Μισθοί πείνας στον τουρισμό

Μισθοί πείνας στον τουρισμό

Mπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να ξεκίνησε αισιόδοξα, πριν από τις αναταράξεις του Ιουλίου με την επέλαση του νέου πανδημικoύ κύματος, ωστόσο η εικόνα για τους εργαζόμενους στον κλάδο δεν είναι καθόλου ρόδινη. Τι και αν υπογράφηκε η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, η οποία κηρύχθηκε υποχρεωτική έστω με καθυστέρηση;

Οπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό-Τουρισμό, πολλοί εργοδότες «καταστρατηγούν τη ΣΣΕ προσφέροντας μισθούς πείνας και όρους εργασίας που μόνο σε γαλέρα συναντούμε».

Δίωξη για απόπειρα βιασμού στον 22χρονο επιδειξία της Νέας Σμύρνης

Αρκετοί επίσης αρνούνται να προχωρήσουν σε επαναπρόσληψη των εργαζομένων, όπως τους υποχρεώνει ο νόμος, είτε τους εκβιάζουν να υπογράψουν συμβάσεις δύο εβδομάδων ή το πολύ ενός μήνα ή με δυσμενείς όρους, προκειμένου να επαναπροσληφθούν. Καμία στήριξη δεν προβλέπεται για όσους εργάζονταν σε ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν φέτος ούτε για τους εποχικούς στην εστίαση, τους οποίους, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, «η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει καν λέγοντας πως δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και τους έχει αφήσει χωρίς εισόδημα από τον Φεβρουάριο του 2021».

Σε εκκρεμότητα παραμένει η εξόφληση του επιδόματος αναστολής του Ιουνίου, ενώ το επίδομα του Μαΐου εξοφλήθηκε με καθυστέρηση μόλις αυτή την εβδομάδα και αυτό με λάθη, καθώς υπήρξαν εργαζόμενοι που δεν το έλαβαν καν. Τέλος, εξακολουθούν να αγνοούνται τα ένσημα των μονομερών αναστολών του 2020, τα οποία δεν εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Καθίζηση το 2020

Το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η περσινή τουριστική σεζόν εξαιτίας της πανδημίας αποτυπώνεται στην απολογιστική έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ το 2020. Μειωμένες κατά 69,4% ήταν οι αφίξεις τουριστών στα παραπάνω καταλύματα σε σύγκριση με το 2019 και κατά 71,9% οι διανυκτερεύσεις.

Η μεγαλύτερη καθίζηση παρατηρείται στον εξωτερικό τουρισμό, με τις αφίξεις και διανυκτερεύσεις αλλοδαπών να μειώνονται πάνω από 76%. Σημαντικό πλήγμα υπέστη και ο εσωτερικός τουρισμός, με μείωση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων ημεδαπών κατά 50,4% και 48,4% αντίστοιχα.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε η πληρότητα των κλινών στα ξενοδοχεία, με μόλις 29,6% έναντι 48,7% το 2019, με την περίοδο από τον Ιούλιο ώς τον Οκτώβριο να συγκεντρώνει το 83,2% των διανυκτερεύσεων.

Σε απόλυτες τιμές, τη μεγαλύτερη μείωση αφίξεων είχαν τα ξενοδοχεία της Κρήτης, στα οποία κατέλυσαν 1.410.000 τουρίστες, όταν το 2019 ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε διανυκτερεύσεις μετά την Κρήτη παρουσιάζουν κατά σειρά τα νησιά του Αιγαίου, η Αττική, το Ιόνιο και η Κεντρική Μακεδονία.

Αλλοδαποί ήταν οι 7 στους 10 τουρίστες που κατέλυσαν στα ξενοδοχεία το 2020, με το 91% των ξένων τουριστών να προέρχεται από χώρες της Ε.Ε. και το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι Γερμανοί (25% των αφίξεων και 30% των διανυκτερεύσεων).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα