Μετωπική στη Βουλή – Κυρώνεται η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία – Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση
Μετωπική αναμένεται η σύγκρουση στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία καθώς όπως έχει προϊδεάσει η αξιωματική αντιπολίτευση η κριτική θα είναι σφοδρή σε ένα πλέγμα θεμάτων. Αναμένονται οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των πολιτικών αρχηγών εώ το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 που ορίζει πως «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».
Στη σημερινή παρέμβαση του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία. Αυτό που θα επισημάνει είναι πως συνιστά πρόνοια πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που προβλέπουν οι συνθήκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Παράλληλα θα αναφερθεί και στις ευρύτερες προεκτάσεις αυτής της συμφωνίας, επισημαίνοντας πως είναι πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αυτό που θα σημειώσει είναι πως η Ευρώπη θα πρέπει να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ και την οικονομική της δύναμη.
Μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε μια συζήτηση που έχει αναθερμανθεί για το πως η Ευρώπη θα αποκτήσει τη στρατηγική αυτονομία και εξοπλιστική διαλειτουργικότητα . Αυτό θα της επιτρέψει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δίκαιά της στην ευρύτερη γειτονιά της, δίχως να εξαρτάται από τη συνδρομή ή να βασίζεται στη σύμφωνη γνώμη άλλων δυνάμεων.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις ευρύτερες κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων είναι και η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει μέσα στο μήνα – σημειώνεται πως θα υπάρξει ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ στις 14 του μήνα – αναμένεται να έχει πενταετή διάρκεια.
Σύμφωνα με την οργάνωση της συνεδρίασης που έχει αποφασιστεί στην ΔτΠ, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Αμέσως μετά θα λάβει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και στη συνέχεια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί εάν θελήσουν έχουν την δυνατότητα και δευτερολογιών. Μετά τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει και ένας επιπλέον κύκλος ομιλητών βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα τοποθετηθεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Αργά το απόγευμα αναμένεται η συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ΔτΠ ζήτησε η συζήτηση να οργανωθεί σε περισσότερους κύκλους ομιλητών – βουλευτών προκειμένου να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές να τοποθετηθούν επί της Συμφωνίας. Θέμα που αναμένεται να θέσει και σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια.
Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισάγεται στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.