Παραδοχή Χαρδαλιά: Ο Τζιτζικώστας είχε ζητήσει lockdown στη Θεσσαλονίκη από τις 22 Οκτωβρίου- Επιβεβαίωση Libre για την ολιγωρία
Στην παραδοχή ότι τουλάχιστον ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έκανε μια από τις λιγοστές εισηγήσεις για τη λήψη επιπλέον μέτρων πριν από το τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου προς την κυβέρνηση, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Η δήλωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας έρχεται να διαψεύσει την εικόνα που διέσπειρε αρχικώς η κυβέρνηση ότι κανένας εκ των τοπικών παραγόντων δεν εισηγήθηκε να τεθεί η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή νωρίτερα σε lockdown παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις περί του αντιθέτου από τον Απ. Τζιτζικώστα και τους “γαλάζιους” αυτοδιοικητικούς Ιγ. Καϊτετζίδη και Λάζαρο Κυρίζογλου. Ο τελευταίος με ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό που αποσιωπήθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ αποκάλυψε πως σε ευρεία σύσκεψη με κυβερνητικούς παράγοντες (μεταξύ αυτών και ο κ. Χαρδαλιάς) στις 22 Οκτωβρίου είχαν ζητήσει να μην πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις (δοξολογία κ.ά) για τον εορτασμό του πολυούχου της Θεσσαλονίκης καθώς και να ματαιωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα είχαν ζητήσει να τεθεί σε καθολικό lockdown η πόλη. Πληροφορίες, ωστόσο, που δεν έχουν διαψευσθεί και έχει αποκαλύψει το libre αναφέρουν ότι ο κ. Τζιτζικώστας είχε ζητήσει lockdown αρκετές μέρες πριν και απ΄ αυτή την ημερομηνία αλλά δεν εισακούστηκε.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα Μακεδονία για το εάν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ίδιου, του κ. Τζιτζικώστα και αυτοδιοικητικών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 22 Οκτωβρίου υπήρξαν εισηγήσεις και ανησυχίες, ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνει: «Με λυπεί, ξέρετε, η εύκολη εκ των υστέρων κριτική διάθεση. Και αυτό γιατί παραγνωρίζει μία βασική παράμετρο στην τόσο δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε -ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα χωρίς συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία που να τα επιβάλλουν. Και τα μέτρα τα εισηγούνται και τα δεδομένα αξιολογούνται από τους έγκριτους επιδημιολόγους μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και μία ακόμη πραγματικότητα είναι πως ό,τι μέτρα και αν πάρουμε, αν δεν έχουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε από όλους, τα μέτρα αυτά θα είναι ανεπαρκή. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είπε ότι υπήρξαν λιγοστές εισηγήσεις και προφανώς ο περιφερειάρχης συμμετείχε σε αυτές. Το σίγουρο είναι ότι η μάχη είναι κοινή και τη δίνουμε καθημερινά δίπλα-δίπλα με τους αιρετούς μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού. Σε κάθε περίπτωση, οι Θεσσαλονικείς, μαζί με όλους τους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, δίνουν μία δύσκολη μάχη που σταδιακά φαίνεται ότι κερδίζεται. Ας συνεχίσουμε έτσι και την περίοδο των εορτών, ας ξεπεράσουμε ακόμα μια φορά το σκόπελο, γιατί η ακτή είναι πια κοντά».
Η παραδοχή του κ. Χαρδαλιά γίνεται με σημαντική καθυστέρηση προκειμένου αφενός να απορροφηθούν οι κραδασμοί από τις αντιδράσεις αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ν.Δ αλλά και του ισχυρού περιφερειάρχη (με έμμεση αναγνώριση ότι είχαν δίκιο όταν ζητούσαν νωρίτερα μέτρα) αλλά αφετέρου να γίνει σε “ουδέτερο” χρόνο, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας δεν είναι στραμμένα τόσο έντονα προς τη Θεσσαλονίκη.
Όμως είναι προφανές πως ο κ. Χαρδαλιάς παραδέχεται κάτι που σε τρεις δημόσιες τοποθετήσεις του (Βουλή, Status fm, Alpha TV) δεν είχε επιβεβαιώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη αφού ούτε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, ούτε κάποιοι τοπικοί παράγοντες είχαν σημάνει συναγερμό και ζητήσει κάτι τέτοιο.
Τι είχε πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στον Status fm
Δεν ήταν πολλές οι φωνές στη Θεσσαλονίκη που ζητούσαν lockdown στην πόλη νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση από την Επιτροπή, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Status FM 107,7.
Ερωτηθείς τι πήγε στραβά και ξέφυγε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και εάν ήταν πολιτική απόφαση να μην κλείσει η πόλη την εβομάδα του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη απαντήσει στη Βουλή, αλλά θα απαντήσω και εδώ. Πήραμε τις δραστικές αποφάσεις να πάμε στο δεύτερο λοκνταουν όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ταχύτατη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Ίσως, όντως, να έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μία εβδομάδα γρηγορότερα στη Θεσσαλονίκη. Όμως, δεν ήταν πολλές οι φωνές στην πόλη που ζητούσαν lockdown νωρίτερα, ούτε είχαμε κάποια σχετική εισήγηση».
Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha και τον Αντώνη Σρόϊτερ και ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός είπε πως “δεν είχε καμία εισήγηση” να κλείσει νωρίτερα η Θεσσαλονίκη:
Α. Σρόιτερ: Δεν θα σας κάνω εγώ μάθημα γιατί και εγώ έχω κάνει τις δικές μου παραλείψεις στην καθημερινότητά μου, αλλά αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε γιατί και εσείς βεβαίως αποτελείτε και ένα παράδειγμα προς όλους. Τώρα, ένα άλλο πράγμα το οποίο λένε οι ειδικοί. Από τη μία λένε αυτό που είπατε, ότι σε ένα βαθμό δεν τηρούνται τα μέτρα ή έχει υπάρξει μία κόπωση των πολιτών. Σε ένα άλλο βαθμό όμως διαβάζω, το διαβάζετε και εσείς, λένε ότι τα κρούσματα δεν πέφτουν γρήγορα γιατί έχει μπει ο ιός μέσα στις οικογένειες. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά. Και αυτό δημιουργεί ένα άλλο ερώτημα. Και το ερώτημα είναι μήπως αργήσατε εσείς να πάρετε τα μέτρα; Μήπως έπρεπε να κλείσουν πιο γρήγορα όλα; Μήπως έπρεπε να πάμε σε μία πιο αυστηρή διαδικασία πιο νωρίς ώστε να αποφύγουμε αυτή την ευρεία διασπορά;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι αυτό το ερώτημα είναι εύλογο, κ. Σρόιτερ. Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές και τότε πήραμε δραστικά μέτρα…
Με πληροφορίες από το voria.gr