Μετά το lockdown, αναζητείται το plan b για τη διαχείριση της έξαρσης κρουσμάτων στα νησιά – Η απάντηση Χαρδαλιά στο libre

Μετά το lockdown, αναζητείται το plan b για τη διαχείριση της έξαρσης κρουσμάτων στα νησιά – Η απάντηση Χαρδαλιά στο libre

Δυσάρεστη εξέλιξη που εξέπληξε πολλούς (τοπικούς παράγοντες, τουρίστες και κοινό) ήταν η χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης για ολιγοήμερο μεν -μέχρι τη Δευτέρα 26 Ιουλίου- αλλά αυστηρό lockdown (δεδομένου ότι είναι μέσα Ιουλίου) με αφορμή την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ στη Μύκονο.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Συγκεκριμένα, χτες, από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, σταμάτησε η αναπαραγωγή μουσικής στο «νησί των ανέμων», για όλο το 24ωρο, ενώ στη 01:00 το βράδυ ξεκίνησε και η απαγόρευση κυκλοφορίας με διάρκεια έως τις 06:00 το πρωί.

Οι διαμαρτυρίες, από τη μεριά των παραγόντων της τοπικής κοινωνίας, αφορούσαν την οικονομική ζημία, καθώς «τα μέτρα καταστρέφουν ολοσχερώς τον Τουρισμό» αλλά και το στιγματισμό του νησιού στο peak της τουριστικής σεζόν, με έμφαση στις συνέπειες που θα έχει αυτό το lockdown για το νησί.

Οργισμένη είναι η αντίδραση των εστιατόρων του νησιού. Με ανάρτησή του στο facebook το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου – Σωματείο ΣΕΔΕΜ καλεί τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα στο νησί που χτυπούν την ναυαρχίδα της χώρας, όπως σημειώνουν.

Μάλιστα όπως τονίζουν, οι δηλώσεις Χαρδαλιά διαψεύδουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα περιοριστούν τα δικαιώματα των εμβολιασμένων και πως η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων αλλά, θα δοθούν περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους.

Τα σχόλια του κόσμου, σε όλα τα social media, ήταν ιδιαίτερα επικριτικά, καυστικά και ειρωνικά. Οι πολίτες ασκούν έντονη κριτική στο γεγονός ότι τα μέτρα που ελήφθησαν -αντίθετα με όσα υποστήριζαν μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι των υπουργείων και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης- ήταν οριζόντια και αφορούσαν αδιάκριτα εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τονίζουν, επίσης, ότι η Μύκονος έχει υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων (ένα από τα πιο υψηλά στην Ελλάδα), ότι όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί έχουν κάνει τον προβλεπόμενο έλεγχο με rapid test ή είναι εμβολιασμένοι.

Στηλιτεύουν ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αισχροκέρδεια που είναι ανεξέλεγκτη πλέον στο νησί της Μυκόνου, αφού το PCR test, το οποίο γίνεται σε ξενοδοχεία ή βίλες, κοστίζει 150€, χωρίς κανείς να δίνει απόδειξη. Ακόμα κατακρίνουν την μη επάρκεια σε ξενοδοχεία καραντίνας, με αποτέλεσμα, τουρίστες με κοροναϊό να αναγκάζονται να κοιμηθούν στην παραλία, ενώ τεράστιες είναι οι ουρές στις κλινικές του νησιού.
Ειρωνεύονται έντονα δηλώσεις υπουργών ότι «τον κοροναϊό δεν τον φέρνουν οι τουρίστες, αφού ελέγχονται στα σύνορα και στα αεροδρόμια και τους σταματούν εκεί τα κλιμάκια ελέγχου.

Δεν είναι λίγοι οι χρήστες των κοινωνικών μέσων που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις, σχολιάζοντας ότι αφού κλείνουν κατά τη διάρκεια της full σεζον τόσο χαλαρά τη Μύκονο (παρά τις διαβεβαιώσεις για τέλος στα οριζόντια μέτρα) σίγουρα θα κλείσουν τη χώρα ολόκληρη το πιθανότερο και πριν τον Σεπτέμβριο.

Το κοινό αμφισβητεί έντονα την αποτελεσματικότητα των μέτρων (lockdown – εμβολιασμός – testing), που η κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργών κάλεσε τους πολίτες να εφαρμόσουν για τη δική τους ασφάλεια, υποσχόμενη ένα «φυσιολογικό», ασφαλές καλοκαίρι, και τώρα «κλείνει» ένα νησί με υψηλότατο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης. Τώρα, οι πολίτες χρεώνουν την αποτυχία διαχείρισης στην κυβέρνηση.  

Διαχείριση της κατάστασης σε περίπτωση ανάγκης πολλών νοσηλειών

Το μόνο που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως θετικό δεδομένο από αυτήν την κατάσταση είναι ότι η Μύκονος έχει μεν πολλά κρούσματα, αλλά είναι ελαφρά ή ασυμπτωματικά. Το πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν μεγάλο ποσοστό των θετικών κρουσμάτων να ήθελαν νοσηλεία, σε ένα μικρό νησί, με ελάχιστη οργάνωση σε δομές Υγείας.

Σχετικά με το θέμα αυτό, το libre, στο περιθώριο της ενημέρωσης της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας, είχε προφητικά ρωτήσει τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, για το σχέδιο διαχείρισης των Covid ασθενών στα μικρά νησιά, που δεν έχουν μεγάλες (ούτε καν μικρές) και οργανωμένες δομές Υγείας ή φιλοξενίας. Η ερώτηση αφορούσε το σενάριο να νοσήσουν πολλά άτομα ταυτόχρονα και να χρειαστούν νοσηλεία. Το θέμα της καραντίνας είναι μεν άβολο αλλά διαχειρίσιμο. Η νοσηλεία όμως για πολλά άτομα, όταν δεν υπάρχει νοσοκομείο εξοπλισμένο, πώς αντιμετωπίζεται;

  • «Υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση βαριάς νόσου υπάρχει πρόβλεψη για αεροδιακομιδές ασθενών. «Ο μηχανισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαγρύπνιση», ενώ διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «υπάρχει plan b για την περίπτωση που τα κρούσματα είναι περισσότερα».

Πάντως, σε περίπτωση ανάγκης πολλών αεροδιακομιδών, ταυτόχρονα, γεννάται το ερώτημα εάν έχουμε τα επαρκή εναέρια μέσα και τη δυνατότητα ανάλογων βαρδιών για αντικατάσταση των πιλότων, τον απαιτούμενο χρόνο για απολυμάνσεις κλπ. Και το κόστος όλων αυτών ποιο είναι; Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε αναλυτικά ποιο είναι αυτό το plan b διαχείρισης της πανδημίας στα νησιά μας._

Σχετικά Άρθρα