Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παντού στην Ελλάδα

“Θεωρώ δεδομένο πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας. Είναι σαφές ότι θα επικρατήσει, αυτή είναι η φύση του ιού” τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρόσθεσε ακόμη ότι “αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά είναι να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

Η “Δέλτα είναι εδώ, δεν έχει νόημα να συζητάμε “Αθήνα- Κρήτη”, είναι παντού στην Ελλάδα και ο καθένας είτε στο σπίτι του, είτε στις διακοπές του θα πρέπει να έχει το νου του και να κάνει ό,τι ξέρει”.

Self tests: Πού διατίθενται δωρεάν, πώς χρησιμοποιούνται – Για ποιους είναι υποχρεωτικά (vid)

Η ίδια αναφέρθηκε στη νέα πληροφόρηση που έχει η Επιτροπή κάθε Τετάρτη με βάση τον επιδημιολογικό χάρτη όπου βλέπουν την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και χαρτογραφούν τις ιχνηλατήσεις δηλαδή σε κάθε περιοχή καταγράφονται οι τρόποι μετάδοσης π.χ οικογενειακές συγκεντρώσεις, συρροές σε εργασιακό χώρο κλπ.

«Αυτό που διαφάνηκε την προηγούμενη βδομάδα είναι ότι πέρα από την έξαρση στους νέους που διασκεδάζουν σιγά σιγά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες – όχι ακόμα στους άνω των 65 ετών- που σημαίνει ότι οι νέοι γύρισαν και το μετέδωσαν στους γονείς τους που προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί. Βλέπουμε και συρροές σε εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς οι νέοι αυτοί δουλεύουν κιόλας, που σημαίνει ότι πάνε διακοπές και επιστρέφουν άρα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, “ο ιός με τη μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα όχι μόνο σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και γι’ αυτό τονίζεται ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχει κόσμος και σε εξωτερικούς χώρους.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι γύρω στα 24 έτη. «Μέσα σε 3 βδομάδες έπεσε 10 χρόνια, από τα 32 στα 24 έτη» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν και κάποια βαριά περιστατικά νεαρών που νοσούν, πάντα θα υπάρχει και η κορυφή του παγόβουνου, τόνισε ακόμη.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων…

Σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών η καθηγήτρια Παιδιατρικής ανέφερε ότι περιμένει μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των εφήβων που θα εμβολιαστούν με την επιστροφή των παιδιών από τις διακοπές τέλη Αυγούστου ενώ σημείωσε ότι πριν πάει κάποιος διακοπές μπορεί να κάνει την πρώτη δόση εμβολίου και ας καθυστερήσει λίγο η δεύτερη.

«Όσον αφορά στον εμβολιασμό σε μικρότερες ηλικίες (12-17 ετών) τα δεδομένα ασφάλειας που υπάρχουν από Αμερική και άλλες χώρες για τον εμβολιασμό είναι αρκετά καλά» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε ότι αυτό που εξετάζουν στην Επιτροπή είναι το όφελος σε αυτές τις μικρές ηλικίες ειδικά για τα παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και για τα παιδιά που έχουν στην οικογένεια τους ευάλωτα άτομα καθώς όπως εξήγησε ένας από τους βασικούς λόγους που έκλειναν τα σχολεία ήταν η διασπορά της λοίμωξης από το σχολείο στην οικογένεια. Στόχος μας είναι να μειωθεί αυτός ο φόβος μέσα από τον εμβολιασμό των ενηλίκων και εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων εμβολιαστεί θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την λοίμωξη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε πως είναι μονόδρομος το άνοιγμα σχολείων και των πανεπιστημίων, ότι στόχος είναι να γυρίσουν τα παιδιά στα σχολεία και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και πως στα πανεπιστήμια θα μπαίνουν είτε εμβολιασμένοι φοιτητές, είτε άτομα που θα κάνουν κάθε βδομάδα τεστ.

Σε ερώτηση για το εάν την ανησυχεί η κατάσταση στα νησιά και εάν αρκεί ένα self test για την επιστροφή, η κα Παπαευαγγέλου απάντησε ότι “υπάρχει έλεγχος των self test και εναπόκειται και στην ατομική ευθύνη του καθενός να το δηλώνει σωστά. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέοι μας αγαπούν τη χώρα μας, τους γονείς τους και δεν θέλουν να μεταδώσουν τον ιό”.

Σχετικά Άρθρα