“Να δοθεί στη δημοσιότητα η συμφωνία του Βερολίνου”
Την ανάγκη να έρθει στο φως η συμφωνία του Βερολίνου πριν να εκκινήσει ο νέος γύρος διερευνητικών επαφών επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Γιώργος Καυτρούγκαλος, επισημαίνοντας παράλληλα τις αποκλίσεις που παρατηρούνται στη ρητορική του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για μείζονα εθνικά ζητήματα.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως η κοινωνία αλλά και η αντιπολίτευση βρίσκονται στο σκοτάδι σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας του Βερολίνου, η οποία γνωστοποιήθηκε αιφνιδιαστικά από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι από Έλληνα αξιωματούχο. «Δεν έχετε θέσει τα πρακτικά αυτά στη δημοσιότητα. Ούτε καν έχετε ενημερώσει τα κόμματα για το περιεχόμενό τους. Όμως, ειδικά ενόψει της έναρξης των διερευνητικών επαφών, του προκριματικού σταδίου της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, όλα πρέπει να είναι στο φως» είπε και σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ξεπεράσει την ανευθυνότητα που έχει επανειλημμένα δείξει στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όπως παραδείγματος χάρη όταν μας κατήγγειλε ότι τάχα ανταλλάξαμε τις συντάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Κατέστησε σαφές πως με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών «αυτή η στάση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη». «Εμείς, θεωρούμε ότι δεν έχουμε άλλο δρόμο από το διάλογο για την επίλυση της μίας και μόνης διαφοράς με τον ανατολικό γείτονα. Και γι΄ αυτό το λόγο στηρίζουμε τις διερευνητικές επαφές. Χωρίς εκβιασμούς όμως και χωρίς απειλή χρήση βίας. Και η διαδικασία αυτή ξεκινά υπονομευμένη γιατί ο κ. Μητσοτάκης απέτυχε -και πρόκειται περί προσωπικής αποτυχίας- να εξασφαλίσει κυρώσεις σε διαδοχικά ευρωπαϊκά συμβούλια τα οποία θα παρείχαν ένα πλαίσιο εγγυήσεων ότι η Τουρκία δεν θα υποτροπιάσει ξανά και δεν θα επιστρέψει στην επιθετικότητα την οποία πρωτοφανώς είδαμε το 2020» υπενθύμισε.
Υπογράμμισε δε ότι παρουσιάζεται απόκλιση ανάμεσα στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια για μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα. «Περιμένουμε να δούμε πως θα τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο την επέκταση. Αναφέρομαι στον Πρωθυπουργό διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα σε δικές του δηλώσεις ή τοποθετήσεις και δηλώσεις ή τοποθετήσεις του υπουργείου Εξωτερικών» σημείωσε και εξήγησε: «Για παράδειγμα το υπουργείο Εξωτερικών παγίως τοποθετήθηκε απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα μιλώντας για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εντός της υφαλοκρηπίδας μας και ο πρωθυπουργός σε άρθρο του σε τρεις αλλοδαπές εφημερίδες μιλούσε για έρευνες σε μη οριοθετημένη περιοχή».
Και συνέχισε λέγοντας: «Ακόμη πιο κρίσιμο ενόψει των διαπραγματεύσεων: με επανειλημμένες δηλώσεις του ο υπ.Εξ περιορίζει αυτό που διαπραγματευόμαστε στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, δηλαδή στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός επανειλημμένα αναφέρεται στις θαλάσσιες ζώνες συνολικά, στις οποίες ως γνωστόν περιλαμβάνονται και τα χωρικά ύδατα και η αιγιαλίτιδα ζώνη. Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός και όχι εσείς κ. υπουργέ. Γιατί δεν είστε εσείς που αποκλίνετε από την εθνική θέση. Αφετέρου γιατί δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τι κάνει το γραφείο του Πρωθυπουργού».
Πηγή: documento.gr