Νέο πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό – Μειωμένη επιδότηση για τη ΔΕΗ τον Φεβρουάριο – Εκτός συζήτησης η κατάργηση του ΕΦΚ που προκρίνει η Κομισιόν

Νέο πλήγμα στον οικογενειακό προϋπολογισμό – Μειωμένη επιδότηση για τη ΔΕΗ τον Φεβρουάριο – Εκτός συζήτησης η κατάργηση του ΕΦΚ που προκρίνει η Κομισιόν

Στη μέγγενη της ακρίβειας σε βασικά αγαθά, καύσιμα και ενέργεια βρίσκεται η κυβέρνηση, που σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την επέκταση και τον Φεβρουάριο της κρατικής στήριξης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως το συνολικό ποσό θα είναι μικρότερο για τα νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις η επιδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα του Ιανουαρίου, ενώ για τα νοικοκυριά από 42 ευρώ, η επιδότηση θα μειωθεί στα 38 με 39 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με το αιτιολογικό της ελαφράς αποκλιμάκωσης που καταγράφηκε τον Ιανουάριο στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης θα διατηρηθεί και τον Φεβρουάριο στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δυσεπίλυτος εμφανίζεται να είναι και ο γρίφος πως θα ανακουφιστούν οι πολίτες από την τσουχτερή τιμή της βενζίνης. Η κατάργηση παροδικά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν προκρίνεται λόγω του αυξημένου ποσοστού συνεισφοράς του μέτρου στα κρατικά ταμεία.

  • Εξάλλου αυτό αποτυπώθηκε γλαφυρά στην ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με την οποία απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, έχοντας διαθέσει, μέχρι σήμερα, 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια» επισημαίνει ο κ. Σταϊκούρας.

H κεντρική γραμμή πλεύσης της κυβέρνησης ως προς τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων συμπυκνώνεται στην ανάγκη να μην διακυβευτεί η δημοσιονομική ισορροπία και όταν είναι εφικτό να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα.

«Εμένα, ως οικονομολόγος, μου έχει κάνει εντύπωση η συζήτηση για τη μείωση στον ΦΠΑ, η χώρα μας πέρασε αρκετές περιόδους έντονου πληθωρισμού. Τη δεκαετία του ’80 είχαμε πληθωρισμό 10%, 20% για πολλά χρόνια και δεν υπήρξε ποτέ η άποψη ότι μια μείωση του ΦΠΑ είναι αποτελεσματικό όπλο έναντι στον πληθωρισμό» επισήμανε χαρακτηριστικά ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης μιλώντας στο ραδιόφωνο του real fm.

Σχετικά Άρθρα