Οδηγία στους υπουργούς: Όχι τηλεοπτικά παράθυρα – Γραμμή άμυνας στην οργή των πολιτών για τον πύρινο όλεθρο

Οδηγία στους υπουργούς: Όχι τηλεοπτικά παράθυρα – Γραμμή άμυνας στην οργή των πολιτών για τον πύρινο όλεθρο

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά την αποτυχία να ελεγχθούν έπειτα από τρεις μέρες τα πύρινα μέτωπα σε Βόρεια Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μάνη. Ο πρωθυπουργός χωρίς τηλεοπτικές κάμερες μετέβη τουλάχιστον τρεις φορές κατά την χθεσινή ημέρα στο συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, που κλήθηκε να συντονίσει την επιχείρηση κατάσβεσης περισσότερων από 100 πυρκαγιών πανελλαδικά.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

“Η ώρα των ευθυνών θα έρθει, αφού σβήσουν οι φωτιές οπως έχει προδιαγράψει το πλαίσιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός” σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος. Δεν παραγνωρίζεται εξάλλου η με αυτοσυγκράτηση στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρωτεύει να δοθεί η μάχη με τις φλόγες και κατόπιν τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστεί.

  • Όχι τηλεοπτικά παράθυρα, είναι η οδηγία προς τους Υπουργούς προκειμένου να μην ευνοήσουν με την παρουσία τους, ενόσω οι πυρκαγιές ακόμη κατακαίουν περιουσίες και δάση, την δημόσια συζήτηση περί ευθυνών.

Η κυβέρνηση διαμορφώνει πάντως την επιχειρηματολογία της και τη γραμμή άμυνας  απέναντι στην κριτική, που ήδη αρθρώνεται όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά κυρίως από τους οργισμένους πολίτες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, δημοσιοποίησε συγκριτικά στοιχεία του Γενικού λογιστηρίου του κράτους προκειμένου να καταδείξει ότι η   πολιτική προστασία αποτέλεσε εξαρχής βασική πολιτική και χρηματοδοτική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία που επικαλείται ο κ. Σκέρτσος:

  • Οι Δαπάνες πολιτικής προστασίας ήταν το 2018 400 εκ. Ευρώ και αυξήθηκαν σε 616 εκ. Ευρώ  φέτος.
  • Το προσωπικό της  πυροσβεστικής προσδιοριζόταν το 2018 σε 12.739 πυροσβέστες (μόνιμοι και εποχικοί) και αυξήθηκαν φέτος σε 14.736 .
  • Τα διαθέσιμα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ήταν το 2018  51 και αυξήθηκαν σε 74.

“Επί δύο χρόνια η χώρα μας, όλοι οι πολίτες μαζί με το κράτος, αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κρίσεις και το πράττει με αίσθημα ευθύνης και δικαιοσύνης, διαρκή εγρήγορση και διάθεση να αλλάξει προς το καλύτερο δομές, διαδικασίες και μηχανισμούς του κράτους που όλοι γνωρίζουμε ότι επί χρόνια δυσλειτουργούν” υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.

Όσο όμως και αν οι εν λόγω αριθμοί ευημερούν, η πραγματικότητα είναι ζοφερή.

Σχετικά Άρθρα