Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο – καθολική συμμετοχή για την απαγόρευση συγκεντρώσεων – Θύελλα με την Οξφόρδη και τις δηλώσεις Συρίγου (vid)
Χαρακτήρα καθολικής διαμαρτυρίας λαμβάνουν τα δύο πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στις 12 και 13.00 στα Προπύλαια μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της αστυνομίας τα ξημερώματα της Τρίτης.
Μετά τον γύρο συνελεύσεων που πραγματοποίησαν πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι το μεσημέρι της Τρίτης και την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη, όλο και περισσότεροι συνδικαλιστικοί φορείς, εργατικά κέντρα και σωματεία -μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ- καλούν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους, ενάντια στις απαγορεύσεις των συναθροίσεων και στο νομοσχέδιο Κεραμέως που επιχειρεί να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια εκπαίδευση.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη οι φοιτητές δυναμώνουν τον αγώνα τους για δημόσια παιδεία και ελευθερία. Σφοδρότατες αντιδράσεις υπάρχουν στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν ΟΛΜΕ και ΔΟΕ και καλούν τους εκπαιδευτικούς να κατέβουν στον δρόμο στο πλευρό των φοιτητών, ενώ καλέσματα έχουν απευθύνει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, μαθητές και ομοσπονδίες γονέων.
Οι φοιτητές διεκδικούν να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει όρια φοίτησης, διαγραφές φοιτητών, περιορισμούς στα μηχανογραφικά, αστυνομία και ελεγχόμενη είσοδο, να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να αυξηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
- «Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί μεταφορά του κλίματος αστυνομοκρατίας που προωθεί η κυβέρνηση, βάζοντας στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση φοιτητικών συλλόγων και των διαχρονικών πρακτικών διεκδίκησης των φοιτητών που πηγαίνουν κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές.
Παράλληλα το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση “ανησυχητική” διαψεύδοντας ότι στο γνωστό πανεπιστήμιο λειτουργεί αστυνομία.
Επίσης στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρυτάνεις, καθηγητές και φοιτητές αντιτάσσονται στην “χουντικής εμπνεύσεως”, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Συρίγος, ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, οι οποίοι καταθέτουν αντιπροτάσεις οι οποίες και απορρίπτονται.
Η δήλωση Συρίγου
Εν τω μεταξύ αίσθηση και έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, ο οποίος επικαλέστηκε τη χούντα για να δικαιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησης για αστυνομία μέσα στα σχολεία.
“Αστυνομικά τμήματα είχαμε από το 1969” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος προκαλώντας θύελλα. Πρόκειται, βεβαίως, για απόσπασμα μιας διαδικτυακής συζήτησης που εστιάσθηκε και στις πολιτικές της δικτατορίας αλλά και δεξιών κυβερνήσεων πριν από αυτή. Ο υφυπουργός πιθανώς δεν είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο επιχείρημα, ωστόσο υπέπεσε σε σοβαρό σφάλμα που, εν τέλει ενισχύει την άποψη πως δεν πρέπει να ιδρυθεί πανεπιστημιακή αστυνομία, μια μέθοδος που είχε μετέλθει και η Χούντα.
Στις δηλώσεις Συρίγου αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών που αντιτάσσονται στην στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
«Αν η κυβέρνηση και οι υπουργοί της έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση και ως οδηγό τα όσα συνέβησαν κατά την επτάχρονη δικτατορία, τότε δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό η χώρα και ο λαός μας.
»Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συγχαρούμε και όχι να ψέξουμε τον κο Συρίγο. Να τον συγχαρούμε για την ειλικρίνειά του. Θα αποβεί καταλυτική ώστε να συνειδητοποιήσουν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες -και εντάσσω σε αυτούς προφανώς και τους συντηρητικούς πολίτες- ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στο πεδίο των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, και δυστυχώς και στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου όσο διαρκεί η πανδημία και επέπληξε την κυβέρνηση για την απαγόρευση των συναθροίσεων λέγοντας ότι προκαλεί την ένταση.
Ντροπιαστική χαρακτηρίζει την επίκληση πρακτικών της χούντας ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών».
«Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστίδη:
Η δήλωση Χρηστίδη:
Για «επικίνδυνο παραλληλισμό» εκ μέρους του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συριγου κάνει λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης.
«Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος έκανε έναν επικίνδυνο παραλληλισμό: επικαλέστηκε το σώμα που, όπως είπε, υπήρχε κατά τη διάρκεια της Χούντας στα πανεπιστήμια, για να δικαιολογήσει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία εισηγείται η κυβέρνησή του. Αναρωτιόμασταν πώς την εμπνεύστηκαν. Τώρα η απορία μας λύθηκε», σημειώνει ο Π.Χρηστιδης.
«Τι απαντά ο κ. Μητσοτάκης σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις; Τις υιοθέτει;» ρωτά στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και καταλήγει:
«Κάθε μέρα που περνά, οι μάσκες πέφτουν».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης κατόρθωσε να οδηγήσει… σε νέα βάθη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, όταν κατά τη διάρκεια ζωντανής εκδήλωσης, στην αγωνία του να υπερασπιστεί την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης εντός των ΑΕΙ, ανέφερε πως:
«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις».
»Παραμένει άγνωστο από πού αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974). Ωστόσο, λειτουργούσε σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο ‘διέπρεπε’ στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών.
»Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών.
Η εκπαιδευτική κοινότητα, η νεολαία, οι φοιτητές με τη συμμετοχή τους αύριο Πέμπτη στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα, θα υπερασπιστούν την Παιδεία και την Υγεία απέναντι στα βάρβαρα κυβερνητικά σχέδια δημοκρατικής εκτροπής».
ΚΝΕ: Βαθιά γελασμένη
«Η υπεράσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με την κυνική επίκληση στην περίοδο της χούντας, από τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγ. Συρίγο, επιβεβαιώνει και το τι θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα Πανεπιστήμια και το πώς θέλει να «προστατέψει» την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, χτυπώντας τη συλλογική δράση των φοιτητών» αναφέρει η ΚΝΕ και προσθέτει:
«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αστυνομική απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, λίγο πριν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, αποδεικνύουν τον πανικό της κυβέρνησης απέναντι στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Αν η κυβέρνηση πιστεύει πως θα ξεμπερδέψει με τους φοιτητές και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, είναι βαθιά γελασμένη! Αύριο, στα φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουν την απάντησή τους, σπάζοντας τις απαγορεύσεις στην πράξη!».
Πραγματικές προθέσεις
Το ΜέΡΑ25 σχολίασε: «Ο κ. Άγγελος Συρίγος παραπέμπει στο 1969 και την χούντα για να υποστηρίξει πως δεν είναι η πρώτη φορά που θα υπάρξει πανεπιστημιακή αστυνομία! Οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης λοιπόν, διαρκώς ξεδιπλώνονται, ο αυταρχισμός τους και η δημοκρατική εκτροπή όμως δεν θα περάσει».