Οι “τεχνοκράτες” του Τσίπρα- Ποιοί αναλαμβάνουν ρόλους δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Όλα τα πρόσωπα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη φετινή ΔΕΘ είχε προαναγγείλει την ανανέωση και το νέο αίμα που θέλει να φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για πρόσωπα τα οποία θα λάβουν ακόμα και κυβερνητικές θέσεις όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Την πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους δικούς του τεχνοκράτες και να αρχίσει σταδιακά να περιγράφει και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν μια μελλοντική κυβέρνηση την αποκάλυψε προ καιρού το Libre (το σχετικό ρεπορτάζ από τις 13 Οκτωβρίου).
Τώρα ο Αντώνης Αντζολέτος περιγράφει στην “Κ” τον τρόπο που θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα αλλά και ποια πρόσωπα έχουν ήδη “κλειδώσει”.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:
«Προσωπικότητες που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο κόμμα, αλλά τις έχει καταξιώσει η κοινωνική συμμετοχή και δράση, η συμβολή τους στην επιστήμη, την τέχνη, την οικονομική σκέψη και πράξη», ήταν η αναφορά του από το βήμα του Βελλιδείου.
Από τότε μέχρι σήμερα, στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου τα ραντεβού του τέως πρωθυπουργού με νέους επιστήμονες και τεχνοκράτες πύκνωσαν. Η «Κ» πρώτη δημοσίευσε τόσο τον περασμένο Ιανουάριο όσο και τον Ιούλιο τα ονόματα, την κινητικότητα και την επιχείρηση ανίχνευσης σημαντικών και καταξιωμένων ανθρώπων που θα βγουν μπροστά το επόμενο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», συγκροτείται ήδη μια ομάδα περίπου 30 συμβούλων, η οποία θα έχει τον χαρακτήρα think tank. Δουλειά της θα είναι να συνεργάζεται με την υφιστάμενη ομάδα με την οποία συνεννοείται σχεδόν καθημερινά ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Ακρίτας Καϊδατζής, Ευάγγελος Αποστολάκης και Παυσανίας Παπαγεωργίου.
Ποιος θα είναι ο ρόλος τους; Θα επικεντρώνονται σε τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άμεση σύνδεση με τις σύγχρονες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημική κρίση και η μετά COVID εποχή, όπως είναι: η κλιματική κρίση, η περιθωριοποίηση της νεολαίας, η λειτουργία των θεσμών και η κοινωνική συνοχή, η ψηφιακή συνθήκη, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα, οι νέες τεχνολογίες, η 4η βιομηχανική επανάσταση, ο εκδημοκρατισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, η διατροφική αλυσίδα κ.ά.
Το «μητρώο στελεχών» μεγαλώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να αξιοποιεί την εμπειρία επιφανών προσωπικοτήτων, αλλάζοντας το προφίλ του κόμματος.
Η ομάδα των 16 πρώτων στελεχών που έχουν «κλειδώσει» και έχει στη διάθεσή της η «Κ» είναι:
Οθωνας Ηλιόπουλος. Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, με μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, στη μελέτη και στην εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση και στη βιοϊατρική έρευνα.
Ο Καθηγητής κ. Όθων Ηλιόπουλος τελείωσε την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School. Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center. Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εντοπίζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου. Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και βασική βιοιατρική έρευνα.
Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Εντονα πολιτικοποιημένος, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Θρόμβωση και Καρκίνος» στο συγκεκριμένο ανώτατο ίδρυμα.
Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κομβικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού το 2015. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως θα μπορούσε να είναι κάλλιστα μία επιλογή για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δημήτρης Χριστόπουλος. Είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι (2016-2019).
Κωστής Παπαϊωάννου. Εκπαιδευτικός που σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Ηταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Διάνα Βουτυράκου. Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, κατακτώντας την πρωτιά το 2018 στον παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σαγκάη.
Πέρυσι κατέκτησε την πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής στη Σανγκάη. Είναι η πρώτη Ελληνίδα που έγινε δεκτή σε Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής ως μέλος κριτικής επιτροπής και η νεότερη ηλικιακά που βρέθηκε σε αυτή τη θέση. Από το 2009 έως σήμερα, ακούει ανελλιπώς το όνομα της από τα μεγάφωνα πανελληνίων και διεθνών διαγωνισμών ρομποτικής, για να παραλάβει βραβεία, ως αναγνώριση των κόπων της. Το 2016 ίδρυσε και έκτοτε ηγείται της Unique Minds, ενός Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού που παρέχει ακαδημαϊκό προσανατολισμό σε μαθητές Λυκείου.
