Μπάϊντεν: Ποιά είναι η “κόκκινη γραμμή” που εάν την περάσει ο Πούτιν θα προκαλέσει εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο

Μπάϊντεν: Ποιά είναι η “κόκκινη γραμμή” που εάν την περάσει ο Πούτιν θα προκαλέσει εμπλοκή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον πόλεμο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεκτείνει τη στρατιωτική του επιθετικότητα σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ , ο αμερικανικός στρατός μπορεί να αναγκαστεί να απαντήσει.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι δεν σχεδίαζε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εστιάζοντας την προσοχή του στις κυρώσεις που στοχεύουν να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν πολύ την Ουκρανία σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της Σοβιετικής Ένωσης, ένας στόχος που θα μπορούσε να τραβήξει τον υπόλοιπο κόσμο στη σύγκρουση.

Κατά τη διάρκεια της Κατάστασης της Ένωσης την Τρίτη, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην Ουκρανία, επικρίνοντας τον Πούτιν επειδή υποτίμησε την αποφασιστικότητα του κόσμου να υπερασπιστεί την Ουκρανία. Ενώ υποσχέθηκε να καταστήσει υπεύθυνο τον Πούτιν, είπε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα σημαίνει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων ως ενισχύσεων.

«Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να υπερασπιστούν τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ — σε περίπτωση που ο Πούτιν αποφασίσει να συνεχίσει να κινείται προς τα δυτικά», είπε ο Μπάιντεν. «Όπως έχω ξεκαθαρίσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Σύμμαχοί μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους των χωρών του ΝΑΤΟ με όλη τη δύναμη της συλλογικής μας δύναμης».

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν θυμίζουν τα σχόλια που έκανε από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Τον Δεκέμβριο, ο Μπάιντεν είπε ότι η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία «δεν ήταν στο τραπέζι» και την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις μας «δεν θα εμπλακούν σε σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία».
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσει την «πλήρη δύναμη» του ΝΑΤΟ εάν επρόκειτο να περάσει δυτικά από την Ουκρανία. .

Η ομιλία του Πούτιν πριν από την εισβολή υπονοούσε ότι σκοπεύει να επιδιώξει την επανένωση των προηγούμενων εδαφών της Σοβιετικής Ένωσης. Ενώ η Ουκρανία μπορεί να είναι το πρώτο από αυτά τα εδάφη που ο Πούτιν επιδιώκει να διεκδικήσει, θα εξαπολύει επίθεση σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ εάν οι ρωσικές δυνάμεις μετακινηθούν στην Εσθονία, τη Λετονία ή τη Λιθουανία. Μερικοί έχουν επίσης εικάσει ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει τα μάτια του στην Πολωνία, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με αμερικανικά στρατεύματα επί του παρόντος.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέκριναν τη φιλοδοξία του Πούτιν να ξαναγράψει τα σύνορα. Την Τρίτη, ο Μπάιντεν είπε ότι αμερικανοί στρατιωτικοί στάλθηκαν σε χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία για να «προστατέψουν τις χώρες του ΝΑΤΟ».

Πηγή: Newsweek

Σχετικά Άρθρα