Ο Πατέλης ζήτησε συγγνώμη για το διδακτορικό αλλά… επέμεινε ότι δεν είναι απαραίτητο – Αποστάσεις από Μαξίμου (vid)

Ο Πατέλης ζήτησε συγγνώμη για το διδακτορικό αλλά… επέμεινε ότι δεν είναι απαραίτητο – Αποστάσεις από Μαξίμου (vid)

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη όσον αφορά την άποψη του για όσους έχουν διδακτορικό φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι όσοι το έχουν (το διδακτορικό) είναι τεμπέληδες.

Παρά ταύτα και στη νέα δήλωσή του, μετά τη συγγνώμη επέμεινε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού): Όσοι κάνουν διδακτορικό, συνήθως δεν έχουν όρεξη για δουλειά- Είναι αρνητικό

  • Κυβερνητικές πηγές, παρά τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν λόγο για προσωπικές απόψεις οι οποίες θα έπρεπε να απαντηθούν από τον ίδιο. Το γεγονός δείχνει ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να καλύψει ευθέως τον κ. Πατέλη και μάλιστα σε μια εποχή που προσωπικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί άνοιγμα στους νέους, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν γυρίσει την πλάτη στη ΝΔ.

Όλα άρχισαν όταν ο κ. Πατέλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του δήλωσε:

  • «Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό, αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος, που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά», σημείωσε ο Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο ImpacTalk και συμπλήρωσε:
  • «Το διδακτορικό απαιτεί μία αφοσίωση αν θέλεις να το κάνεις καλά 4-5-6 χρόνια στην πιο παραγωγική σου ηλικία, οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου».

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο κ. Πατέλης «αποκαλύπτει το “όραμα” των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ: «Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. “Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά” , τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα. Μάλιστα κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας.

Οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις Πατέλη και μεταξύ των χρηστών στα social media ο κ. Πατέλης σε ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε συγγνώμη για τη διατύπωση του την οποία χαρακτηρίζει «άτυχη». Ωστόσο επέμεινε ότι σε κάποιες περιπτώσεις το διδακτορικό δεν είναι απραίτητο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

“Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν. Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.

Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.

Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.

Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.

Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα”.

Σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζει για την απάντηση Πατέλη ότι είναι προσχηματική:

“Η καθυστερημένη συγγνώμη του κ. Πατέλη, που θεωρεί ότι όσοι νέοι επιλέγουν να ασχοληθούν με την επιστήμη τους είναι τεμπέληδες, είναι παντελώς προσχηματική. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας.

Πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού.

Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει κάνοντας λόγο για «ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό».

Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων για να έχουν πελατεία τα κολέγια.

Και τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας

Δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της”.

Σχετικά Άρθρα