Η ομάδα-κρούσης
Θα επικεντρώνονται σε τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άμεση σύνδεση με τις προκλήσεις που δημιουργεί η μετά COVID εποχή.
Σταύρος Κατσανέβας. Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας.
Σύμφωνα με το ellines.com:
Ο Σταύρος Κατσανέβας είναι Καθηγητής Φυσικής και διαπρέπει για χρόνια στη Γαλλία. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής – Astroparticle Physics European Consortium-APPEC. Είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Paris VII ─ Denis Diderot και διευθύνει το εργαστήριο Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας (APC) του εν λόγω ιδρύματος.
Γεννηθείς στην Αθήνα το 1953 σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε έως το 1989, αφού ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Paris Sud του Παρισιού το 1979. Σήμερα είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας του Πανεπιστημίου Paris VII ─ Denis Diderot, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φυσικούς στην Ευρώπη, έχοντας κεντρικό ρόλο ως διευθυντικό στέλεχος του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, στις έρευνες του CERN.
Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής προέκυψε από τους κόλπους του δικτύου ASPERA (AStroparticle European Research Area) των 23 εθνικών φορέων από 19 χώρες, που επί έξι χρόνια προώθησαν και συντόνισαν την αστροσωματιδιακή έρευνα στην Ευρώπη με τη συμμετοχή και του CERN. Στόχος της Κοινοπραξίας, είναι να χαραχθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για την Ευρώπη στο πεδίο της αστροσωματιδιακής έρευνας και να εξευρεθούν οι πόροι, ώστε να υλοποιηθούν μεγάλης κλίμακας ερευνητικές υποδομές, με βάση τον σχετικό στρατηγικό «οδικό χάρτη» που έχει ήδη συντάξει το ASPERA.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Κατσανέβας χαρακτήρισε μεγάλη τιμή την εκλογή του ως προέδρου της νέας κοινοπραξίας, συμπληρώνοντας ότι «πρώτιστος στόχος της θα είναι να βελτιώσει την ευρωπαϊκή συνεργασία και τον συντονισμό, όσον αφορά την χρηματοδότηση για την ενίσχυση της αστροσωματιδιακής φυσικής στην Ευρώπη, καθώς και να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης, αναφορικά στην κατανόηση των μυστικών του σύμπαντος»
Διετέλεσε υποδιευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων (IN2P3) του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) κατά τα έτη 2002-2012. Επίσης, ήταν συντονιστής της κοινοπραξίας ASPERA (2006-2012), χρηματοδοτούμενης από την ΕΕ για τον προγραμματισμό των μεγάλων υποδομών αστροσωματιδιακής φυσικής, και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (APPEC) κατά την περίοδο 2012-2015.
Αρις Καζάκος. Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ.
Δημήτρης Πλουμπίδης. Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Νικόλας Φαραντούρης. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις Δικαίου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Αθήνα.
Νατάσσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής του Τμήματος Χημείας με συμμετοχές σε περισσότερα από 50 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.
Σπύρος Κίντζιος. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Kυτταρικής Tεχνολογίας του ΓΠΑ.
Ζωρζέττα Λάλη. Νομικός με σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Στρασβούργο. Ηταν διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.
Σοφία Βιδάλη. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.
Ντόρα Γιαννάκη. Πολιτική επιστήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας. Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας συμμετέχοντας σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η λειτουργία
Αυτό που σχεδιάζουν στην Κουμουνδούρου είναι οι σύμβουλοι με βάση την εμπειρία τους να συμμετέχουν ενεργά με τις εισηγήσεις και τις γνώσεις τους στις πρωτοβουλίες και στις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν στις εργασίες και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χρόνος θα δείξει ποιοι από αυτούς θα συμπεριληφθούν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Τον συντονισμό θα αναλάβει ο διευθυντής του Γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνεργασία με τον σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα για θέματα εκπαίδευσης Κώστα Γαβρόγλου, καθώς και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη. Ο στόχος είναι το κόμμα να διεισδύσει βαθιά στον κοινωνικό ιστό, για αυτό τον λόγο πολλές διεργασίες είναι σε εξέλιξη και στα συνδικάτα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πηγή: “Κ”