές και Απολύσεις
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως συμφωνήθηκε ομόφωνα είναι κατά της υποχρεωτικής αναστολής των εργαζομένων που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν και συστήνουν αυτοί να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες μακριά από τους ασθενείς.
Παράλληλα όμως πίσω από την αυταρχική πρακτική της κυβέρνησης που προδίδει την αποτυχία της στην Κουμουνδούρου βλέπουν και επισημαίνουν και την προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για προωθήσει τη στρατηγική της αποψίλωσης του ΕΣΥ με απολύσεις υγειονομικών και διαμοιρασμό των ιματίων της Υγείας μέσω της απαξίωσης των δομών. Όπως θυμίζουν βασικός πυλώνας του προγράμματος της ΝΔ είναι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.
- Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε και την ανησυχία του για τα σχολεία. «Δεν μπορεί να χαθεί και 3η σχολική χρονιά για τα παιδιά» φέρεται να είπε στα μέλη του πολιτικού Κέντρου εκφράζοντας και την προσωπική του ανησυχία για τα δικά του παιδιά.
Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκπονήσει το σχέδιό της για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με τους μαθητές να μπαίνουν σε τάξεις με αυξημένο αριθμό ανα αίθουσα διδασκαλίας.
Όχι τυχαία άλλωστε τρεις κορυφαίοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες του κόμματος Όλγας Γεροβασίλη, Νίκος Φίλης και Ξανθός – οι δυο τομεάρχες Παιδείας και Υγείας αντίστοιχα – κατέθεσαν από κοινού αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει από κοινού η διαρκής επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.