“Όχι” σε πρόωρες εκλογές από Μητσοτάκη- Επίθεση σε Τσίπρα: “Προτιμά τον δρόμο από το νόμο, κάνει υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ”

 “Όχι” σε πρόωρες εκλογές από Μητσοτάκη- Επίθεση σε Τσίπρα: “Προτιμά τον δρόμο από το νόμο, κάνει υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ”

To πολιτικό του αφήγημα μετά το το τέλος της πανδημίας παρουσιάζει σε συνέντευξή που παραχωρεί στο “Βήμα της Κυριακής” και στον διευθυντή της εφημερίδας Αντώνη Καρακούση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για “άλμα δεκαετίας μετά τον κάβο της πανδημίας” θέτοντας ουσιαστικά και το πολιτικό δίλημμα που θα προβάλλει το επόμενο διάστημα, ενώ ξεκαθαρίζει πως σκοπός του είναι να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία, απορρίπτοντας το σενάριο περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Κάτι που διακινήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες ακόμα και με διαρροές από κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην αναζητά, όπως έχει ειπωθεί από αρκετούς, “παράθυρο ευκαιρίας” για εκλογές μετά το τέλος της πανδημίας και των εμβολιασμών και φαίνεται να προκρίνει την λύση δημιουργίας ενός πολιτικού διαδρόμου μέχρι το 2023 που είναι το τέλος της κυβερνητικής εντολής που έλαβε τον Ιούλιο του 2019.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται με έμφαση στην πορεία της οικονομίας και υπολογίζει πως θα διαμορφωθούν συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης μετά την πανδημία. Εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι προτιμά “τον δρόμο από τον νόμο”, συνεχίζοντας την ρητορική περί υποκίνησης των διαδηλώσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Aναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς στόχος του είναι η κυβέρνηση να κριθεί για τη συνολική πολιτική της, και για τα συγκεκριμένα “παραδοτέα” που αφορούν την ανάταξη της χώρας.
Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “προτιμά το δρόμο από το νόμο” ενώ για το θέμα του καταδικασθέντος τρομοκράτη τονίζει ότι “η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα”.
Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι “φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στο τέλος θα βγούμε νικητές”. Εκτιμά ότι “παρά τις δυσκολίες η χώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες” και προσθέτει ότι “εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα”.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τις πολιτικές επιλογές του στο θέμα της επίταξης του ιδιωτικού ιατρικού τομέα, λέγοντας οτι “εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια. Όμως τώρα που απαιτείται η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, προχωράμε σε πρώτη φάση σε συνεργασία μαζί του”.
Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Πρώτον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπισης της διασποράς και αυξημένα τεστ, και δεύτερον στη μερική αποσυμπίεση “με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας”. Προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ακόμη, ότι ο ίδιος επιδίωξε ήπιο πολιτικό κλίμα κάνοντας και αυτοκριτική, αλλά -όπως σημειώνει – “στη χώρα μας η πανδημία και ο κορονοιός εργαλειοποιήθηκαν, ταυτίστηκαν με την κυβέρνηση, αντί να είναι αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται, μια πρωτοφανής υγειονομική κρίση που χτυπάει όλο τον κόσμο”. Κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι “εντάσσει τον covid στην ατζέντα της κομματικής μάχης” και τον Αλ. Τσίπρα ότι ακολούθησε ένα “υγειονομικό και κοινωνικό σαμποτάζ”.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.

Σχετικά Άρθρα