Μπορούμε να αλλάξουμε εταιρεία στη δεύτερη δόση του εμβολίου; – Τι απαντά στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου

Μπορούμε να αλλάξουμε εταιρεία στη δεύτερη δόση του εμβολίου; – Τι απαντά στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου

Με αφορμή την τραγική είδηση του θανάτου της 68χρονης γυναίκας στην Πέλλα, η οποία πέθανε λίγες ώρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer, το libre μίλησε με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου για το πόσο έχουν επηρεάσει ψυχολογικά οι παρενέργειες των εμβολίων τους πολίτες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι είτε ζητούν να κάνουν τη 2η δόση από άλλο εμβόλιο, θορυβημένοι από τις παρενέργειες των εμβολίων, όπως της AstraZeneca Johnson & Johnson κυρίως, ενώ άλλοι, έχοντας εκδηλώσει οι ίδιοι κάποιες παρενέργειες από την 1η δόση, διστάζουν να κάνουν τη 2η ανεξαρτήτως εμβολίου. Τους πολίτες αυτούς, περιστατικά, όπως ο θάνατος της γυναίκας στην Πέλλα, τους κάνουν ακόμα πιο διστακτικούς.

2η δόση με εμβόλιο άλλης εταιρείας

Στο ερώτημα, αν κάποιος μπορεί να κάνει τη 2η δόση με εμβόλιο άλλης εταιρείας, είτε λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών που ο ίδιος βίωσε μετά την 1η δόση είτε επειδή προβληματίζεται με όσα ακούει για το εμβόλιο που έκανε ήδη, η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι:

  • «Πρώτα από όλα, το  σύστημα δεν επιτρέπει να αλλάξει η 2η δόση του εμβολίου, με άλλης εταιρείας. Εκτός αυτού, καλό είναι να μην αλλάξουμε τη 2η δόση του εμβολίου. Εμείς, τουλάχιστον, δεν μπορούμε να συστήσουμε την αλλαγή της 2ης δόσης. Δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες με συνδυασμό εμβολίων και οι αποστάσεις μεταξύ των δόσεων στα διάφορα εμβόλια είναι διαφορετικές. Έτσι, δεν μπορούμε να βγάλουμε δικές μας συστάσεις, διαφορετικές από των εταιρειών και των μελετών που έχουν γίνει».

Σε περίπτωση σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας στην 1η δόση, τι προβλέπεται;

«Αν υπάρξει κάποια σοβαρή παρενέργεια μετά την 1η δόση, θα πρέπει να ενημερωθεί ο  γιατρός και εκείνος θα κρίνει και θα κάνει σχετική εισήγηση, και ίσως τότε γίνει αλλαγή με εμβόλιο άλλης εταιρείας. Αλλά αυτό το κρίνουμε εξατομικευμένα. Γενικές οδηγίες δεν μπορούμε να εκδώσουμε. Δεν μπορούμε να συστήσουμε ιατρικές πράξεις οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Αγγλίας τροποποίησε τις οδηγίες, αποφασίζοντας να γίνεται το εμβόλιο της Οξφόρδης AstraZeneca σε άτομα άνω των 40 ετών.

Για αυτή την απόφαση που αλλάζει τις μέχρι τώρα δεδομένες συστάσεις στον εμβολιασμό, η κα Παπαευαγγέλου υποστήριξε στην ενημέρωση του υπουργείου ότι: «Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας και τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, αλλά και θανάτου από κοροναϊό, σύμφωνα με τα δικά μας επιδημιολογικά δεδομένα, να χορηγείται το εμβόλιο στα άτομα άνω των 30 ετών, διότι εκεί είδαμε ότι αυξάνει η βαριά νόσηση και οι σοβαρές επιπλοκές.

Τώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική επιδημιολογική εικόνα από εμάς. Έχετε ακούσει εδώ και αρκετές εβδομάδες να συζητούμε πώς η Αγγλία έχει εμβολιάσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και έχουν σημαντική μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων τις τελευταίες εβδομάδες.

Συνεπώς, η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της Αγγλίας συνδέεται με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Για τους πολίτες που έχουν θορυβηθεί από τις παρενέργειες των εμβολίων όλων των εταιρειών που έχουν καταγραφεί στο εξωτερικό και στη χώρα μας, παρατηρώντας ότι σοβαρότερες συνέπειες συμβαίνουν μετά τη 2η δόση, και ρωτούν εάν θα μπορούσαν να την παραλείψουν, η κα Παπαευαγγέλου επεσήμανε στο libre ότι:

  • «Πρέπει να γνωρίζουν ότι δε θα είναι πλήρως καλυμμένοι και αναλαμβάνουν οι ίδιοι το σχετικό ρίσκο. Η 1η δόση καλύπτει με ένα μεγάλο βαθμό ανοσίας. Η 2η δόση είναι εκείνη που έρχεται να εδραιώσει την απάντηση στον ιό, που επιτύχαμε με την πρώτη δόση και βοηθάει να έχουμε μακροχρόνια αποτελέσματα έναντι του ιού. Κάνει, δηλαδή, και πιο ισχυρή την ανοσία και διαρκέστερη σε βάθος χρόνου. Τα άτομα που δεν κάνουν τη 2η δόση, χάνουν αυτή την κάλυψη».

Οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19  θα συνεχιστούν το καλοκαίρι

Το πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης θα συνεχιστεί κανονικά και τους θερινούς μήνες, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι συνήθως οι εμβολιασμοί δεν γίνονται καλοκαίρι συνήθως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επηρεάζει τις θηλάζουσες μητέρες ο εμβολιασμός. 

Σχετικά Άρθρα