Μηνύσεις Μητροπολίτη Δράμας στους αντιεμβολιαστές
Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος σε βάρος δυο ατόμων για αναρτήσεις εναντίον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη στάση που κρατάει απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τους μη εμβολιασμένους ιερείς της μητροπολιτικής του επαρχίας. Η μήνυση, αφορά τα αδικήματα της εξύβρισης, της συκοφαντικής δυσφήμισης και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Μετά την κατάθεση της μήνυσης από τη μεριά του μητροπολίτη οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τους δύο πολίτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία αποφάσισε η διαδικασία να οδηγηθεί σε τακτή δικάσιμο και τους άφησε ελεύθερους. Στο ενδιάμεσο, οι δύο ζήτησαν συγγνώμη για όσα δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και η σχετική ανάρτηση «κατέβηκε».
Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: “Επνεε τα λοίσθια, του άνοιξαν την πόρτα του θανάτου”
Ωστόσο ο κ. Παύλος δεν απέσυρε τη μήνυση του και ζήτησε συνάντηση με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας με τον οποίο και συναντήθηκε παρουσία του δικηγόρου του. Κατά την έξοδό του από το δικαστικό μέγαρο ο ιεράρχης της ακριτικής πόλης δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του για το συμβάν, ενώ δε δίστασε να προτρέψει τους πιστούς να προσέχουν όταν πηγαίνουν να εκκλησιαστούν σε συγκεκριμένες εκκλησίες της μητροπόλεως του όπου οι εφημέριοι δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας προτρέποντας μάλιστα τους πιστούς να μην εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη, η πρώτη ανάρτηση ανέφερε πως ο ίδιος απαγόρευε τον ενταφιασμό ατόμων που είχαν πεθάνει από κορονοϊό, ενώ κάτω από αυτή την ανάρτηση κάποιος άλλος βάζοντας και τη φωτογραφία του σχολίασε, «ιδού ο πουλημένος, ο αντίχριστος, ο μασόνος».
«Εξετόξευσε», σημείωσε ο μητροπολίτης, «τις τρεις βαρύτερες κατηγορίες που μπορεί να εκτοξεύσει άνθρωπος για έναν κληρικό και μάλιστα έναν επίσκοπο. Ότι δηλαδή έχω δωροδοκηθεί από κάπου, ότι είμαι αντίχριστος, εγώ που είμαι εις τύπον Χριστού εις την τοπική εκκλησία της Δράμας και ότι είμαι μασόνος».
«Γνωρίζουν όλοι», συμπλήρωσε ο σεβασμιότατος, «πόσο υπεύθυνη στάση κρατήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να κινούνται ελευθέρως σε βαθμό που οδηγεί στο έγκλημα. Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι δικαίωμά του να σπιλώνει πρόσωπα. Έχουμε κι εμείς, και ως αρχιερείς και ως πολίτες, την ανάγκη προστασίας και ειδικώς, διότι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι σε εμάς. Δεν μπορεί να πλανάται η άποψη ότι ο δεσπότης είναι πουλημένος, ότι δωροδοκείται δηλαδή, ότι είναι μασόνος, ότι είναι αντίχριστος. Και ενώ κατ’ επανάληψη έχουμε πει και δράττομαι της ευκαιρίας να το πω, ότι απευθύνω δημόσια έκκληση και στους κληρικούς μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να εμβολιαστούν για να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για τους χριστιανούς μας».
«Οι νουνεχείς να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό σε αυτές τις εκκλησίες»
Ο κ. Παύλος υπογράμμισε ακόμα ότι σε δύο ενορίες, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φτάνουν στην μητρόπολη, «μέρος των πιστών τηρεί τα μέτρα, αλλά οι περισσότεροι δεν τηρούν τα μέτρα. Και καλόν θα είναι οι νουνεχείς να αποφεύγουν τον εκκλησιασμό σε αυτές τις εκκλησίες», λέγοντας παράλληλα πως και οι δύο ιερείς στους συγκεκριμένους ναούς «ενόσησαν βαρύτατα και διασωληνώθησαν και – με συγχωρείτε – μυαλό δεν έβαλαν… Πληροφορούμαι ότι παρατηρούν τους ανθρώπους να μη φορούν μάσκα, να μη λαμβάνουν μέτρα».
Απαντώντας σε ερώτηση το αν θα συνεχιστεί η νομική διαδικασία, καθώς οι δυο πολίτες ζήτησαν συγγνώμη, ο σεβασμιότατος σημείωσε: «η μήνυσις θα προχωρήσει. Τι θα πει; Κάψε με Γιάννη, νίψε με να αγιάσω; Πώς θα γίνει; Με ένα συγγνώμη τελειώνουμε; Θα γίνει η διαδικασία και μετά να μιλήσουμε και για τη συγγνώμη. Ειδάλλως δεν επέρχεται και η συνέτιση στους ανθρώπους αυτούς».
Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, ο μητροπολίτης Δράμας καταθέσε και άλλη αναφορά, για άλλη περίπτωση, η οποία κι αυτή πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, έχοντας ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση. Η υπόθεση αφορά επιστολή προς τον ίδιο με απειλητικό περιεχόμενο.