Πανεπιστημιακή αστυνομία: διχάζει ακόμη και τους γαλάζιους…
Έντονες επιφυλάξεις, δυσπιστία και κυρίως φόβους ότι γυρνάμε σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η αστυνομία εξαπέλυε ανθρωποκυνηγητό για τις ιδέες των φοιτητών, εκφράζονται από πολλές πλευρές του πολιτικού κι εκπαιδευτικού κόσμου, εξαιτίας του νέου νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με αφορμή την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη.
Της Άννας Φραγκάκη
Οι διαμαρτυρίες στον δρόμο θύμισαν εποχές, προ κορωνοϊού και το νομοσχέδιο, που αφορά κι άλλα σημαντικά εκπαιδευτικά ζητήματα, συζητείται στις 9/2 και 10/2 στη Βουλή στην Ολομέλεια. Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διάταξη για την ίδρυση «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», οι οποίες συνοψίζονται μεταξύ άλλων στα εξής:
*Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων για τις ελευθερίες των πολιτών, τα προσωπικά δεδομένα, το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων κ.ά..
*Παραβλέπει ότι προηγούμενη νομοθετική διάταξη επί διακυβέρνησης ΝΔ είχαν καταργηθεί οι θέσεις φυλάκων κι ότι ήδη έχει καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο κι η αστυνομία δύναται να παρεμβαίνει…
*Αντί να δοθούν χρήματα για την αναβάθμιση των ελληνικών Πανεπιστημίων για την έρευνα, την κατάρτιση, τις υποδομές ή ακόμη και τη φύλαξη επιχειρείται για δεύτερη φορά παρέμβαση στο εσωτερικό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Η πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ελληνικά ΑΕΙ
Μάλιστα και γαλάζιοι παίρνουν αποστάσεις από το γεγονός ότι στη Βουλή παρουσιάστηκαν από την πλευρά της συμπολίτευσης, τα ελληνικά Πανεπιστήμια ως «άνδρα ανομίας» επισημαίνοντας ότι 7 από τα ΑΕΙ της χώρας, φιγουράρουν στην πρώτη χιλιάδα παγκοσμίως, δηλαδή διακρίνονται μεταξύ πάνω από 30.000 ιδρυμάτων, που μετρήθηκαν, σε έρευνα, διεθνείς δημοσιεύσεις κ.ά., τη στιγμή, που ούτε την ίδια χρηματοδότηση παίρνουν ούτε τόσο μεγάλη ιστορική παράδοση ή campus.
Aποστάσεις πήρε κι ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και άλλοτε πρύτανης, Θεόδωρος Φορτσάκης, μιλώντας στον “Real FM” σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο έχει αντισυνταγματικές διατάξεις. Ανάλογη θέση πήρε με άρθρο του στο “Βήμα” ο πρώην υπουργός Παιδείας κι επί σειρά ετών βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Σουφλιάς: «Η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. Αξίζει να σημειωθεί ότι και συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.
Μετωπική σύγκρουση για το θέμα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
Στο πλευρό της Νίκης Κεραμέως τάχθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Παύλος Μαρινάκης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ τονίζοντας ότι το νέο νομοσχέδιο προστατεύει όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε αντίθεση με τον Σωτήρη Αλεξίου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σημείωσε πως είναι ένα «αυταρχικό» νομοσχέδιο.
«Η φύλαξη ανήκει στα Πανεπιστήμια κι η ασφάλεια για κάθε είδους αδικήματα του ποινικού δικαίου με φθορά ή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως συνέβη με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανήκουν στην ελληνική πολιτεία. Επομένως χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Αστυνομίας στην πρόληψη και κατά τέτοιων ενεργειών», αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου στο “Libre”.
Υποστηρίζει πως σαφώς και βοήθησε η εμπειρία από την κατάργηση του ασύλου, «με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια στο ΑΠΘ ούτε μισός έμπορος ναρκωτικών κι υπάρχει απόλυτη συνεργασία της φύλαξης, η οποία καλεί την αστυνομία και τον παραδίδει, όμως δεν φτάνει». Ο κ. Παπαϊωάννου υποστήριξε πως οι «καταδρομικές» επεμβάσεις της Αστυνομίας δεν μπορούν ν΄ αποδώσουν όσο πρέπει. «Χρειαζόμαστε μία δύναμη, έτσι όπως περιγράφεται, η οποία θα συνεπικουρεί, ώστε να προλαμβάνουμε».
Τις προηγούμενες ημέρες έγινε διαδικτυακή συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρυτάνεις, στην οποία μετείχε κι ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους αρμόδιους τομεάρχες, Νίκο Φίλη και την αναπληρώτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης καθηγήτρια από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου επεσήμανε ότι πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει στα μεγάλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ίσα – ίσα υπάρχει στην Τουρκία κι έχουν γίνει κι αλλεπάλληλες συλλήψεις φοιτητών, από την κυβέρνηση Ερντογάν.
Ο Σπύρος Κίντζιος πρύτανης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, μιλώντας στο «Libre» υποστήριξε ότι υπάρχουν άλλα προβλήματα, που θα έπρεπε να δούμε και προέκυψαν μέσα από την πανδημία, καθώς υπάρχουν τμήματα, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί οι φοιτητές έχουν εργαστήρια. «Θεωρούμε ότι η φύλαξη πρέπει να είναι κομμάτι μιας γενικότερης προσέγγισης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, αν έρθει ένας φοιτητής και υψώσει τη φωνή του να παρεμβαίνει η Αστυνομία. Τα περιστατικά στο δικό μας Πανεπιστήμιο είναι ελάχιστα κι ουδέποτε έχει συμβεί κάτι σοβαρό. Χρειάζεται φύλαξη αλλά να είναι ένα εκπαιδευμένο σώμα κατάλληλο, που θα είναι στελέχη της δημόσιας διοίκησης, θα υπάγονται αποκλειστικά στο Πανεπιστήμιο και θα μπορούν να προστατεύουν τους ευαίσθητους χώρους, όπως είναι τα εργαστήρια ή η πρυτανεία».
Πάνω από χίλιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, πάντως, συνυπογράφουν κείμενο, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» και ζητούν ν΄ αποσυρθεί η σχετική διάταξη.
Αντιδράσεις κι από την ελάσσονα αντιπολίτευση
Η βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΚΙΝΑΛ μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια, Χαρά Κεφαλίδου, εξήγησε ότι η φύλαξη χρειάζεται αλλά πρέπει να γίνεται μέσα στα Πανεπιστήμια και να λογοδοτεί σ΄αυτά κι ότι ήδη η Αστυνομία έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει.
Συνάντηση για το ίδιο θέμα είχε τις προηγούμενες ημέρες η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ Παιδείας, οι Γιάννης Δελής, Κυριάκος Ιωαννίδης και Δημήτρης Κοιλάκος με την Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ, τη Λίνα Βεντούρα, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, και τον Νίκο Μπελαβίλα, καθηγητή ΕΜΠ.
Διαδικτυακή ημερίδα διοργάνωσε κι η Νεολαία του ΜέΡΑ25, όπου πανεπιστημιακοί δάσκαλοι σημείωσαν μεταξύ άλλων πως η κ. Νίκη Κεραμέως παραμένει «αμετανόητη».